Balague: - Rafa vet hva han gjør

Guillem Balague bekrefter at Rafael Benitez' bredside mot Alex Ferguson var nøye planlagt. Hovedmotivet var å lette presset på egne spillere, og heller flytte fokus over på manageren.

- Jeg har lest og hørt en del kommentatorer si at Rafael Benitez sitt utspill om Alex Ferguson i går var et "Keegan-øyeblikk". Det er så langt fra sannheten som det går an å komme, skriver den velrenomerte spanske journalisten Guillem Balague på sin offisielle nettside.

- I 1995/96 så Keegans Newcastle ut til å ta tittelen etter å ha opparbeidet seg en ledelse på 12 poeng, da Newcaslte-manageren så famøst mistet besinnelsen. Rafa Benitez er en trener som er metodisk i sin tilnærming til spillet, og det vi så i går var ikke annerledes. Han gikk til denne pressekonferansen godt forberedt på det han skulle si. Han trakk opp et manus med en rekke ankepunkter mot Ferguson, hans holdning til dommerstanden og klagingen på terminlisten. Benitez var rolig og sikker i det han foretok seg, skriver Balague videre.

- Enkelte har påpekt at Benitez skulle ha ignorert Ferguson, men dette var ikke en mann som slo vilt rundt seg i mørke, men en mann med fullstendig kontroll som hadde sondert terrenget der han ville slaget skulle stå. Så typisk Rafa.

- Så hvorfor gjorde han det? Vel, Alex Ferguson kritiserte åpenlyst Liverpool-spillerne tidligere i uken. Liverpool ligger syv poeng foran Manchester United, men sistnevnte har to kamper til gode. Ferguson slo fast at Liverpools manglende rutine vil koste dem dyrt, og antydet dermed at han selv og hans spillere er mer erfarne og mentalt sterke enn Liverpool-spillerne. Rafa synes ikke noen annen manager har rett til å fornærme hans spilleres kapasitet, og kom ut for å forsvare dem. Det er viktig for spillerne at manageren deres forsvarer dem.

- Dette var ingen umiddelbar reaksjon på Fergusons kommentarer. Benitez har snakket med sine spillere i garderoben. Han ville sørge for at spillerne ble værende totalt upåvirket av det Ferguson hadde sagt om dem.

- Benitez vil ikke at Ferguson skal få sette agendaen. Som en mann i fullstendig kontroll kan han si akkurat hva han ønsker, når han ønsker det. Benitez fikk Ferguson til å se ut som en sytepave.

- Når det gjelder Fergusons behandling av dommerne, lot Benitez det skinne gjennom at andre managere deler hans meninger og at dette er noe som FA må ta tak i.

- Benitez har ikke gått i fella til Ferguson, men har i stedet sendt ut en beskjed til sine egne spillere - de viktigste personene oppi det hele - om at han støtter dem hele veien, og er villig til å ta presset bort fra dem om det behøves. Det var hovedformålet med dette utspillet. Fokuset er ikke lenger på Liverpools spillere og hva Ferguson mener om dem, men om hva Rafa Benitez mener om Ferguson.

- Kenny Dalglish oppfordret Rafa til å ignorere Ferguson, men ved å ta tyren ved hornene har Benitez sørget for å ta fokus vekk fra sine egne spillere foran kampen mot Stoke.

- Jeg har lest enkelte hevde at dette var veldig ulikt Benitez. Det stemmer ikke. Han har gjort lignende ting mens han ledet Valencia. I England har han tidligere konfrontert Jose Mourinho. I motsetning til Keegan er ikke Benitez uvant med situasjoner som dette. Når Ferguson prøver å angripe noen og beskylde dem for manglende rutine, må han huske på at det finnes en verden utenfor Premier League. To spanske ligatitler og en seier i Champions League har lært Benitez en ting eller to når det gjelder å håndtere press.

- Ferguson har funnet sin likemann. Han vet han har en tittelkamp i fanget nå. Jeg forventer at United-manageren tar til motmæle. Men Benitez har klart seg fint i kamp mot storheter som Real Madrid og Barcelona tidligere. Han vil legge manuset sitt i lomma og smile lurt hver gang Fergie er nevnt i ukene som kommer. Man kan lure på hvem det er som driver "mind games".