Lang saga i retten?

Dagens høring i London High Court kan vise seg å bli starten på en lang rettsprosess. Det er spådommen til advokater The Guardian har snakket med.

The Guardian forventer ingen snarlig løsning på eierskapsforholdene i Liverpool FC. Avisen tror at dagens høring i London High Court kun blir en diskusjon om timeplanen for den videre prosessen, og at retten blir hevet etter kort tid. Så vil antagelig selve saken komme opp senere denne uken, eller tidlig i neste uke.

Skulle så Royal Bank of Scotland få rettens medhold i at Liverpools styre har rett til å selge klubben mot eiernes vilje, vil eierne nesten helt sikkert anke en slik dom. Det betyr at eierspørsmålet neppe er avklart før søndagens Merseyside-derby.

The Guardian skriver at sentrale personer i Liverpool FC er inneforstått med at saken ikke behøver å bli avgjort før i neste uke, kanskje også enda senere. Det er imidlertid en fordel for Liverpool-styret og New England Sports Ventures at Premier League allerede har godkjent NESV som nye eiere.

Mr Justice Floyd vil starte dagens høringer i rettssal 16 klokken 10.30 lokal tid. Seks andre saker skal behandles før Liverpools sak kommer opp. Det forventes at flere hundre Liverpool-supportere samles utenfor rettsbygningen i forbindelse med saken. De ønsker å protestere mot Hicks og Gillett, men det er lite sannsynlig at duoen møter opp i retten i forbindelse med saken.

Neil Matthews, advokat hos Eversheds, hevder det er «uvanlig» med så detaljerte krav for en refinansieringsavtale som det RBS har pålagt Hicks og Gillett.

- Flere av punktene i refinanseringsavtalen fra april er uvanlige. Det å oppnevne en uavhengig styreformann er ikke uvanlig i seg selv, men det er sjelden at eierne må frasi seg retten til å sparke styret, sier han til The Guardian.

Utfallet av saken vil i stor grad avhenge av hvordan akkurat denne klausulen er formulert og hvordan dommeren tolker den opp mot lovverket.

- Loven er veldig klar på at aksjeeiere er i sin rett til å fjerne styremedlemmer. Men spørsmålet i dette tilfellet blir om det anses som kontraktsbrudd at så har skjedd, sier Matthews.

Saken vil koke ned til om det eksisterer en avtale om at eierne har frasagt seg retten til å fjerne styremedlemmer, og hvorvidt denne avtalen er legalt bindende.

- Det essensielle i denne saken er hvordan man har ordlagt seg i avtalen mellom eierne og banken, uttaler advokat Richard Burtin hos Faegre & Benson LLP.

- Jeg vil bli overrasket om RBS har tabbet seg ut i papirarbeidet. Jeg tror også at de sannsynligvis vil ha gått igjennom alle mulige utfall i denne saken, og hvilke konsekvenser det vil få, legger han til.

- Mr Justice Floyd vil ikke la seg påvirke av følelser i denne saken. Han vil håndtere saken på en slik måte som du vil forvente av en høyesterettsdommer. Det er ikke helt sikker at saken vil bli hørt av ham en gang. Han kan gi den videre til en annen dommer i Chancery Division, sier han videre.

Det er høyst usannsynlig at RBS kommer til å sette klubben under administrasjon, selv om saken skulle trekke i langdrag. Ikke minst siden lånet har vært misligholdt helt siden april, ifølge Daily Telegraph. RBS har nemlig hatt muligheten til å sette klubben under administrasjon helt siden da.

- Dersom RBS får medhold i høyesterett, vil ikke Hicks og Gilett kunne bruke sin makt til å fjerne styremedlemmer fra styrene i Kop-selskapene. Ayre og Purslow får da fortsette i styret, og kan dermed godkjenne salget, uttaler Ian Lynam i advokatfirmaet Charles Russell LLP.

Hicks og Gillett vil imidlertid kjempe hardt for å beholde kontrollen med Liverpool FC, og har alliert seg med advokatfirmaet Peters & Peters, som har rykte på seg for å være det mest aggressive advokatfirmaet i London. Gillett er fortsatt part i saken, selv om det er usikkert om han fortsatt er aksjeeier i Liverpool FC, da aksjene hans har blitt stilt som sikkerhet for et lån hos Mill Financial som han har misligholdt.

Det faktum at Peter Lim har kommet på banen med et bedre bud enn det NESV har lagt inn, er også gode nyheter for amerikanerne. De kan da hevde at det finnes kjøpere som er villig til å betale mer for klubben. Men NESV har en bindende kjøpskontrakt med Liverpool FC, så dette blir ikke relevant uten at Hicks og Gillett vinner rettssaken eller klubben settes under administrasjon.