Vanskeligere å kjøpe unggutter

FIFA går til skritt for å få mer kontroll på overganger for utenlandske spillere under 18 år og alle transfers på tvers av landegrensene må nå godkjennes av en opprettet komité.

På hjemmesiden til FIFA skriver man at organisasjonens eksekutivkomité ytterligere har gjort tiltak for å prøve å beskytte yngre spillere i å bli utnyttet på transfermarkedet.

Alle overganger for spillere under 18 år, som forlater et land til fordel for et annet, skal nå godkjennes av en nyopprettet komité. I tillegg må også alle spillerne på ulike fotballakademier registreres av hjemlandets fotballforbund. Dette vil gjelde fra 1.januar 2009.

Det nevnte komiteen skal nå undersøke hver enkelt overgang. Tidligere måtte spillere under 18 år flytte sammen med sin familie for at transaksjonen skulle godkjennes, noe som har skapt en rekke smutthull for rike klubber og ivrige agenter.

Ifølge nettstedet eufootball.biz, planlegger også FIFA ytterligere tiltak i samarbeid med Fifpro, den internasjonale spillerforeningen, og det kan bli aktuelt med obligatoriske 5-års kontrakter for 16-åringer, 4-års kontrakter for 17-åringer og 3-årige avtaler for de som er 18 år.

Liverpool har hentet inn stadig flere utenlandske tenåringer til klubben de siste årene, enten det har vært rett til Melwood eller ungdomsakademiet i Kirkby. En av de mest omtalte overgangene var da man sikret seg Dani Pacheco (bildet) fra Barcelona, mot den spanske storklubbens vilje.