Om kampen for rettferdighet

Liverpools biskop James Jones forteller om oppgaven til Hillsborough Independent Panel. Minnestunden vises direkte på LFC TV.

Hillsborough Independent Panel ble dannet i fjor og skal gjennomgå de tidligere hemmeligstemplede dokumentene før de lager en rapport som skal offentliggjøres i 2012. Biskop James Jones forklarer til Liverpoolfc.tv hvordan de skal klare den store oppgaven med å gå gjennom alle dokumentene.

Kan du forklare hva Hillsborough Independent Panel er?

- Det er et uavhengig panel som har blitt sammen av folk og gitt tre spesielle oppgaver. For det første skal vi føre tilsyn med størst mulig informasjon om alle de dokumentene som er relevante for Hillsborough-tragedien. For det andre, med den informasjonen som er kommet ut av fra disse dokumentene, skall vi skrive en rapport for å hjelpe oss til å forstå mer av hva som skjedde den dagen. For det tredje skal vi gi anbefalinger til regjeringen om hva slags arkiv som kan etableres for å huske Hillsborough og de 96 som døde.

Kan du forklare hvordan og når panelet skal møtes?

- Vi har fått mye ressurser til å gjøre dette arbeidet. Det er et sekretariat på ni personer som hjelper panelet. Panelet møter på månedlig basis, men i mellom disse møtene gjør sekretariatet arbeidet de har fått i oppdrag til å gjøre av panelet. Så er det konstant e-postkommunikasjon mellom paneldeltakerne ettersom vi finner ut hvilken jobb som må gjøres.

Hvordan spesielt er det arbeidet som blir utført av panelet?

- Det er svært uvanlig. Alle offentlige dokumenter, eller i hvert fall de fleste av dem, blir tilgjengelig for allmennheten etter 30 år. Disse dokumentene er frigitt etter 20 år. Dette oppsto virkelig ut i fra 20-årsdagen, som var et ekstraordinært tilfelle da over 30.000 mennesker kom til Anfield for Hillsborough Memorial Service. Når du tenker over det, er det unikt at så mange mennesker kommer sammen for å minnes denne tragedien. Klart folk kom av sorg og kjærlighet for sine kjære, men det store antallet antyder at det er ubesvarte spørsmål om hva som skjedde den dagen, noe som satte press på regjeringen til å bli enig om å frigi dokumentene etter bare 20 år.

I tillegg til deg selv består panelet av fagpersoner med ulike bakgrunner som kriminologi, helse, jus og politi. Hva kan dere kollektivt legge på bordet?

- Samlet bringer de alle disse ulike ferdighetene. Vi skal for eksempel se i arkivet, så på panelet. Vi har trolig to av landets fremste eksperter på arkiver, og de vil hjelpe oss til å forstå loven. Databeskyttelsesloven, offentlighetsloven og hvordan disse har innvirkning på hvordan du får tilgang til arkiver.

Det er en så stor og kompleks oppgave for panelet og arkivarer. Kan du fortelle oss om det første besøket i Sheffield? Det beskrev du som "skremmende".

- Det var skremmende fordi det finnes et så stort antall dokumenter. Antallet blir gruppert om i øyeblikket. For å være ærlig vet vi egentlig ikke. Vi dro til Sheffield av to grunner. For det første ønsket panelet å se arkivet i seg selv. De fleste dokumentene er hos arkivarer i Sheffield, så vi så noe som 600 bokser. Vi så lyd- og videobånd, og dette er råmaterialet for arbeidet til det uavhengige panelet. Jeg må si at arkivaren i Sheffield var svært behjelpelig,  og det blir etablert et veldig godt forhold. For det andre ønsket vi å møte politimesteren i South Yorkshire Police. Han møtte panelet med noen av sine eldre kolleger. Hele operasjonen er et samarbeid mellom panelet og de ulike etatene, som South Yorkshire Police. Det var flott å høre sjefskonstabel Meredydd Hughes vise sitt engasjement, noe han allerede har gjort offentlig, og arbeide med panelet for å sikre størst mulig utlevering.

Hvilke aspekter av katastrofen vil panelet se nærmere på?

- Vi kommer til å se på alt - alle aspekter ved katastrofen. Vi har møtt ulike familiegrupper - Hillsborough Family Support Group, Hillsborough Justice Campaign og Hope for Hillsborough. Faktisk hadde vi ikke møtt hverandre som panel, før vi møtte dem. Jeg tror det har vist seg å være veldig viktig fordi det var møte med familier og overlevende som satte tonen og ga panelet beslutningen til å gjøre dette. Den første dagen satte virkelig retningen for panelet.

Det er fortsatt mange fundamentale spørsmål om Hillsborough som er ubesvart, for eksempel hvorfor 3:15 ble cut-off, hvorfor en slik uerfaren politikommandant ble utnevnt, hvorfor alkoholnivået i blodet ble målt i alle ofrene, og så videre. Hvor trygg er du på at panelet har ressurser og frihet til å besvare slike spørsmål?

- Du har identifisert noen av de viktige spørsmålene. Jeg ønsker at folk vet at det er familiene og de overlevende selv som formulerer disse spørsmålene og hjelper oss til å sette en slags prioritet over avsløringen av disse dokumentene. Jeg er veldig trygg på de ulike etatene skal arbeide fullt ut med panelet for å gi svar på all denne informasjonen.

Du ble utnevnt som biskop i Liverpool i 1998, slik at du kjenner byen meget godt. Hvor betydelig føler du at Hillsborough var og fortsatt er for folk i Liverpool?

- Den er veldig viktig. Det er ikke en person i denne byen som ikke kjenner noen, og alle har blitt påvirket. En av de mest bemerkelsesverdige trekkene i Liverpool er denne solidariteten der folk tar vare på hverandre. Det faktum at over 30.000 mennesker møtte opp i minnestunden på 20-årsdagen viser hva det betyr for byen. Det er et sår, et dypt sår, og det er et sår som trengs å bli leget.

Panelet skal publisere sin rapport i 2012. Hva vil den gi overlevende og de pårørende etter Hillsborough?

- Det som har slått meg ved å lytte til familiene og de overlevende er deres behov for bare å få historien fullt fortalt. Hva som hindrer noen fra å kunne komme seg videre er når du føler at hele historien ikke har blitt fortalt. Ved maksimal offentliggjøring av disse dokumentene håper jeg at den fulle historien vil bli fortalt, og at det vil hjelpe alle som sørger og som overlevde. Når du vet hva som har skjedd i det offentlige rom, og alle vet hva som skjedde, hjelper det deg til å få forståelse av en slik fryktelig tragedie.

Hva kan du fortelle oss om verdighet og viljestyrken familiene har vist de seneste 21 årene?

- Det er ekstraordinært. Jeg er biskop i Liverpool, og solidariteten i denne byen er bemerkelsesverdig. Også den verdigheten som du ser i øynene og ansiktene til de som har opplevd en slik tragedie, gir meg virkelig lyst til å gjøre denne jobben og gjøre det til beste evne.

Hva betyr det for deg å bli utnevnt som leder av Hillsborough Independent Panel?

- En av grunnene til at jeg hadde lyst til å ta imot invitasjonen til å ta på meg dette store ansvaret - det er en ære og jeg er ydmyk - er fordi jeg tror det er en veldig viktig grunn til å gjøre dette arbeidet. Derfor ble jeg som pastor glad for å motta invitasjonen.


Minnestunden vises direkte på LFC TV
Minnestunden for Hillsborough-ulykken vises gratis både på LFC TV og online på Liverpoolfc.tv fra klokken 15.30 norsk tid i morgen.