Fem spørsmål om midtbanen

Tony Barrett i The Times analyserer hvorfor Liverpools vanligvis gode sentrale midtbane fungerte så dårlig mot Fiorentina. Robbie Threlfall tilbake i Liverpool.

Tony Barrett var Liverpools ekspert i lokalavisen Liverpool Echo før han gikk til landspressen og anerkjente The Times i sommer. I en artikkel har han satt fokus på hva man spør seg om angående Liverpools midtbane mot Fiorentina, og det kan være verdt å se på hva han selv svarer.

Hvorfor ble Fabio Aurelio satt sammen med Lucas på den sentrale midtbanen mot Fiorentina?
Tanken til Rafael Benitez synes å være at man skulle dominere ballbesittelsen, og tok derfor ut den talentfulle pasningsspilleren Aurelio i hjertet av midtbanen. Problemet kom da Liverpool ikke hadde ballen, fordi det manglet energi og fysikk til å stoppe et lag fra Serie A som skar igjennom deres midtbane. Det var ikke minst synlig da Cristiano Zanetti fikk lov til å valse seg forbi et par halvhjertede taklingsforsøk ved midtstreken før han slo den forløsende pasningen til åpningsmålet av Stevan Jovetic.

Ville da ha vært bedre av Benitez å flytte Steven Gerrard ned på midtbanen?
I etterpåklokskapens navn ville det trolig ha vært løsningen, spesielt når en tenker på hvor atletisk Gerrard er. Problemet er, at Liverpools manager svært nødig ønsker å splitte det vellykkede partnerskapet som Gerrard har dannet med Fernando Torres. Ved å fylle et hull på midtbanen ville han ha skapt et nytt i angrep, en situasjon som kan bli løst på lang sikt kun ved forsterke Liverpools tropp da Benitez er i mangel av alternativer.

Kunne disse problemene ha blitt unngått ved at man hadde beholdt tjenestene til Xabi Alonso?
Med et ord, ja. Når Alonso hadde bestemt seg for at han ville til Real Madrid, var likevel alt Benitez og Liverpool kunne gjøre å sørge for at man fikk mye penger for overgangen og se fremover. Et annet "hvis" dreier seg om Gareth Barry. Hans form på klubb og landslag antyder at dersom han hadde latt seg lokke til Anfield i sommer, ville han ha gitt Liverpool den balansen på midtbanen som var fraværende i Firenze.

Er Alberto Aquilani løsningen på Liverpools problemer?
Ikke direkte. Italieneren er ikke et midtbaneanker; han passer best i en mer fremskutt posisjon, lik den Gerrard fungerer i. Midlertidig kan Aquilani, når han er kampklar, støtte Torres i angrep, og gjøre at Gerrard flyttes tilbake til den sentrale midtbanen. På lang sikt vil likevel den ideelle løsningen for Benitez være at hans kaptein blir værende i posisjonen rett bak Torres hvor han blomstrer. Skal dette kunne skje, må det trolig til at man får hentet inn en midtbanespiller til i januar.

Satte Liverpools problemer på midtbanen sist tirsdag søkelyset på hvor viktig Javier Mascherano er?
Uten tvil. På sitt beste, beskytter Mascherano forsvarsfireren minst like godt som noen annen spiller i verden. Han var dypt savnet mot Fiorentina. Imidlertid, 25-åringen har vært langt unna toppformen denne sesongen og det er bekymring på Merseyside over at han kan ha blitt distrahert i å gjøre den jobben han er satt ut fra en kombinasjon over interesse fra Barcelona og presset over å være kaptein for et Argentina som sliter med å kvalifisere seg til neste års VM.


Threlfall ferdig i Northampton
Northampton bekrefter på sin hjemmeside at Robbie Threlfall er ferdig med sitt utlån fra Liverpool, og at spilleren har reist tilbake til Merseyside.