VM-inntekter kan ryke uten nytt stadion

Både Liverpool og Everton kan gå glipp av store inntekter om de ikke har avklart sine stadionplaner innen desember i år. Byrådslederen mener delt stadion kan være løsningen for å bli VM-by i 2018.

Byrådsleder Warren Bradley sier at de to Merseyside-klubbene må ha avklart sine respektive stadionplaner innen desember i år. Hvis ikke vil de risikere å miste muligheten til å være vertskap for VM-kamper i 2018. Bradley tar også nok en gang til orde for at klubbene slår sammen sine prosjekter og deler stadion.

Representanter fra Everton FC, Liverpool FC og Liverpools byråd var i går til stede på Wembley, der det engelske fotballforbundet offisielt lanserte sitt kandidatur til VM i 2018 eller 2022. Liverpool har allerede bebudet at de er interessert i å være vertskap for turneringen. Liverpools byråd har frem til nyttår med å legge inn en formell søknad om å bli VM-by.

Byrådsleder Bradley mener det er mulig at både Evertons nye stadionanlegg i Kirkby og Liverpools planlagte stadion i Stanley Park kan bli en del av byens VM-søknad. Men han påpeker at byrådet først vil ha forsikringer fra klubbene om at de ambisiøse stadionplanene blir realisert i god tid før et eventuelt verdensmesterskap. Bradley opplyser også at sportsminsiter Gerry Sutcliffe har bedt om at debatten omkring et delt stadion mellom Merseyside-klubbene gjenopptas.

- I teorien er det mulig at byen kan ha to nye stadionanlegg innen 2018, hvor det kan arrangeres VM-kamper. Men det må være klinkende klart innen desember i år, så det er viktig at usikkerheten som hersker rundt stadionplanene til de to klubbene blir avklart, eller at man kommer til enighet om et delt stadion, sier byrådsleder Bradley til Liverpool Daily Post.

- Begge klubbene ønsker å bygge hvert sitt nye stadion. Skjer det ikke, kommer det til å bli seriøse diskusjoner om et delt stadion, legger han til.

- Sportsminister Gerry Sutcliffe har vært på meg og påpekt at et delt stadion vil være en god ting for byen. Han sa vi burde ha nye samtaler angående et delt stadion, og få de to fotballklubbene til forhandlingsbordet igjen. Det ville jeg like. Og når sportsministeren er så ivrig, vil jeg ønske å ha ham ved forhandlingsbordet også.

- Det hele avhenger av hva som skjer med utredningen av Evertons nye stadion, og hvorvidt Liverpool klarer å hoste opp pengene som kreves for å finansiere deres nye stadion. Begge klubbene ønsker å samarbeide med oss, for å få til en god søknad om å få bli VM-by.

Utredningen om Evertons nye stadion i Kirkby ventes å være ferdig i løpet av høsten, mens planene for Liverpools nye storstue som kjent er utsatt på ubestemt tid grunnet finanskrisen.

FIFA tar avgjørelsen om hvem som får VM i 2018 og 2022 om halvannet år. Dersom England får et av arrangementene kan klubber få finansiell støtte fra det engelske fotballforbundet til å bygge nye stadionanlegg. Men byrådsleder Bradley tror at kun et delt stadion på Merseyside vil få offentlige midler.

- Diskusjoner om bruken av offentlige midler vil ideelt sett være basert på et delt stadion. Det vil være langt enklere å rettferdiggjøre bruken av offentlige midler på et delt stadion, siteres Bradley.

- Dersom klubbene bestemmer seg for å gå for egne prosjekter, vil jeg ikke støtte bruken av offentlige midler på disse stadionanleggene. Jeg tror da at regjeringen vil fortelle klubbene at de må finansiere stadionanleggene selv.

- Tjue stadionanlegg må være identifisert som VM-anlegg innen desember. Det trenger ikke å være begrenset til kun ett stadion per by. Begge Manchester-klubbene ønsker å være VM-vertskap, og i London peker Arsenal og Wembley seg ut i tillegg til et mulig nytt stadion for Tottenham.

- Nå handler det om å innfri kriteriene. Du kan ha to storslåtte stadionanlegg, men uten den infrastrukturen som kreves rundt dem vil man likevel ikke bli plukket ut som VM-vertskap.

Goodison Park var VM-arena i 1966, mens fire EM-kamper ble spilt på Anfield i 1996.

- Dette er neste trinn på stigen for vår by. Vi ønsker å bli kjent som en VM-by. Dette er en stor mulighet til å presentere Liverpool by for verden. Det er mye mer ved å være VM-by enn selve kampene. Det handler om viktige ting som infrastruktur, boforhold, grasrotdeltagelse og klubbfundament. Man må også ha fanparker som en del av søknaden. Disse fanparkene skal ikke være nær stadionanleggene, så det blir enda en stor begivenhet med 10 000 - 15 000 fans til stede.

- I Liverpool har vi gjennom å være kulturhovedstad i fjor vist at vi er kapable til å arrangere store begivenheter, og vi ønsker å bygge videre på det. Dersom vi får VM til byen i 2018 vil det bety mye for byens økonomi, og det vil også føre til mer anerkjennelse for Liverpool by, avslutter Bradley.