Ingenting overlates til tilfeldighetene

Rafael Benitez er ikke mannen som overlater ting til tilfeldighetene. Foran hver kamp forlanger han en detaljert rapport om motstanderen fra sin sjef for motstanderanalyse, Dave McDonough.

Når Rafael Benitez skal legge opp taktikken til lørdagens kamp mot Manchester United stiller han ikke akkurat opp med blanke ark. Mannen som samler trådene for manageren er scouseren Dave McDonough. Han er sjef for motstanderanalyse på Melwood. I dag letter McDonough litt på sløret når det gjelder hvordan staben jobber i kulissene foran en kamp.

- Jeg skriver alltid en rapport til manageren om hvordan motstanderen spiller. Vi har speidere som reiser på kampene til våre motstandere. Disse rapporterer til meg. Noen ganger drar jeg selv også på kamper. Jeg skriver en detaljert rapport om motstanderen, og legger ved TV-opptak som underbygger det jeg har rapportert, forteller McDonough til liverpoolfc.tv.

- Alt materialet blir levert til manageren noen dager før kampen, og på grunnlag av dette materialet utarbeider han så en kampstrategi. Dette vil så få betydning for de siste treningene og managerens instrukser til spillerne. Normalt må jeg gi Rafa min rapport om neste motstander dagen etter foregående kamp. Jeg er liksom alltid en kamp på forskudd.

McDonough forteller at det tar 3-4 dager å skrive en rapport. Rapportene inneholder opplysninger om både individuelle spillere hos motstanderen, så vel som hvordan laget fremstår som kollektiv.

- Vi prøver å kartlegge så mye vi kan om styrker og svakheter. Selv om vi allerede har møtt et lag to ganger tidligere i samme sesongen, vil vi likevel se dem spille 3-4 kamper like før vi møter dem.

I England har Liverpool tre speidere som konstant ser kampene til kommende motstandere.

- Man må hele tiden være oppmerksom på forandringer som skjer hos motstanderne. En ny manager kan for eksempel komme inn og forandre måten laget spiller på. Et lag kan også bli dramatisk endret under transfervinduene. I dette arbeidet må du aldri være forutinntatt verken om lag eller spillere.

- 80% av jobben er å analysere våre mostandere, men jeg analyser også vårt eget lag. Jeg jobber tett med Angel Vales når det gjelder den biten.

McDonough har hatt sin nåværende rolle i klubben de siste tre årene. Før det jobbet han som trener ved akademiet. Han har også vært speider i mange år.