Platini bebuder endringer

Klubbene må i fremtiden klare seg på egne inntekter. Fem dommere testes i Europa-ligaen. Purslow fornøyd med trekningen. Distin og Warnock på flyttefot.

UEFA-president Michel Platini ønsker at det skal bli slutt på at "rike onkler" kjøper opp europeiske fotballklubber. Nå ønsker han "finansielt fair play" ved at klubbene kun får bruke midler de har tjent gjennom sin egen drift. Det melder Four Four Two.

Regelverket som UEFA er i ferd med å utforme vil ikke bli satt i verk før tidligst i 2012. Reglene skal forhindre at klubbeiere kan gi store pengegaver til sine klubber, slik som har vært tilfelle i Chelsea og Manchester City de siste årene.

- Klubbene må leve av det de tjener selv. Vi har støtte fra alle i denne saken; klubbeiere, spillere, ligaene og de nasjonale fotballforbundene, siteres Platini.

- Dersom en klubb får låne penger i en bank til å kjøpe spillere, og er i stand til å betale tilbake lånene den har tatt opp, så er det ikke noe problem. Men dersom en klubb blir subsidiert av en rik støttespiller og fortsatt driver med underskudd to år etterpå, er det et problem som vi ønsker å få en slutt på.

UEFA planlegger at et uavhengig panel skal vurdere om klubbene har brutt regelverket.

- Panelet vil melde fra til disiplinærkomiteen og sanksjoner vil bli iverksatt. Det kan være alt fra en advarsel eller en bot til utestengelse fra Champions League.

Platini hevder han har støtte fra klubbeierne.

- Det er i all hovedsak klubbeiere som har bedt oss om å ta affære. Roman Abramovich, Silvio Berlusconi og Massimo Moratti ønsker ikke lenger å betale gildet fra egne lommer. Jeg har luftet mine planer med Mr Abramovich, og han hadde ingenting i mot det.

UEFA vurderer også å inkludere tap som klubbers søsterselskaper pådrar seg i det nye regelverket.

- For klubbene er det på sikt best at de lever av penger de selv har generert gjennom driften. Det er ingen umulighet. Klubbene kan genere penger ved å investere i nye stadionanlegg. Uten et regelverk som dette vil fotballen være en kunstig boble som er usunn og som ikke har livets rett.

Fem dommere i Europa-ligaen
Michel Platini tar også til orde for flere dommere i kampene. UEFA ønsker å eksperimentere med fem dommere i den nye Europa-ligaen denne sesongen. Man ønsker nemlig å plassere assistentdommere ved hvert av banens to mål. Dette for å hjelpe dommeren til å avsløre filming i straffefeltet, forseelser ved hjørnespark og om ballen har vært over linja eller ikke.

- Dømmingen har ikke opplevd noen utvikling på over 100 år. Jeg er mot bruk av videoteknologi, da det tar bort det menneskelige aspektet fra kampene. Men dette systemet vil hjelpe dommerne til å ta de riktige avgjørelsene, mener Platini.

- Vi har testet systemet i privatkamper og juniorkamper, og det har vært meget vellykket. Det har resultert i mindre holding i trøya og mindre filming. Jeg er veldig optimistisk når det gjelder dette eksperimentet.

De to nye assistentdommerne vil ikke ha noe flagg, men vil kommunisere med hoveddommeren gjennom en mikrofon og headset. Dersom eksperimentet viser seg å bli en suksess er det ventet at FIFA godkjenner bruken av fem dommere i alle kamper i løpet av ett år eller to.

Purslow fornøyd med trekningen
Liverpools administrerende direktør, Christian Purslow, var i likhet med manager Rafael Benitez godt fornøyd med utfallet av dagens Champions League-trekning. Purslow var selv tilstede i Monaco som Liverpools representant under trekningen.

- Vi er veldig godt fornøyd. Vi pleier å fokusere på reiseavstandene, og korte turer til Frankrike og Italia, og en litt lenger tur til Ungarn, er vi ganske godt fornøyd med, uttaler Purslow til Sky Sports News.

- Både Lyon og Fiorentina har kommet seg gjennom kvalifiseringen, så det viser at de er gode lag. Jeg anser dem som veldig anerkjente motstandere, som vi kjenner godt til.

Når det gjelder tanken om å innføre fem dommere, så er det noe Purslow absolutt er positiv til.

- Jeg anser ny teknologi som en god ting. Så mye står nå på spill i profesjonell fotball, at vi er mottakelige for alt som kan være nyttig for spillet. Vi så en scoring som ikke ble godkjent i Championship i sesonginnledningen, og dersom noe slikt skjer i Champions League kan det bli svært kostbart for de impliserte parter. Vi støtter denne ideen.

Distin og Warnock til nye klubber
Liverpool har i sommer vært linket til Portsmouths midtstopper Sylvain Distin. I dag ble imidlertid 31-åringen enig med Everton om en treårskontrakt.

Samtidig har den tidligere Liverpool-spilleren Stephen Warnock forlatt Blackburn og skrevet under på en fireårskontrakt med Aston Villa. Det bekrefter Blackburn på sine offisielle nettsider. Engelske aviser tror Villa betaler £8M for den 27 år gamle venstrebacken.