En vekkelse

Spanske aviser karakteriserer tapet mot Sveits som en alvorlig ulykke og en vekker. Laget til Del Bosque slipper med nokså moderat kritikk. Flere feil tåles imidlertid ikke.

Ved siden av England er trolig Spania det landslaget som helrøde fans følger mest i VM. En kamprusten Fernando Torres spilte 29 minutter ordinær tid samt fem minutter overtid som innbytter da favoritten Spania stanget mot forsvarsmuren til Sveits. De regjerende europamesterne hadde overlegent mest banespill og skapte en del brukbare sjanser, men ble for ineffektive. De største spanske avisene tar ikke fram de feteste typene etter sjokktapet, men erkjenner at det ikke kan tillates flere feil. Skulle spanjolene bli nr.2 i sin gruppe er det for eksempel sannsynlig at man kan møte Brasil i 1/8 finalen

”Nå gjelder det å overleve”, konkluderer Marca, som ikke helt greier å unnlate et aldri så lite hån mot nasjonens kjæledegger. ”Tapet mot Sveits, et land hvor skisport er nasjonalidretten, var en alvorlig ulykke. Spania hadde ballen mest både før og etter baklengsmålet, men den ble ikke behandlet som vanlig og det var for lite mobilitet.”

”Etter fem minutter skjønte man hvordan kampbildet ville bli. Spillet til Spania ble imidlertid for omstendelig. Sveits scoret et heller bisarr mål, de hadde flaks da Alonso skjøt i tverrliggeren, men var samtidig godt organiserte. Del Bosque prøvde å åpne det opp med å sette inn Navas og Torres, men førstnevnte var for upresis med sine innlegg og sistnevnte hadde ikke sin vanlige touch. Nå gjelder det å ikke bli svake, men fortsatt ha troen.”

”Dette var en vekking for Spania”, skriver AS. ”Man hadde over 20 avslutninger, men manglet den siste pasningen og man var ikke i stand til å bryte ned forsvaret til Sveits. Sveitserne var litt heldige, men viste også disiplin og intelligens. Spania har nå brukt opp sin tabbekvote, men spillerne hadde har gjort seg fortjent til en feil etter innsatsen de siste årene.”

”En savnet mer involvering fra Xavi, og et raskere tempo på føtter og pasningsspill. Spania har sin måte å spille på, slik de igjen spilte, men denne gangen fungerte det ikke. Pique har sjelen til en spiss, men føttene til en forsvarer”, sier AS om den største sjansen som midtstopperen brente før pause.

”Del Bosque endret system til 4-4-2 da han satte innpå Torres og Navas, men filosofien var den samme. Spania bare fortsatte å spille og spille, men greide ikke å bryte ned forsvarsmuren foran seg.”

- Vi manglet presisjon i den siste pasningen, konkluderte trener del Bosque. – VM har imidlertid så vidt begynt og nå må vi finne krefter til å gjøre det bedre i de to neste kampene.