Må omstille seg til en ny økonomisk hverdag

Ønsker toppklubbene i England å være med i Champions League og Europaligaen i fremtiden, må de omstille seg til en ny økonomisk hverdag fra 2012/13-sesongen.

UEFAs generalsekretær Gianni Infantino hevder overfor Daily Telegraph at økonomien til klubbene både i England og resten av Europa vitner om et skrikende behov for et nytt og strengere regelverk. UEFA ønsker at klubbene skal leve av det de tjener, og ikke lene seg på rike eiere og store banklån for å dekke lønninger og spilleroverganger.

UEFA sitt nye regelverk vil kreve at klubber som skal konkurrere i europeiske klubbturneringer driver i balanse eller med overskudd, og at pengene skal komme fra klubbens egen virksomhet. Klubber som driver med underskudd i tre år på rad kan bli utestengt fra Europaligaen og Champions League. Det nye regelverket vil tre i kraft fra sesongen 2012/13.

Regelverket vil sette begrensninger for hvor høy gjeld en klubb kan ha. Rentekostnadene må nemlig dekkes av klubbens fotballrelaterte inntekter. Klubber kan drive med underskudd dersom det er som resultat av langsiktige investeringer i infrastruktur som stadionanlegg og ungdomsakademier. Spillerkjøp må imidlertid bli finansiert av klubbens egne inntekter, ikke av rike eiere.

- Vi forsøker å sikre den langsiktige stabiliteten til klubbene i europeisk fotball, ved å oppmuntre klubbene til å sette tæring etter næring, uttaler Infantino til Daily Telegraph.

- Vi er bekymret for tilstanden i mange klubber. Våre undersøkelser hos 650 europeiske klubber viser at halvparten driver med underskudd hvert eneste år, og 20% av klubbene driver med store underskudd.

Infantino mener at hovedårsaken til underskuddene er alt for høye lønninger og overgangssummer, som drives i været av klubber som lener seg på rike eiere eller tar opp store banklån.

- Cirka en tredjedel av klubbene bruker 70% eller mer av sine inntekter på lønninger. Inntektene til de europeiske klubbene økte med 10% i fjor, men samtidig steg spillerønningene med 18%. Det er åpenbart at det ikke kan fortsette slik, så vi må innføre et mer rasjonelt regelverk.

Premier Leauge-sjef Richard Scudamore liker ikke at det innføres begrensninger på hva klubbeiere kan benytte av private midler på sine klubber. Han argumenterer med at det nye regelverket vil føre til at de store klubbene alltid vil dominere. Infantino er uenig.

- Intensjonen er ikke å gjøre alle klubbene like, med like mye penger å rutte med. Det som skjer nå er at rike folk kjøper de største klubbene, fordi det er der de kan tjene penger. Vi ønsker en mer sunn økonomi, som kan føre til at mindre klubber kan investere i infrastruktur, slik at de kan konkurrere med de store klubbene vel vitende om at disse også ikke kan bruke mer penger enn de tjener.

Fra 2012/13 må altså europeiske fotballklubber vise til et regnskap som går i balanse, og de kan ikke bruke mer penger enn de tjener, om de ønsker å spille i UEFA sine klubbturneringer. Klubbene kan ha gjeld, men den må være håndterbar i den forstand at renteutgiftene må dekkes av den ordinære driften. Klubber vil fortsatt kunne låne penger til å bygge stadionanlegg og ungdomsakademier. Det blir vanskeligere for rike eiere å subsidiere overganger og spillerlønninger med bidrag fra egen lomme. Chelsea og Manchester City er de to engelske klubbene som vil måtte legge om driften mest grunnet dette, da begge har blitt subsidiert av rike eiere. Manchester United og Liverpool vil også måtte innfinne seg med en annen hverdag, om ikke gjelden reduseres betraktelig.