Minister vil ha strengere krav til eierskap

Den britiske kulturministeren ønsker at FA stiller strengere krav til hvem som kan eie en fotballklubb på øyriket. Han frykter at utenlandske investorer skal ødelegge britiske fotballklubber.

Det engelske fotballforbundet må ha strammere regler for hvem som kan eie en britisk fotballklubb. Det påpeker den britiske kulturministeren, Andy Burnham. Han mener at det må bli strengere kontroll med utenlandske eiere, slik at klubbene ikke mister kontakten med sine supportere.

- Vi må raskt avklare hva vi ønsker for fremtiden, eller så vil vi miste noe dyrebart. Jeg ønsker at FA tar opp hansken og ser nøye på mulighetene for strengere regulering på dette området, sa Burnham i sin tale i Westminster i dag.

- Profesjonell fotball har sitt utspring i lokalsamfunnet. Der ble lojaliteten til klubbene bygget, og supporterne ser klubbene som en del av sin identitet. Det er supporternes lojalitet som gjør klubbene så attraktive for markedskreftene, men ved å markedsføre klubbene for en hel verden risikerer man å erodere deres plass i lokalsamfunnet.

Burnham vil nå ha strengere krav til hvem som er skikket til å eie en fotballklubb, og insisterer på at dette er en jobb FA må ta, og ikke regjeringen.

- Reguleringen må foretas av FA. Det er ikke regjeringen som skal administrere fotballen.

- Vi må ikke lure oss selv til å tro at supporterne kun er interessert i fotballklubben sin basert på kvaliteten på spillet. I andre land har man fotballklubber som blir eiet av supporterne, og som er demokratiske organisasjoner som ikke er til salgs, avsluttet Burnham.