Norsk investor satt ringside på Anfield

Den norske forretningsmannen Christian Eidem satt ved siden av George Gillett mot Man Utd, i en tid der Liverpools amerikanske eiere ser etter investorer som kan tilføre klubben frisk kapital.

De som daglig leser Finansavisen og Dagens Næringsliv kunne muligens med sitt trenede øye se den norske forretningsmannen Christan Eidem sitte side ved side av Liverpool-deleier George Gillett under søndagens storkamp mot Manchester United på Anfield. På sin høyre side hadde Gillett Eidem, mens Tom Hicks satt på amerikanerens venstre side i første omgang.

Det har versert spekulasjoner i media om de rødes eiersituasjon etter at George Gillett har hatt nær kontakt med flere potensitelle investorer i det siste, med prins Faisal fra Saudi-Arabia som det nyligste alternativet inntil Eidem ble zoomet inn av fjernsynskameraene på søndag. Merkelig nok har ingen britiske eller norske medier så langt nevnt et eneste ord om denne lederen for en ny, potensiell investorgruppe som var på besøk mot Manchester United.

Den tidligere AGF Århus-spilleren regnes ikke for å være i formuetoppen i Norge, men Eidem har blant annet stiftet International Sports Management Group Ltd, som er et av Europas største selskap innen sportsledelse, samt at han har investert i oljeselskaper i Afrika og Midtøsten. Gillett og Hicks har gått ut og sagt at de ser seg om etter potensielle investorer som kan skyte inn frisk kapital i klubben.

Forretningsmannen var sentral da et norsk konsortium bestående av blant annet Øystein Stray Spetalen og Petter Stordalen prøvde å stable et bud på beina for å kjøpe opp klubben i 2006, før de nåværende eierne overtok makten fra David Moores. Den gang påstod VG at blant annet Jan Åge Fjørtoft ville få en sportslig rolle i klubben dersom de lykkes med å ta over klubben. Norske medier hevdet også at Stordalen var interessert i å eventuelt starte hotell- og kasinodrift i forbindelse med Liverpools plantlagte nye storstue da han sammen med øvrige nordmenn ville by 1,5 milliarder norske kroner for klubben. Denne pengesummen var naturlig nok alt for liten til å få David Moores til å selge.

Få måneder etter det angivelige mislykkede budet på vårparten 2006 meldte The Guardian at de to nordmennene på ny var interessert i å kjøpe klubben, noe som ble avfeid av Spetalen og Stordalen. I mai 2008 meldte Daily Telegraph at nordmennene fortsatt ikke hadde gitt opp å investere i klubben, men dette avfeide Stordalen med følgende kommentar: "- Jeg er like interessert i fotball som Elton John er i damer". Den britiske avisen meldte da at de to kompanjongene var god for anslagsvis £450M, samtidig som John Fredriksens navn ble koblet til Liverpool FC. Sistnevnte er god for anslagsvis 40 milliarder norske kroner, og Eidem har tidligere jobbet for skipsrederen i Londen.

Det faktum at Christian Eidem satt sammen med George Gillett kan derfor igjen skyte fart i spekulasjonene om at et norsk konsortium bestående av blant annet Eidem selv, Petter Stordalen og Øystein Stray Spetalen eventuelt kan være interessert i å investere i aksjeposter i Liverpool FC for å tilføre klubben frisk kapital. En skal heller ikke se bort i fra at andre norske forretningsmenn som John Fredriksen kan være involvert.

Det er dog høyst usikkert hvem Christian Eidem representerer ved denne anledningen, for en kan ikke uten videre sette han i sammenheng med sine involveringer i det norske konsortiumet tidligere. I og med sine oljeinvesteringer i Midtøsten og Afrika kan en ikke se bort i fra at den norske forretningsmannen har kontakter også fra dette området, og kan representere en helt annen gruppe enn det norske konsortiumet som prøvde seg på et oppkjøp for tre og et halvt år siden.

Noe som i alle fall virker åpenbart, er at Liverpools amerikanske eiere, og særdeles George Gillett, ser seg om etter potensielle investorer som kan tilføre klubben sårt tiltrengte midler, noe de siste investorbesøkene i direktørboksen på Anfield kan være et bevis på.