Finansekspert frykter for klubbens fremtid

Ifølge fotballfinansekspert David Bick har Liverpool FC mer behov for å bli reddet som klubb enn bare å få nye eiere. Han tror Anfield-klubben står overfor en skillevei. Tilbakegangen kan bli vanskelig å stoppe.

David Bick, formann i Square 1 Consulting, mener Liverpool-fansen ikke bør la seg lure av klubbens finansielle resultater som frigis av klubben. Han antar at de vil vise et overskudd på rundt £ 35 millioner.

Eksperten ser likheter med Manchester Uniteds tall fra i fjor. De viste fortjeneste som et resultat av at Cristiano Ronaldo ble solgt. Det banet vei for et obligasjonslån som lettet klubbens kortsiktige problemer, men bare forårsaket større langsiktige problemer.

Tom Hicks og George Gillett ønsker £500M for klubben. Bick mener Merseyside-klubben har blitt overpriset og at de har behov investeringer i nesten alle områder i klubbens infrastruktur, og det starter med et nytt stadion.

- Liverpool har potensielt nådd sitt viktigste historiske punkt, skriver Bick i et åpent brev ifølge ESPN Soccernet.

- Klubben har nå gått 20 år uten å vinne det engelske ligamesterskapet. De har aldri vunnet Premier League. De ble utslått tidligere enn forventet i årets Champions League, og som en av verdens største klubber står de nå overfor forsmedelser og virkeligheten av å ikke kvalifisere seg til neste hovedturnering i Europa.

- Etter min mening må personene som har ledet klubben de seneste to tiårene ta hoveddelen av ansvaret og hovedtyngden av kritikken.

- Enten det kommer ned til inkompetanse eller tankeløs arroganse i Liverpool har vi sett at klubben har kommet etter andre store klubber som Arsenal, Manchester United, Manchester City, Chelsea og Tottenham. De har bygget opp stadioner av høy klasse, og i stor grad snakker vi om kapasiteter som kan huse store fanbaser.

- Alt Liverpool-supporterne har hørt er snakk og en rekke brutte løfter.

- De andre klubbene har skapt sine inntektskilder eller tiltrukket seg eiere som har gitt dem midler til å konkurrere effektivt på toppen av det moderne spillet.

- Det virker for meg som Liverpool-fansen blir behandlet som et "produkt" som er tuftet på 1970-tallet. Dessverre har Liverpool i nyere tid også vært eid av folk som har sagt mye og levert lite av de oppgitte visjonene. Å erstatte dem er et imperativ som haster.

- Liverpool hevdet i en uttalelse nylig at det har blitt en betydelig bedring i de økonomiske resultatene siden 2007. Vel, det er vanskelig å vurdere. Ledelsen har ikke offentliggjort regnskapet for Kop Football (Holdings) Limited - det viktigste datterselskapet - siden året frem til 31.juli 2008. Det året viste virksomheten netto tap på over £ 42M og netto gjeldsrenter på £ 35M som ikke ble dekket av (og enda mindre tilfredsstillende) driftsresultatet - avskrivninger og handel - på £ 25 millioner.

- Gjelden holder seg fortsatt i nærheten av £ 240M, så av fortjenesten vil det ikke bli mye, om noe, til manageren å jobbe med, selv om vi skulle tro på ryktene  m en fortjeneste på £25M for det året som ender 31.juli.

- Liverpools finansielle struktur fungerer ikke etter min mening, og siden salget av klubben i 2007 ville det heller aldri gjøre det.

- Dersom manageren ikke kan være konkurransedyktig på overgangsmarkedet, har han ingen sjanse til å kjempe jevnlig i topp fire. Vi har nå sett de første konkrete tegn på dette etter at de mislyktes å havne blant de fire beste.

- Akkurat nå står Liverpool i fare for å miste sin manager og noen av sine beste spillere, som er demoralisert av det tapet i Europa League-semifinalen og en dårlig sesong. Selv om ingen er uerstattelige, vil en slik eksodus gi en ny eier en enda vanskeligere oppgave. Derfor trenger den nye formannen i Liverpool å handle litt kjapt.

- Finansielt må Liverpool i det minste ha et nytt stadion dersom de skal ha noe håp om å gjenopprette tidligere storhet.

- Men en finansiering for det, og eventuelle etterfølgende økonomisk fordel til eierne, må tilfalle dem som kommer opp med pengene. I alle fall vil dette ikke være et konvensjonelt kjøp av en fotballeiendel. Det er mer sannsynlig nå at det blir en redning.

- De nye eierne må være personer av høyt kaliber. De må ha tilgang til svært store pengesummer for å bygge nytt stadion, revitalisere ledelsen og tillate en veldig gjennomtenkt styrking av spillertroppen.

- Når nedgangen blir stupbratt, vil kanskje heller ikke penger hindre at tilbakegangen blir permanent.