Liverpool by markerer Heysel-tragedien

Liverpool by skal markere 25-årsdagen for Heysel-tragedien på flere måter i neste uke. Minnestund og treplanting står på programmet. Rådhusklokkene skal ringe 39 ganger.

Liverpool Echo melder at rådhusklokkene skal ringe i Liverpool, på to forskjellige dager, for å minnes de 39 ofrene som aldri kom hjem fra Serievinnercupfinalen 29. mai 1985.

Lord Mayor Cllr Mike Storey har skrevet et brev til sin motpart i Torino - Sergio Thiamparino.
- Jeg skriver i anledning av at 25-årsdagen for Heysel-katastrofen nærmer seg ettersom det er tid for å reflektere over en av de mest skammelige og tragiske hendelsene i vår bys historie, står det i brevet.

- På årsdagen for ulykken vil vi minnes dem som mistet livet på Heysel, deres familier og venner på en rekke måter, med blant annet å plante et tre for å minnes ofrene.

- Selvfølgelig kan ingenting bringe tilbake livene som så tragisk gikk bort, men jeg ønsker å gi en forsikring til folk i Torino om at vi aldri vil glemme dem som døde, og spesielt er de i våre tanker på denne triste dagen.

- Vi vil fortsette å arbeide for at det aldri skal bli en gjentakelse av hendelsene på Heysel, og forhåpentligvis kan vi bygge et vennskapsbånd mellom byene.

Onsdag klokken 10.45 lokal tid skal den nye bystyrelederen Cllr Joe Anderson plante et tre i St John's Gardens til minne om de 39 ofrene.

To dager senere, klokken 15.00 på fredag, skal en minnestund, ledet av Liverpool sogneprest, avholdes i Liverpool rådhus, etterfulgt av to minutters stillhet.

Den italienske konsulen har blitt invitert til å delta både på minnestunden og treplantingen sammen med byens kommunale ledere og representanter for Liverpool FC.

Etter to minutters stillhet skal rådhusklokkene ringe 39 ganger, en gest som vil bli gjentatt ved klokken 19.00 på lørdag, den offisielle 25-årsdagen.

Liverpool FC vil offentliggjøre detaljer om hvordan klubben skal markere tragedien neste uke.

I Torino planlegger også  myndighetene å minnes de som døde, og det vil kulminere med en stor gudstjeneste i midten av byen.

De 39 mennesker omkom etter at en mur raste sammen over dem i panikken som oppsto etter opptøyer på tribunen.

UEFA og det belgiske fotballforbundet fikk sterk kritikk for sin beslutning om å bruke det falleferdige Heysel stadion.