Stadig mer av inntektene til lønninger

Klubbene i Premier League bruker stadig mer av inntektene på spillerlønninger. De fire store har størst lønnsbudsjett. Sepp Blatter håper å kunne innføre 6+5-regelen om 12 måneder.

Ifølge Deloitte brukte toppklubbene mer enn £1,2 milliarder på lønninger i 2007-08, en økning på 23 prosent fra året før. Deloitte forventer at tallene øker ettersom økte inntekter fra tv-avtaler vil bli brukt til å forbedre spillernes lønninger. Et svakere pund mot euro og den nye skatteprosenten på 50 for inntekter over £150000 vil også bety at Premier League-klubbene må ut med mer for å hente de beste spillerne.

Chelsea brukte mest på lønninger i 2007-08, £172M. Det er £51M mer enn mesterne Manchester United. For sjette år på rad følger så Arsenal (£101M), Liverpool (£90M) og Newcastle (£75M).

Det er ingen tilfeldighet at de fire store brukte mest på lønninger, mens de tre nedrykkede klubbene Derby Birmingham og Reading hadde den minste lønningslisten.

Everton og Aston Villa, som endte på 5. og 6.plass, betalte ut mindre til spillerne enn Portsmouth, Manchester City og Tottenham.

6+5-reglen kan implementeres om 12 måneder?
FIFA-president Sepp Blatter unnlot å presse gjennom sitt forslag på maksimum fem utlendinger i startoppstillingen på FIFAs kongress på Bahamas. Han ønsker å bruke enda ett år på å undersøke lovligheten av sitt eget forslag. Blatter håper fremdeles at hans 6+5-forslag vil bli satt ut i livet, kanskje allerede om 12 måneder, men det avhenger av den juridiske og politiske utviklingen i EU. UEFA er bekymret for at forslaget bryter mot kontinentets arbeidslover, men Blatter mener at så kanskje ikke er tilfelle.
- De (EU-ekspertene) sier ikke lenger at det vil være ulovlig. De sier at vi kan stille oss selv spørsmålet om det vil være lovlig eller ulovlig. Det er et stort steg fremover, uttalte Blatter på FIFAs kongress.

Dersom Lisboa-traktaten blir ratifisert, mener FIFA-sjefen at idrett vil få en spesiell status. Det kan bety at fotball kan bli unntatt fra arbeidslovene.
- Hvis vi får det mot slutten av året, vil vi neste år kunne annonsere at vi er på riktig vei og kan begynne å implementere det.

- Hvis det er politisk vilje, kan en lov bli justert, en lov kan bli tolket, alle lover kan bli endret eller justert.

Blatters 6+5-forslag fikk støtte på FIFAs kongress i fjor. En begrensing på antall utlendinger vil få stor betydning for flere ligaer i Europa, spesielt i Premier League og tysk Bundesliga.