Supporterne raser mot UEFA

Liverpools supportere er i harnisk etter UEFA sin dom mot Atletico Madrid. UEFAs sendrektighet skaper store problemer for tilreisende fans, og vedtaket øker også sjansene for bråk.

Liverpool-supportere som har kjøpt kampbilletter til Atletico Madrid v Liverpool og booket fly og hoteller i forbindelse med kampen, er i harnisk over UEFA sin avgjørelse om å flytte kampen 300 km bort fra Madrid. UEFA sin dom kommer lovlig sent, bare åtte dager før kampen skal spilles, og en eventuell appell vil ikke bli avgjort før søndag, tre dager før kampen skal spilles.

Supportere som liverpool.no har vært i kontakt med er rasende over den inkompetansen som UEFA nok en gang legger for dagen. Også innad i Liverpool FC skal man være særdeles lite fornøyd med avgjørelsen. Man tenker på sine supportere som har kjøpt kampbilletter og booket fly, og ser for seg et skrekkscenario der Liverpool-supportere nå må reise videre fra Madrid på samme offentlige kommunikasjonsmidler som Atletico-supporterne til en eventuell ny kamparena.

- Vi holder kontakten med UEFA, og så snart vi har mer informasjon vil vi gå ut med dette til våre fans, er den knappe kommentaren fra en klubbtalsmann på Liverpools offisielle nettsider.

UEFA sin dom i dag kommer som en følge av behandlingen Marseilles supportere ble utsatt for av politiet i kampen som Atletico vant 2-1 for to uker siden. UEFA har med andre ord brukt hele to uker på å komme frem til denne dommen, og i mellomtiden har de latt Liverpool selge billetter til Madrid-kampen til sine supportere.

Dommen må også ses i lys av at Marseille-spillerne ble utsatt for apelyder på Vicente Calderon, og at bussen til Marseille-spillerne ble angrepet på vei til stadion. Spansk politi tvang franske supportere til å fjerne bannere, og dette startet tribunebråket. Politiet gikk løs på de 1000 Marseille-supporterne med køller, og mange ble slått til blods. Supportere fra begge lag sitter fortsatt i varetekt etter den famøse kampen.

- I Atletico Madrid er man sjokkert over dommen, melder BBC Radio 5.

UEFA skal være svært misfornøyde med politiets behandling av Marseille-fansen. Både at Marseille-tilhengerne ble tvunget til å fjerne bannere og at politiet nektet å gi spillerbussen til franskmennene eskorte, skal ha falt UEFA-toppene tungt for brystet.

UEFA-talsmann William Gaillard (bildet) hevder at dommen kommer som en følge av at organisasjonen akter å slå hardt ned på rasisme. Straffen virker imidlertid å være mye strengere enn den det kroatiske fotballforbundet ble ilagt for rasisme på tribunene i kampen mot England for en måned siden. Da ble Emile Heskey offer for apelyder, og det kroatiske fotballforbundet ble ilagt en bot på £15 000.

- Det var FIFA sin avgjørelse, ikke UEFA sin avgjørelse. Vi har ingen direkte påvirkningskraft i FIFA sine avgjørelser i det hele tatt. Hadde vi hatt ansvaret ville straffen ha blitt mye hardere, sier Gaillard.

- Vi skjønner at spillerne føler frykt, og det er nettopp grunnen til at vi ønsker å statuere et eksempel, slik at spillere slipper å bli utsatt for slik oppførsel igjen, uttaler UEFA-talsmannen til Radio 5 Live.

- Straffen er streng fordi vi ønsker å vise at rasisme ikke tolereres.

Liverpool.no har vært i kontakt med tidligere fotballpresident Per Ravn Omdal, som er styremedlem i UEFA. Ravn Omdal sier til liverpool.no at han ikke har satt seg inn i denne spesifikke saken, men uttaler på generelt grunnlag at når UEFA først har avsagt en slik dom, så er sjansen rimelig stor for at dommen vil bli stående selv om det skulle komme en appell fra den straffede klubben.