Kraft nære LFC-oppkjøp i 2005

Den amerikanske forretningsmannen Robert Kraft sier at manglende tak på spillerlønninger i Premier League var utslagsgivende for at han ikke kom på banen med et bud på Liverpool FC i 2005.

Den amerikanske forretningsmannen Robert Kraft innrømmer at han var meget nære ved å kjøpe opp Liverpool FC i 2005, men at han til slutt valgte å la være ettersom det ikke eksisterte noe tak på spillerlønninger i England. Kraft-familien, som også eier NFL-laget New England Patriots og MLS-klubben New England Revolution, hadde også betenkeligheter med mangelen på et nytt stadion, men at dette ikke var utslagsgivende for at han droppet handelen. Dette melder The Guardian.

- Jeg ønsket å ta over Liverpool. Det ble arrangert et møte med daværende styreformann David Moores, som er en oppriktig hyggelig herremann, og vi kom nære, meget nære, ved å kjøpe klubben. Men til slutt fortalte magefølelsen meg, at uten verken tak på spillerlønninger eller et stadion... Jeg var heller ikke sikker på hvordan vi kunne reise en effektiv storstue for å huse hjemmekampene fort nok. Det viktigste var dog spillerlønningene. Hadde det vært restriksjoner på dette, hadde handelen funnet sted, insisterer 68-åringen, som av Forbes er ranket som den 698. rikeste personen i verden med en formue på 1,3 milliarder dollar, som etter dagens kurs tilsvarer nærmere 8,5 milliarder norske kroner.

Kraft har erfaring med konstruksjon av sportsanlegg etter å ha fulgt med på byggingen av Gillette Stadium i New England i 2000, en bane som kan huse hele 68.000 tilskuere. Det negative var imidlertid, som tidligere nevnt, at Kraft var langt mer skeptisk til hvordan han kunne gjøre et lag lønnsomt i en sport der det ikke fantes noe tak på spillerlønningene, og overgangssummene og lønningene bare steg og steg. Kraft har også uttalt at han er kritisk til hvordan et lag kan bruke opp mot £68M på en spiller, som, før lønn er medregnet, teoretisk kan pådra seg en langtidsskade allerede i sin første kamp for klubben.

Den selverklærte anglofile rikingen overværer Wimbledon-turneringen for 35 år på rad denne uken, og innrømmer at han har et spesielt forhold til de røde etter at Liverpool-legenden Steve Nicol, nå trener i New England Revolution, har snakket varmt om klubbens supportere og fansens lojalitet og lidenskap. Imidlertid er ikke Liverpool den eneste fotballklubben amerikaneren kunne tenke seg å investere i dersom et lønnstak blir innført.

- Dersom det kommer et tak på spillerlønninger ville jeg kjøpt et fotballag sporenstreks fordi vi vet hvordan vi skal drive et sportsforetak. Vi får informasjon tilsendt hele tiden, men så lenge ikke dette taket på spillerlønninger kommer, vil jeg ikke investere, om det ikke viste seg å være et kupp av de sjeldne. Jeg liker ikke å kjøpe et sportsforetak på bakgrunn av verdier i eiendommer eller lignende. Dersom man kjøper en klubb i en liga, handler det om å vinne - det er drivkraften. Man ønsker å spille med de samme reglene, så det ikke bare handler om hvem som har mest penger og kjøper seg til suksess, avslutter Robert Kraft.