- Reduser gjelden eller spillerlønningene

Det er beskjeden UEFA gir Liverpool om Anfield-klubben har tenkt å få tillatelse til å spille i de europeiske klubbturneringene fra 2012/13. Gjeldstyngende engelske klubber.

UEFA påpeker at de vil være knallharde på nye regler om økonomisk fair-play. Klubber som skal være med i de europeiske klubbturneringene skal drive i balanse eller med overskudd, og pengene skal komme fra klubbens egen virksomhet. Klubber som driver med underskudd i tre år på rad kan bli utestengt fra Europaligaen og Champions League. Det nye regelverket vil tre i kraft fra sesongen 2012/13, og vil være endelig klart til sommeren.
 
- Det er ikke vårt mål å ekskludere klubber, men hvis det er regler, er det vårt mål at disse reglene blir respektert. Av denne grunn har vi etablert det økonomiske kontrollpanelet for klubbene, ledet av Jean Luc Dehaene som er tidligere statsminister i Belgia. Jeg tror ikke sånne som ham vil være redd for noe, uttaler UEFAs generalsekretær Gianni Infantino til Daily Mail.

- De er uavhengige til å ha oppsyn med reglene og fremlegge mulige sanksjoner til disiplinærutvalget, som også er selvstendig og som vil avgjøre sanksjonen.

- Men reglene vil være de samme for alle, og selvfølgelig vil de samme reglene bli påtvunget alle.

UEFA vil gi klubbene to år på å få orden på regnskapene, i tillegg til en overgangsperiode på to år når regelverket er inført, men påpeker at både Manchester City (£92,6M i underskudd) og Liverpool (£42,6M i underskudd) ikke kan drive sånn som de gjør nå og forvente å få tillatelse til å delta i Europa.

- Reglene trer i kraft i 2012/13. I begynnelsen blir det en slags overgangsperiode, som vi skal definere. Men det betyr ikke at en klubb ikke kan utelukkes i 2012 hvis situasjonen er svært ille og blir enda verre.

- Fra denne sommeren vet klubbene hva reglene skal være. Hvis en klubb ikke gjør noe og tror at reglene vil kun gjelde etter 2012/13, er det feil beregning.

Liverpool gikk med £42,6M i underskudd og måtte betale £36,5M i renteutgifter. Anfield-klubben har redusert gjelden fra £350M til £237M. Klubben har imidlertid blitt advart om at deres økonomiske modell vil måtte endres. Eierne George Gillett og Tom Hicks er under ytterligere press for å sikre ny finansiering.

- De må se til å ikke ha £40M i tap hvert år. Og en av måtene er å redusere gjelden, eller å redusere lønnen til spillerne, noe som vil få sportslige konsekvenser, fortsetter Infantino.

Infantino bekreftet at Manchester United vil oppfylle UEFAs kriterier fordi de kunne vise til fortjeneste selv omed £716M i gjeld og renteutgifter på £68,5M i renteutgifter.

- United er selvfølgelig meget godt forvaltet av David Gill, og så lenge de fortsatt kan ha en fortjeneste på slutten av året, er det fint. På lang sikt er spørsmålet om de fortsatt kan ha råd til denne gjelden. 

 
Chelsea har redusert tapene fra £140M i 2006 til £44,4M fjor. Hvis de kan fortsette på samme kurs, vil de sannsynlig oppfylle UEFAs kriterier.

- Chelsea er et godt eksempel ettersom de for noen år siden sa de at deres mål var å gå i null, og nå vil det bli understreket av enkelte regler. Hvis alle følger reglene, vil denne inflasjonen på grunn av økte lønninger og overgangsummer minke. Det vil bli en stor forandring, og jeg tror ikke eierne blir misfornøyde. Tvert imot sier de til oss at de vil bli lykkelige om de ikke bruker sin personlige formue på dette.


Engelske Premier League-klubber skylder mer enn resten av Europa
Tidligere i måneden ble det offentligjort en rapport med analyserer av de senest tilgjengelige årsregnskapene for alle de 732 UEFA-lisensierte fotballklubbene.

Tallene viser at den samlede gjelden for de engelske Premier League-klubbene er 4 milliarder euro (32 milliarder kroner) og at de skylder mer enn resten av Europa til sammen. Dette til tross for at de engelske lagene har mest inntekter gjennom blant annet TV-rettigheter.

Tallene stammer fra klubbenes 2007/2008-beretninger, og inkluderer ikke West Ham og Portsmouth, som ble nektet UEFA-lisens nettopp på grunn av økonomiske problemer. Alt tyder på at tallene har økt siden da.

- Dette gir stadig økende faresignaler om helsen til europeisk klubbfotball, skriver UEFA-president Michel Platini i rapporten.

Særlig retter UEFA en pekefinger mot Manchester United og Liverpool grunnet at utenlandske eiere har lånefinansiert oppkjøp av klubbene.

- Noe må gjøres for at klubbene skal klare seg. De engelske klubbene har høyere inntekter, men samtidig en bekymringsfull gjeld. Når det lånes for å kjøpe spillere får du et problem med å betjene gjelda når du ikke får lånt mer, sier generalsekretær Gianni Infantino i UEFA.