To av favorittene møtes

Det er enighet om at Real Madrid og Liverpool kan gå til topps i CL denne sesongen, ifølge de som skriver på klubbenes norske hjemmesider, selv om Barcelona nok er den største favoritten.

På onsdag braker det løs med Real Madrid v Liverpool på Santiago Bernabeu. Skribenter hos Realmadrid.no og Liverpool.no har gitt hverandre spørsmål foran 1/8 finalene.

Dette er andre bolk av tre foran oppgjøret mellom de to gigantklubbens som faktisk aldri har møtt hverandre i offisiell kamp i Madrid.

1. Både Real Madrid og Liverpool har en flott CL-historie og er blant de virkelig store veteranene i Europa. Er de kapable til å vinne igjen i år, eller tipper du en annen vinner?

2. Real Madrid og Liverpool er begge lag som folk elsker å sette stereotyper på og elsker å hate. Liverpool er det kjedelige rotasjonslaget med kun spanjoler, mens Real Madrid er kjøpelaget kun bestående av stjerner som sparker trenere hver måned. Hvor godt stemmer denne stereotypen?


3. Hva synes dere om den spanske ligaen vs den engelske?


ROBERT JENSEN (Realmadrid.no)

1. Begge er mer enn kapable til å vinne igjen, selv jeg mener det nok er et par sterkere lag i turneringen enn både Liverpool og Madrid. Tror ingen av disse to lagene løfter trofeet i år.
 
2. Enhver skal få like det man vil, så derfor skal jeg ikke kommentere Liverpool for mye. Personlig syns jeg ikke de spiller veldig underholdende fotball, men kjærlighet gjør vel blind. På en annen side er det få som kjemper så hardt til fløyta lyder, som Liverpool - noe de ofte tjener på. Er vel sammen med Madrid en av de få klubbene som har en større tradisjon enn klubben klarer å leve opp til sportslig for øyeblikket. Real Madrid kjøper ikke mer enn noen av de andre topp 5-6 storklubbene i Europa, men det er alltid mye styr og rykter rundt Madrids overganger. Mye er selvforskyldt, noe er katalaner-vås og annen form for rykter og misunnelse, men dessverre har man hatt en arrogant president de siste årene som har påført klubben mye dårlig oppmerksomhet. La oss håpe at ting blir bedre fremover når man, forhåpentligvis, har fått inn en ordentlig president. Personlig syns jeg ikke laget fremstår som et 'stjernelag' lenger, men minner mer om en middelmådighet i forhold til laget som herjet i Europa på starten av 2000-tallet. Det med trenere er spesielt, men så må man huske på at trenere i Spania er nettopp det; trenere. De har ikke det fulle sportslige ansvaret for klubben, slik managerne har i England. Dermed er det lettere å fjerne personen uten at det fører de store omveltningene - likevel er det nok en fordel med kontinuitet. På en annen side, Madrid har sparket trenere i hytt og pine siden klubben ble grunnlagt, likevel har de vunnet mer enn noen annen fotballklubb - så noe riktig har man jo gjort. 
 
3. Her blir man aldri enige og det er en smakssak. Ser man på CL har engelske lag dominert de siste årene, mens spanske lag dominerte i perioden før dette. Jeg tror de 2-4 beste lagene i England per i dag har et høyere toppnivå enn det man ser blant de beste i Spania (om man ser bort fra Barcelona), mens de gjennomsnittlige lagene i Spania holder et høyere nivå enn i England - noe Torres også har uttalt. At den spanske serien og spillerne der ikke holder mål pga tempoet og intensiteten er for lavt syns jeg blir helt feil å påstå, særlig medtanke på hvor mange spillere fra Spania som har overbevist i England de siste årene. Samtidig tror jeg mange spillere fra England ville taklet den mindre fysiske, men tekniske, ligaen i Spania godt - gode fotballspillere klarer seg som regel uansett hvor de spiller. Jeg syns begge er underholdende, men foretrekker nok spansk fotball om jeg må velge.


TOM RUUD (Realmadrid.no)
 
1. Anser sjansen til Madrid som større enn på lenge. Og ettersom Los Blancos da logisk nok må slå ut Liverpool på sin vei, står ikke de igjen med den beste oddsen.
 
2. At Benitez har hentet inn mange spanjoler og liker å rokkere på dem, er det vel ikke mye tvil om. Real Madrid er et kjøpelag som alle andre lag i europeisk toppfotball. "Stjernelag" er en karakteristikk som passet bedre under Los Galacticos-perioden til Florentino Perez. Nå har man et ungt lag, med færre "stjerner" enn det folk flest forbinder med klubben. Blir man dog ansatt som RM-trener er det ikke noe vits i å pakke ut koffertene sine med det første...
 
3. Vanskelig å argumentere for at den spanske er bedre enn den engelske, eller vice versa. Rent generelt har vel Premier League mistet litt av sjarmen de siste årene, så vil påstå at La Liga har betydelig mer sjel, enn den engelske. Tempoforskjeller er det vel fortsatt, da med PL som den temposterke ligaen. Utenlandske eiere har på mange måter ødelagt PL for min del.


HARALD NATVIK (Realmadrid.no)

1. Jeg ser vel ikke på verken Real Madrid eller Liverpool som noen utpreget favoritt i år. Skal jeg peke på noen som favoritt, så må det blir Pep Guardiolas Barcelona eller fjorårets vinnere fra Manchester. Likevel har begge lag mye kvalitet og kan så absolutt vinne i Europa denne sesongen. Det var få i januar 2000 som trodde at Real Madrid ville gå hele veien etter trenerbytte og kaos i sesongstarten, men Del Bosque trådde da frem med en oppskrift som ledet til triumfen i Paris noen få måneder senere. Juande Ramos har vunnet i Europa før, og har rutinen dette laget og klubben trenger nå i februar.
 
2. Man finner alltid noen sannheter i slike påstander. Liverpool har hatt en tendens til å rotere på lagoppstillingene sine, samtidig som de også for noen har fremstått som "kjedelige" grunnet at de ofte er gjennombruddhissige fremfor posessionorienterte. Det er ikke alle som mener at slik fotball er kjedelig, men en del har dette synet. Når det gjelder Madrid, så er de et kjøpelag slik alle andre klubber rundt om i Europa på dette nivået. Madrid kjøper ikke flere spillere enn andre, ofte faktisk færre, men bruker mye penger på de de henter. Dermed fremstår man som et kjøpelag. En sparker ikke trenere hver måned i Madrid, men det er klart at presset og forventningene tar mange ofre i løpet av årene. Videre er jo Madrids styringsform med medlemmer, demokrati og presidentvalg noe som også preger situasjonen.
 
3. Maktsenteret i Europa har nok flyttet seg nordover de siste årene, og spesielt etter de ulike private investorenes inntog på balløyen. Det er mye penger i England, og produktet en selger blir bare mer og mer attraktivt rundt om i Europa. Jeg vil nok si at eliten i England er bedre enn den samlede eliten i Spania eller i Italia, men jeg fremholder enda at nivået generelt sett i den spanske ligaen ikke står tilbake for noen. Nivået blandt de svakere lagene fremstår for meg som bedre enn hva man finner i England.


TORBJØRN FLATIN (Liverpool.no)

1. Ingen klubber har bedre statistikk enn Liverpool i Champions League etter at Rafael Benitez ble manager, med seier, finale, semifinale og 1/8 finale. Både Liverpool og Real Madrid har kapasitet til å vinne, men det er vanskelig å komme utenom Barcelona som favoritt pr. i dag.

2. Real har vel bygget opp dette mye selv gjennom sine Galacticos på bekostning av defensiv styrke og mange trenere kan en vel ikke komme utenom at det har vært de siste årene. Ingen lag har scoret flere mål på bortebane i PL enn Liverpool denne sesongen, og selv om jeg kunne ønske at man ikke enda mer helhjertet til en del kamper mot svakere lag på hjemmebane synes jeg det stemmer heller dårlig hvis det er slik at folk mener de røde er defensive.

3. Jeg følger ganske bra med på den spanske ligaen og det som fascinerer meg er hvor lite respekt mindre klubber har spesielt på hjemmebane mot topplagene. Jeg tror det kan ha med de sterke følelsene som finnes i forskjellige områder av Spania og at hele distriktet står bak i ønsket om å klå de rike fra de store byene. Det negative er at den engelske fotballen fortsatt er mer fartsfylt og mer ærlig.


FRANK H. LARSEN (Liverpool.no)

1. Vinneren av duellen mellom Liverpool og Real Madrid har kapasitet til å gå helt til topps. Barcelona ser fryktinngytende ut i øyeblikket. Manchester United ser ut til å være i flytsonen i Premier League, men forhåpentligvis blir det exit i Europa. Tittelforsvareren av Champions League har røket ut i åttendedelsfinalen de seneste sesongene.

2. Karakteristikken av Real Madrid synes jeg stemmer ganske bra. Dere bytter ikke akkurat manager hver måned, men de klare fakta viser at det har skjedd et managerbytte nærmest hver sesong på 1990- og 2000-tallet. Vicente del Bosque satt fra 1999-2003, og det er vel unntaket. Synes det var merkelig at Fabio Capello fikk sparken etter å ha vunnet La Liga. Real Madrid ønsker å hente storspillere hver sommer, og et par henter dere også. Så slik sett blir dere automatisk en kjøpeklubb. Men dere klarer med jevne mellomrom å hente spillere fra egen avdeling. 
Rafael Benítez skiftet mye på startelleveren de første sesongene i Liverpool, men i 2008/09 har han beholdt mer en kjerne av spillere i førsteelleveren. Han kunne kanskje satset noe mer offensivt i kamper som har endt uavgjort for å gå for samtlige poeng. Det har blitt for mange poengdelinger i Premier League.

3. Fulgte bra med i den spanske ligaen frem til TV2 bestemte seg for å legge kamper på TV2 Sport. Så de siste par sesongene har det blitt tynt med La Liga-kamper. Hver sesong klarer som regel minst ett lag å utfordre Real Madrid og Barcelona, og det er en styrke. I England er det stort sett de fire store - Manchester United, Liverpool, Chelsea og Arsenal - øverst på tabellen.


EINAR KVANDE (Liverpool.no)

1. Selvsagt er begge kapable til å gå til topps. Men det er vel samtlige lag som når dette stadiet i turneringen. Jeg tror vi får se flere engelske lag i semifinalene også i år.

2. Jeg skjønner meg ikke på de som sier at Liverpool har spilt kjedelig fotball denne sesongen. Kun Man Utd og Chelsea har gjort flere ligamål enn Liverpool så langt (begge de andre to har 44, mens Liverpool har gjort 42 på 25 kamper), og vi har stått bak en rekke dramatiske opphentinger i sluttminuttene etter å ha ligget under. Personlig ville jeg ha foretrukket en mer fast førsteellever, men samtidig ser man jo at ligalederen også til stadighet roterer på laget. Når det gjelder Real Madrid, så følger jeg dem ikke tett nok til å ha grunnlag for å uttale meg.

3. Føler at jeg følger alt for lite med på den spanske ligaen til at jeg kan begi meg ut på noen synsing rundt dette.