Gerrard ustoppelig i ny rolle

Rafael Benitez forklarer hvorfor Steven Gerrard nå fungerer optimalt i posisjonen bak en ensom Fernando Torres. Mindre rotering vil gjøre det vanskelig å få spilletid framover.

Det har vært et hett tema gjennom flere år - hva er den beste posisjonen til Steven Gerrard og hvordan utnytter du at man har mange gode sentrale midtbanespillere i troppen?

De fleste vil nok hevde at Liverpools kaptein skal få sin favorittposisjon, nemlig sentralt på midtbanen og med et anker i form av Javier Mascherano, Xabi Alonso eller tidligere Momo Sissoko bak seg. Det har lenge synes klart at Rafael Benitez har ment at scouseren ikke er defensivt disiplinert nok til selv å fungere som et defensivt midtbaneanker. Det så man ikke minst da Alvaro Arbeloa ble byttet inn for å være med å verne om en 1-0 ledelse mot Arsenal i høst, etter at Alonso måtte ut med skade.

De gangene Stevie G har spilt bak en ensom spiss, og finalen i Aten mot Milan er en kamp som vekker minner om det, har innflytelsen til Liverpools største stjerne vært varierende. Manageren viste lenge et ønske om å bruke ham i en nokså fri rolle ute mot høyre. En oppgave Gerrard selv etter hvert syntes å føle seg mer og mer ukomfortabel med, og som Rafa nå i det store og hele virker å ha skrinlagt.

Isteden har Benitez de siste kampene spilt med formasjonen han benyttet i Valencia, hvor Mascherano og Alonso deler på oppgavene sentralt, og tre spillere understøtter en ensom spiss i form av Fernando Torres og hvor Steven har den viktige posisjonen rett bak toppscoreren. Det utnytter kvalitetene til spillere som Mascherano og Alonso, og også Ryan Babel, mens superparet Torres og Gerrard har vært en slager etter at 4-2-3-1 ble brukt i den første kampen mot Inter. Rafael Benitez forklarer nå hvorfor Stevie G blomstrer slik en rolle han bare hatt begrenset suksess med tidligere.

- Stevie har nå den samme friheten han hadde som høyreving, da han kunne komme innover på banen, forklarer Rafa.

- Han trives fordi han kan gå framover uten noe problem, siden han har to spillere bak seg. Samarbeidet med Fernando Torres er veldig godt, og det er forskjellen. Han vet at når han går framover, da vil han lett finne ham.

- Stevie må naturligvis også hjelpe midtbanespillerne, han er klar over det, men det betyr ikke det samme som å løpe tilbake 30 eller 40 meter. Det dreier seg bare om halvparten av det.

- Med den friheten han nå har, og den kvaliteten han har i sitt offensive spill, da er han ustoppelig. Han har en meget god forståelse med de som spiller rundt ham. Han vet hva vi forventer av ham og han spiller bra i praktisk talt hver eneste kamp. Alle managere sier til sine spillere hva de skal gjøre, men han er smart nok til å vite det selv.

- Vi har nå bare to turneringer igjen å spille for, slik at jeg vil ikke bytte for mange spillere, svarer Benitez på det sedvanlige spørsmålet om rotering og hvorfor laget har blitt mindre byttet på i det siste.

- Spillere må derfor nå jobbe virkelig hardt for å komme inn på laget. Når laget arbeider så hardt blir det vanskelig å skape sjanser mot oss. Fra nå og ut sesongen vil vi være med å kjempe, spille god fotball, kontrollere kamper og vinne.