Norsk Liverpool-magi blir offisiell bok

NRK-journalisten Ragnhild Lund Ansnes skriver i disse dager historien om norske Liverpool-supportere. Boken hennes vil få status som offisiell Liverpool-bok, og skal utgis av Sport Media.

- I halvannet år har jeg forsket på hvorfor tusenvis av nordmenn er hekta på et fotballag i Liverpool (det RØDE laget), samtidig som jeg har forsøkt å finne svar på hva fotballen egentlig gjør FOR sine fans, forteller Lund Ansnes til liverpool.no.
 
Det hele startet med en radiodokumentar som journalisten gjorde for NRK P2.

- Jeg fikk ideen om boka mens jeg lagde dokumentaren "Du vil aldri gå alene" på NRK P2 i fjor, forteller Lund Ansnes.

- Jeg satt nemlig igjen med så mange gode historier etter dokumentararbeidet som jeg ikke fikk plass til i en tidsbegrenset dokumentar. I tillegg har jeg fått mange historier på mail, samt at mange har fortalt meg sin historie på tilfeldige møter enten i Liverpool, rundt om i Norge eller på supportertreff, legger hun til.
 
- Jeg har nå samlet sammen alt det fantastiske stoffet norske Liverpool-supportere har gitt meg. Historier som forteller så mye mer enn bare historiene i seg selv. De sier masse om hva som er viktig for oss: Vennskap, viser sports- og kulturhistorie, sterke bånd mellom England og Norge, og ikke minst forklarer de det som er så vanskelig å beskrive i ord: Hvorfor fotball er så viktig for så mange. 

Boka blir en reise i norske Liverpool-supporteres sterkeste minner, Liverpool-legenders sterkeste minner, samt at den vil inneholde intervjuer med noen av dagens Liverpool-stjerner.

Dessuten skildrer boka Ragnhilds første møte med fenomenet Liverpool-lidenskapen, og med på det hele har hun fått kommentarer fra professor i psykologi, Arne Vikan, som er en stor fan av engelsk- og brasiliansk fotball.
 
- Boka er ikke ferdigskrevet, så jeg vet ennå ikke hvilke historier som kommer med i siste redigeringsrunde, forteller Lund Ansnes.
 
Siste nytt er at boka blir et offisielt Liverpool-produkt. En offisiell Liverpool FC-bok!

- Slik jeg har skjønt det, er dette historiens første norskskrevne bok som er en offisiell Liverpool Football Club-bok, og gis ut av Sport Media, som er Liverpool FC sitt forlag. Det er de som lager kampprogrammene for både Liverpool og Everton, magasiner, biografier og andre bøker om klubben. De er eid av det gigantiske avishuset Trinity, og har samme eiere som blant annet avisa Liverpool Echo.

Boka vil bli gitt ut i mars neste år, som en del av en serie om de største supportergruppene til Liverpool utenfor England. I år kom boka om de irske supporterne, i fjor kom den om de asiatiske.

- Folka i Liverpool sin supporterklubb har vært fantastisk hjelpsomme i mitt arbeid. Derfor ser det ut til at jeg skal klare å forhandle fram en pris på bøker fra forlaget til medlemmer som er betydelig billigere enn i butikken, forteller Lund Ansnes.
 
- Jeg har opprettet ei facebookgruppe. Den heter "Liverpoolhjerter", og er ei åpen gruppe for alle som er glade i LFC. Der vil jeg legge ut info om bokprosessen, og etter hvert også legge ut noen smakebiter fra boka. Der vil det være diskusjonsforum på tema som jeg kan putte inn i bokas siste skrivefase, og der er det bare å laste opp sine favorittsupporterbilder, avslutter Ragnhild Lund Ansnes.