Tabelltopp ved jul for første gang siden 96?

Dersom Liverpool matcher Chelseas resultat i helgen vil de toppe Premier League ved inngangen til julen for første gang siden 1996. Jamie Carragher klar for kamp nummer 550.

Dersom Liverpool vinner søndagens kamp mot Arsenal eller klarer å matche Chelseas resultat i helgen, vil de toppe tabellen ved inngangen til julehøytiden for første gang siden 1996. Det er første gang siden 1990 at Liverpool har vunnet seks bortekamper i ligaen før jul. Det kan altså bli syv med seier på Emirates, og det vil i så fall være første gang siden 1963.

Liverpool har så langt sanket 38 poeng. Ett poeng på Emirates vil gi de røde deres høyeste poengsum før jul på 18 år. De sanket 44 poeng før jul i 1990. I 1996 toppet man ved inngangen til julen med 38 poeng på 19 kamper.

Jamie Carragher spiller sin kamper nummer 550 for Liverpool på søndag, og er kun den niende spilleren i klubbens historie til å runde den milepælen.

Steven Gerrards neste scoring vil gjøre at han klatrer opp på siden av John Barnes på 14.plass på klubbens toppscorerliste gjennom tidene. Gerrard gjorde sitt 106. og 107. Liverpool-mål mot Hull. Gerrard har faktisk gjort sju mål på sine siste ni kamper fra start, og fem mål på de siste fire.

I fjor endte kampen på Emirates 1-1. Peter Crouch ga Liverpool ledelsen like før pause, mens Nicklas Bendtner utlignet tidlig i andre omgang. Også kampen på Anfield endte 1-1 forrige sesong. Steven Gerrard scoret på et frispark etter sju minutter, mens Cesc Fabregas utlignet med ti minutter igjen å spille, i en kamp der både Fernando Torres og Xabi Alonso ble skadet.

Liverpool har ikke vunnet noen av de siste åtte bortekampene i ligaen mot Arsenal, og på de siste fem bortekampene har de røde sluppet inn hele 13 mål. Liverpool har imidlertid greid å score selv også i seks av de sju siste. Siste Liverpool-seier kom i februar 2000, da Titi Camara gjorde kampens eneste mål. Bare tre spillere på det laget er fortsatt i klubben; nemlig Jamie Carragher, Sami Hyypiä og Steven Gerrard.

Liverpool har endt foran Arsenal på tabellen i to av de tre siste sesongene. I 2005/06 sanket Liverpool 15 poeng mer enn The Gunners, mens de røde kom foran på bedre målforskjell i 2006/07. I fjor havnet Liverpool sju poeng bak Arsenal.

Under Arsene Wenger har Arsenal kun klart å slå Liverpool i sju av 23 ligakamper, mens han har opplevd å tape ni. Liverpool under Rafael Benitez har vunnet tre av åtte ligakamper, og også tapt tre.

Arsenal har kun tapt tre ligakamper på hjemmebane siden de flyttet til Emirates i 2006. Det var mot West Ham i mars 2007, og mot Hull og Aston Villa denne sesongen.

The Gunners har kun vunnet en av sine siste fire kamper, etter 2-1 seieren over Chelsea i forrige måned. I løpet av disse kampene har de kun gjort to mål. Begge scoret av Emmanuel Adebayor. Kun i en av sine siste åtte kamper har Arsenal gjort mer enn ett mål.

Etter 17 kamper i fjor ledet Arsenal Premier League med 40 poeng, ti poeng og fire plasser foran Liverpool. De røde hadde imidlertid en kamp til gode på The Gunners på det tidspunkt. Arsenal har altså sanket ti poeng mindre denne sesongen enn på samme tidspunkt i fjor. Samtidig har Liverpool fem poeng mer enn de hadde etter 17 kamper i fjor.