Håp for de etterlatte

Margaret Aspinall i Hillsborough Family Support Group sier at det nå er optimisme om at man endelig skal få fakta på bordet, selv om det fortsatt kan ta tid. Lovnader fra statsministeren.

Meredydd Hughes i South Yorkshire Police, har hevdet at politiavdelingen som var ansvarlig for sikkerheten på Hillsborough ikke har noe å skjule. Hughes sier han ønsker at alle dokumenter fra tragedien, som han selv ikke var involvert i, skal offentliggjøres om mulig. Dette til tross for at regelen er at dette ikke kan kreves før det er gått 30 år.

De etterlatte har vist en forsiktig optimisme i en sak man hele tiden har hevdet har vært en dekkoperasjon og hvor ingen har blitt holdt ansvarlig for at 96 døde. Nå ønsker man velkommen muligheten, dersom den skulle komme, om å få innsyn i tidligere ikke offentliggjorte dokumenter.

- Jeg har snakket med innenriksminister Jacqui Smith, sier Chief Constable Meredydd Hughes. - Jeg gjentok mitt ønske om å frigi dokumenter, når det måtte bli mulig, fra South Yorkshire Police når det gjelder tragedien på Hillsborough.

- Flere alternativer blir vurdert om hvordan dette kan bli gjort effektivt og sammenhengende.

- Dette vil måtte ta tid med den enorme mengden av materiale det dreier seg om og at andre offentlige institusjoner også kan ha informasjon.

- Vi vil gjerne se på dokumentene først, spesielt ettersom det kan være medisinske uttalelser om våre kjære, sier visepresident i HFSG Margaret Aspinall (bildet) til Liverpool Daily Post. Margaret mistet sin 18 år gamle sønn James på Hillsborough.

- Vi ønsker at et sannferdig panel blir dannet, siden vi har hatt så mange representanter som ikke tidligere har gjort sin jobb skikkelig. Vi vil derfor være ekstra årvåkne og forsiktige.

- Vi kommer til å ha et møte i komiteen snart hvor vi skal diskutere dette skikkelig og bestemme hva vi skal gjøre framover.

- Det er optimisme om at vi endelig, etter alle disse årene, nå kan få alt ut i lyset.

I The Kopite nr.7, som vil være ute i begynnelsen av mai, er det et langt intervju med Margaret Aspinall.

I dagens spørretime i det engelske parlamentet bekreftet statsminister Gordon Brown at regjeringen vil undersøke muligheten til å få frigjort de omtalte dokumentene.

"96 mennesker mistet sine liv den dagen og granskningen klargjorde at det måtte aksjoneres slik at noe som dette aldri ville skje igjen.

Jeg kan godt forstå at, etter alle disse årene, følelsen til familiene er slik at de ønsker at alt mulig må gjøres, og ja, vi ønsker å undersøke hvilken informasjon skal kan være tilgjengelig for de etterlatte.

Jeg må si at rapporten til Lord Justice Taylor var en svært grundig granskning, og det var ytterligere en rapport etter det i 1997 som det kan være aktuelt å ta med.

Hvis dette er noe som kan hjelpe familiene under vanskelige tider, selv etter alle disse årene, vil vi se nøye på hva vi kan gjøre."