Hicks forsøker å få full kontroll

Mirror melder at Tom Hicks nå gjør et desperat forsøk på å få full kontroll over Liverpool FC. George Gillett kan være på vei ut av klubben.

George Gilletts tid som eier av Liverpool FC går mot slutten, om vi skal tro tabloidavisen Mirror. Samtidig står Tom Hicks klar til å gjøre et forsøk på å få full kontroll over Anfield-klubben.

Gillett sliter med store finansielle problemer i USA, og må i neste måned betale £75M til en amerikansk finansinstitusjon om han ønsker å beholde sine 50% av aksjene i Liverpool FC.

Hicks vil nå forsøke å få full kontroll over klubben ved å tvinge gjennom en refinansieringsavtale. En slik utvikling vil utvilsomt ikke være populært blant Liverpools fans.

Mirror antyder at Hicks allerede har kontaktet flere amerikanske banker for å skaffe til veie kapitalen som kreves for å kjøpe ut Gillett og nedbetale gjelden på drøye £230M til Royal Bank of Scotland. En av bankene som skal være kontaktet er FBR Capital Markets, med kontorer i Washington og London.

Gillett lånte i 2008 £75M fra det ameriskanske hedgefondet Mill Financial, som er en underavdeling av Springfield Financial Co. Dette skjedde i forbindelse med at han og Hicks ble tvunget av RBS til å redusere gjelden de hadde plassert på Liverpool FC. Dette lånet skal ha blitt forlenget mot slutten av 2008, men da hedgefondet krevde pengene tilbake i sommer skal Gillett ikke ha vært i stand til å betale. Kilder sier til Mirror at Gillett nå sannsynligvis kommer til å misligholde dette lånet.

Dermed kan Gilletts andel av klubben bli overtatt av finansinstitusjonen, og da vil Colorado-mannens aksjer bli solgt. Hicks prøver nå altså desperat å finne midler til å kjøpe Gilletts andel og ta full kontroll over klubben. Texaneren skal ha holdt en rekke møter i London, blant annet med Liverpools styre om saken. Mirror hevder at RBS har satt en deadline for å tilbakebetale store deler av gjelden til dem til 11.oktober, ikke 6.oktober som media tidligere har operert med.

Hicks skal allerede ha mislyktes en gang med å ta full kontroll. Dette skal ha vært i juni i år, da styremedlemmene Chrstian Purslow og Ian Ayre blokkerte texanerens forsøk. Hicks forsøker nå å omgå styret, hvor han er i mindretall, ved å få til en ny refinansieringspakke som gjør han i stand til å beholde kontrollen over klubben.

Hicks ønsker å gjøre profitt på et salg av Liverpool FC, og en ny refinansieringsavtale vil gi ham mer tid til å finne en kjøper som er villig til å betale den prisen texaneren har satt på klubben. En slik utvikling vil utvilsomt provosere Liverpools fans, som er desperate etter å bli kvitt begge amerikanerne. Grupper av fans driver nå intens lobbyvirksomhet overfor RBS og andre finansinstitusjoner, i et forsøk på å overbevise dem om å ikke gi amerikanerne mer kreditt.

Mirror hevder at Liverpools totale gjeld nå beløper seg til over £350M. Det er kritiske tider for Liverpool FC, og oktober kan bli en svært viktig måned for klubbens fremtid.

Dersom Hicks ikke klarer å få i stand en refinansieringsavtale i løpet av de neste to ukene, vil også han misligholde sine låneforpliktelser, og dermed kan klubben endelig få nye eiere. Får derimot texaneren en refinansieringspakke fra FBR eller andre finansinstitusjoner, kan det få katastrofale følger for fotballkubben.

Telegraph melder at Hicks møtte styreformann Martin Broughton i London på onsdag, og texaneren skal ha fortalt Broughton at hans førsteprioritet er å skaffe til veie kapital til å nedbetale gjelden til RBS. Telegraph opererer fortsatt med 6.oktober som deadline for dette.

I motsetning til Mirror hevder Telegraph at også George Gillett fortsatt jobber for å få forlenget sine lån og beholde sine aksjer i klubben. Telegraph hevder at Gillett samarbeider tett med Hicks for å få til en refinansieringsavtale slik at duoen fortsatt får beholde kontrollen med klubben.

Hicks skal ikke ha hatt møter med RBS under sitt besøk i Storbritannia, men Telegraph hevder at banken vurderer å forlenge amerikanernes lån, slik at Broughton skal få mer tid på seg til å finne noen som vil kjøpe klubben. Bankkilder skal ha fortalt Telegraph Sport at RBS ikke har særlig lyst til å ende opp som klubbeiere, og at de derfor vurderer å forlenge duoens lån. Da blir det i så fall opp til klubbens styre å forsøke å blokkere en slik avtale. Broughton, Christian Purslow og Ian Ayre blokkerte avtalen da amerikanerne forsøkte seg på refinansiering i juni. Dette gjorde de etter først å ha søkt advokathjelp. Loven pålegger nemlig styremedlemmer å handle i aksjeeiernes beste interesser. Aksjeeierne er jo i dette tilfellet Hicks og Gillett. Men i noen gitte tilfeller kan man sette disse prinsippene til side for å beskytte selskapets interesser. Dersom Hicks får til en refinanseringsavtale før 6.oktober, har styret fortsatt mulighet til å blokkere dette.

Broughton skal ha fortalt Hicks på onsdag at styret fortsatt er åpne for flere alternativer, og vil lytte til alle forslag texaneren kommer med. Styreformannen skal samtidig ha gjort det klart at han foretrekker et salg av klubben til en ny eier som nedbetaler klubbens gjeld, investerer i nytt stadion, og som således innebærer den beste avtalen med tanke på fotballklubbens fremtid.

Det virker ikke som det finnes noen kjøpere der ute som er villig til å betale det amerikanerne forlanger for klubben, og det gjør at situasjonen nå begynner å bli prekær for RBS. Banken skal imidlertid som nevnt være lite lystne på å ta over eierskapet av fotballklubben.

Dersom du ønsker siste nytt om Liverpool sendt direkte til din mobil når det skjer - Prøv denne linken.