Duo om livet i nytt land

Lucas Leiva og Andrea Dossena har kommet til et nytt land og en ny fotballkultur. Begge forteller om overgangen til engelsk fotball og livet utenfor fotballbanen.

Lucas kom til Liverpool fra Gremio sommeren 2007, og er godt fornøyd med sin debutsesong.
- Selvsagt, Da jeg kom, fortalte Rafael Benítez meg at jeg måtte tilpasse meg den engelske spillestillen. Det hastet ikke for meg fordi sjansene ville komme. Men muligheten kom fort. Jeg spilte mye. Spillestilen i England er veldig forskjellig. Jeg hadde problemer med intensiteten. Det går så fort, og det er så fysisk her.

Midtbanespilleren kommer fra det sørlige Brasil. Der er spillestillen tøffere lengre nord. Det kan ha hjulpet Lucas noe.
- Jeg tror det. I sør spiller vi definitivt hardere, men det er likevel annerledes enn i England.I Brasil spiller vi ikke så mange langballer. Det gjør det vanskeligere for enhver brasilianer, selv for dem fra sør.

Lucas forteller om hvilken posisjon han fortrekker på banen.
- Jeg spiller i favorittposisjonen min nå. Jeg er den andre defensive midtbanespilleren, den som får lov til å hjelpe spissene når han får muligheter. Min sterke side er at jeg jobber hardt for laget. Jeg tror også jeg er flink til å markere. Jeg spiller ballen bra, men jeg trenger å forbedre avslutningene og det offensive i spillet mitt.

Brasilianeren innrømmer at det er vanskelig å komme på laget, men Benítez velger ut spillere som presterer.
- Klubben har mange store spillere, og noen av dem har en briljant CV. Rafa har forsikret meg om at han alltid vil ta ut spillere etter hvem som presterer best.

21-åringen mener også å ha en forklaring på hvorfor Liverpool pleier å spille bedre i Champions League enn i Premier League.
- Premier League er vanskelig. Alle klubbene bruker samme stil, den er veldig fysisk. Når lag scorer først, gjør de det veldig vanskelig for deg å komme tilbake i kampen. I Champions League er det annerledes. Der finnes det ulike spillestiler. Kampene handler mer om å angripe.

Han trives med livet i England.
- Livet er rolig her sammenlignet med Brasil. Vi trener om morgenen, og vi kan gjøre hva vi vil om ettermiddagene. På fridager prøver jeg å besøke nye steder. Jeg har vært i London, som minner meg om Sao Paulo, og Beatles-museet. Men mitt hovedfokus er på karrieren. Når en av våre rivaler vises på TV, er jeg hjemme og ser på. Jeg bor sammen med kjæresten min og en husholderske jeg hadde med fra Brasil. Hun lager mat til oss. Jeg ønsket ikke å forandre for mye på spisevanene. Jeg bor også i nærheten av andre Liverpool-spillere - Fabio Aurelio, Alvaro Arbeloa, Yossi Benayoun, Pepe Reina og Fernando Torres, så det er et godt nabolag å bo i.

Andrea Dossena kom fra Udinese i sommer, og synes spillet i England er forskjellig fra det haner vant med fra Italia. Venstrebacken har også blitt regelmessig inventar på det italienske landslaget under Marcello Lippi.
- Det er annerledes både på og utenfor banen. Stadionanleggene er penere og mer avanserte. Måten kampene spilles på, er også forskjellig. Jeg så Inter mot Roma på fjernsyn. De holdt ballen på bakken. Her er det mer fysisk, man løper mer og det er mindre tid til å tenke.

27-åringen er ikke redd for ikke å lykkes i England.
- Jeg vil ikke si at jeg ikke føler meg klar for det, men det tar tid til å bli vant med det. I Glasgow, mot Rangers, forsto jeg at her kan vi komme unna med alt med dommerne. De blåser bare for tofotstaklinger og verre. På trening er det helt annerledes.  Det er ikke løping eller den repetisjonen vi er vant til. Det er bare en time med ballen, men den er veldig intens. Jeg kan ikke forstå hvordan de gjør det. Sammenlignet med oss så gjør de halvparten av arbeidet, men løper to ganger så mye. Måten de forbereder seg til kamper på er et spørsmål om mentalitet. Hvis italienerne løp like mye som dem, ville vi blitt verdensmestere hver gang.

Dossena opplever også problemer utenfor banen.
- De normale tilpasningsproblemene. Alt er nytt, både fotballen og livet. Sammen med kona har vi kjøpt et hus i sentrum. Jeg forstår engelsk og jeg kan gjøre meg selv forstått. To eller tre ganger i uken tar vi leksjoner før trening. Jeg kan allerede noe, og jeg blir bedre for hver dag.

Han innrømmer at han savner noe fra livet i Italia.
- De små tingene som har blitt viktige ting. Livsstilen og det å gå ut for å spise. Små vaner man har. Man  innser hvor mye de betyr når man mister dem. Jeg har signert for fire år. Jeg håper at kona finner seg til rette.

Italieneren forteller også at Liverpool benytter et annet spillesystem enn i Udinese.
- Jeg spilte høyere opp på banen. Vi brukte ofte tre spillere i midtforsvaret. Benítez vil at jeg spiller mer som en tradisjonell venstreback i et firemannsforsvar.