Macia om jakten på spillere

Sjefsspeider Macia om hvordan LFC jobber for å skaffe nye spillere og hvilke spillerkvaliteter man ser etter. Dalla Valle tatt ut på Finland U19. Chamberlain med forfall nordisk mesterskap.

Sjefstalentspeider Eduardo Macia forteller til Liverpoolfc.tv hvilke type spillere han er på jakt etter for Liverpool.
- Nå bygger vi for fremtiden. Vi har hentet inn mange unge spillere de seneste årene. Gutter som er 16, 17 og 18 år, og de har alle den mentaliteten vi ønsker. Det er derfor de vant reservelagsligaen sist sesong. Vi vet at de fremdeles kan bli bedre som spillere, men de har den rette mentaliteten. Spillere som Németh, San José, Bruna, Spearing, Darby, Insúa, Gulácsi... Nå håper vi å få inn flere spillere i tillegg. Det er et ungt lag. I Spania ville man kalt det for B-lag. Ideen er å skaffe førstelagsspillere for fremtiden, slik at de er klare for Premier League når de blir 20, 21, 22.

- En annen type spiller vi henter er noen som Lucas Leiva, som var én av de beste spillerne i Brasil, og Ryan Babel. Begge er i begynnelsen av 20-årene, og er spillere for fremtiden. På neste nivå har vi Javier Mascherano, Fernando Torres, Martin Skrtel, Daniel Agger. Disse er fortsatt unge, men har mye erfaring. De kan gå rett inn på førstelaget, og bør bli der i mange år. Ideen er at vi i fremtiden kan hente inn nok spillere til førstelaget slik at manageren kanskje bare trenger å kjøpe én eller to spillere hver sommer. Han vil ikke ha behov for å kjøpe fire eller fem. Steven Gerrard, Carra, Sami Hyypiä og Finnan er alle fantastiske veteraner. Og vi har forsøkt å ta med typer som Kuyt, Alonso, Reina i forsøk på å forene laget. Det er ikke mulig å bruke £200M for å vinne Premier League. Vi kan ikke gjøre det, så vi må arbeide på en annen måte. Rafa er fornøyd med de unge spillerne vi har, og han ønsker å fortsette med å forbedre A-lagstroppen.

Macia forklarer litt om hva slags mentalitet Liverpool er på jakt etter.
- Lucas sier for eksempel: - Gi meg ballen. Selv om jeg gjør en feil, så er jeg ikke redd for å ta ansvar i store kamper.? Det er mentaliteten vi krever: sterke spillere som kan tenke selv og ikke trenger å bli fortalt hva de skal gjøre. Det er smarte gutter som kan ta sine egen avgjørelser på banen og hjelpe deg med å vinne kamper. Spillerens mentalitet er den viktigste tingen. Det er muligens en million spillere med kvalitet i verden. Det er ikke nok. Jeg ønsker ingen som er fantastisk i september og november. Jeg ønsker noen som er fantastisk hele året. Hvis man ønsker å få et suksessfullt lag, så trenger man spillere som fremdeles er på sitt beste når sesongen går mot slutten. Da kommer de store kampene kommer tett i løpet av et par dager. Det handler ikke om kvalitet. Man kan forbedre spillerens form, teknikk og gjøre dem taktisk bedre. Det man ikke kan gjøre er å gi dem mentaliteten. Man kan være en fantastisk spiller på et lavere nivå, men hvis man ønsker å komme hit, må man være en vinner. Når man spiller for en stor klubb, spesielt i Premier League, vil alle gjøre sitt ytterste for å beseire deg hver helg. Man må være klar til å håndtere det og produsere 100% hver uke.

Macia forsøker også å forklare hvordan speidernettverket fungerer.
- Vi har speidere plassert rundt om i hele verden. De bor i landet de dekker. Det er måten vi liker at det skal være. Hvis man har base i England og bare reiser over for å se spilleren, så får man ikke hele bildet. Det er enkelt å se om en spiller presterer bra eller ikke. Vi ønsker å vite alt om en spiller, ikke bare hvordan han presterer. Et eksempel er Lucas. Vår speider så ham og spurte mange ulike folk om ham. Så tilbrakte vi to uker i Brasil for å se ham i trening og kamp. Ut i fra det håper vi å være sikre på en spiller. Selvsagt kan man likevel gjøre en feil, men denne metoden reduserer sjansen. Selv når man vet alt, så kan man ta feil. Det er mange faktorer å vurdere, slik som språk, kone eller kjæreste som ikke tilpasser seg et nytt land. Man kan likevel få det feil, men vi håper å gjøre minst mulig feil. Og det er ikke bare et system vi bruker når vi kjøper førstelagsspillere. Vi bruker det også når vi henter yngre gutter. Om du er 17 eller 23, så spiller det ingen rolle. Hvis din familie ikke er ok, eller din mentalitet ikke er riktig, så vil det ikke fungere. Så vi bruker mye tid på å samle informasjon om mulige spillerkjøp.

Macia forteller også om hvilke kvaliteter speideren må ha får å jobbe for Liverpool.
- De må være helt profesjonelle. Speiderne som jobber oss, er ikke mine venner. Jeg jobber aldri med venner. Vi bruker folk som har jobbet for store klubber som Real Madrid eller har vært sportsdirektører i Italia og har vært hos de største klubbene i Brasil. De er alle veldig erfarne, sterke folk. De sier ikke kanskje. De gir definitive svar på spillere. De er vanligvis de beste speidere i hvert land. Jeg tror at de beste speiderne bør finne de beste spillerne. Å være taktfull er veldig viktig. Ingen skal vite hvem du er. Jeg prøver å holde meg utenfor rampelyset fordi det er til stor hjelp om folk ikke gjenkjenner ansiktet ditt. Jeg liker ikke å være i avisen. Hvis de kjenner deg, så vil de ha mulighet til å vite hvilken spiller du ser på. Du jobber for klubben, ingen andre. Så det er viktig å ikke vise andre klubber hva du gjør. Du vil få Manchester United, Chelsea, Arsenal, Real Madrid, Barcelona, Inter, Milan, Juventus, Bayern München og Lyon jaktende på de samme spillerne. De er alle mektige klubberr med mye penger. Så man må være sikke på at du holder det hemmelig. Speiderne kan ikke si at de jobber klubben.

Speiderne pleier å se en spiller flere ganger i aksjon før de bestemmer seg for om han er den rette for Liverpool.
- Av og til fem ganger, noen ganger ti. Noen ganger to, og man er sikker fordi man allerede vet alt om ham. Normalt ser vi dem fem, seks eller kanskje syv ganger, og det er ikke bare meg. Når man til slutt gir rapporten til Rafa, så må man være sikker. Jeg må overbevise Rafa at denne spilleren er den rette for Liverpool. Han er den vanskeligste å overbevise. Hvis Rafa er usikker og man ikke selv er overbevist, da blir aldri spilleren hentet. Noen ganger er det vanskeligere å finne unge spillere enn seniorspillere. Når de er 16-17 år gamle, så spiller de færre kamper Så det å ta en avgjørelse med speideren, arbeide med rafa og så sluttføre overgangen med Rick Parry, er en veldig lang prosess.

Dalla Valle på Finland U19
Lauri Dalla Valle får igjen mulighet til å forsøke seg på et høyere aldersbestemt landslag. Han er nemlig tatt ut på Finland U19, for spillere født etter 1.1.1990, til to treningskamper mot Tyrkia 19. og 21. august. Begge oppgjørene spilles i Finland.

Forfall fra Chamberlain
Deale Chamberlain har blitt erstattet av Sunderlands Jak Alnwick i Englands tropp til Åpent Nordisk U17-Mesterskap som spilles i Sverige fra 28.juli til 2. august, melder thefa.com.