Kun gjeldfrie klubber får spille i Europa?

UEFA-president Michel Platini vil stoppe det han betegner som ”økonomisk doping”, og håper å innføre et lovverk som kun tillater gjeldfrie klubber å spille i Europacupene.

UEFA-president Michel Platini vil forhindre at forretningsmenn kjøper opp fotballklubber og samtidig påfører dem en stor gjeldsbyrde, slik Tom Hicks og George Gillett har gjort i Liverpool og slik Glazer-familien har gjort i Manchester United. I et intervju med The Sunday Telegraph, uttaler Platini at han håper å få innført et lisenssystem for klubbene, slik at kun klubber som går i balanse får lov til å delta i Europacupene.

Det antydes at forslaget har kommet fra klubber i Frankrike og Tyskland, som er land med strenge regler når det gjelder gjeld for fotballklubber. Det hevdes også at klubber som i dag har stor gjeld, som Manchester United (£551M), Liverpool (£348M) og Arsenal (£263M), vil få 2-3 år på seg til å få bøkene i balanse dersom ordningen blir innført.

- Det er ikke min oppgave å løse problemene med eierskap i engelsk fotball. Det har alltid vært noen klubber og noen land som har hatt mer penger å rutte med enn andre, og det har jeg ingen problemer med. Det som er problematisk er når klubbene som pådrar seg en enorm gjeldsbyrde alltid vinner. Det må vi få satt en stopper for, sier Platini til Sunday Telegraph.

- Noen klubber og noen ligaer har bedt oss ta affære i denne saken. Vi planlegger tiltak som vil oppmuntre klubber til å redusere sin gjeld og dermed føre til at klubbene konkurrerer på like vilkår, legger han til.

- Vi trenger et lovverk som regulerer dette, og jeg kan garantere at vi har mot til å gjennomføre dette. Et lisenssystem vil komme, og når det kommer, vil ikke klubber lenger være i stand til å vinne gjennom å ha en stor gjeld, avslutter Platini.

Innføringen av en slikt lovverk må trolig godkjennes av EU, og ettersom de fleste kommersielle selskaper drives med en viss grad av gjeldsbyrde involvert, er det sannsynlig at forslaget møter motstand her.

Det vil nok også være et tankekors for mange at den klubben som virkelig driver med "økonomisk doping" i engelsk fotball, Chelsea, vil stå igjen som den store vinneren om Platinis forslag får gjennomslag. Roman Abramovich har som kjent slettet all gjeld i London-klubben ved å øse av sin egen personlige formue.