Ønsker et vennligere derby

Supportere hos Liverpool og Everton håper at lokaloppgjøret på Anfield kan spilles i en vennligere atmosfære enn hva som ofte har vært tilfelle de siste årene.

Det var kjent som "the friendly derby", de vennlige lokaloppgjøret, duellene mellom de røde og de blå på Merseyside. Et unikt tilfelle hvor supportere fra begge lag gikk sammen til og fra kampene og stod side ved side på tribunene. I de siste par tiårene har imidlertid mishagsytringer på tribunen og en mer aggressiv tone i større grad preget kampene mellom Liverpool og Everton. Nå håper imidlertid supporter fra hver side av Stanley Park at man i hvert fall kan få tilbake litt av den gamle tonen.

- Det har kommet til et stadium de siste årene hvor tilrop fra begge lags supportere var av en slik art at de ganske enkelt ikke var akseptable, sier Richard Pedder, formann i Liverpool Supporters Club.

- Endelig har det gått opp for folk at dette ikke er rette måten å gjøre det på, derfor tror jeg atmosfæren har blitt litt bedre.

- Folk vet nå også at det er så mange kamerater til stede på kamper at dersom de trår over streken er det trolig at de vil måtte svare for det.

- Jeg håper også at sunn fornuft har spilt en rolle i dette, i likhet med at politiet har ført en strengere linje.

- Obskøne tilrop må en få vekk. Det er ingen grunn til at vi ikke kan vende tilbake til fleipen og humoren som var for noen år siden.

Med spillerne Jamie Carragher og Leighton Baines i spissen arrangeres det en maraton five-a-side med røde og blå denne uka, og hvor inntektene vil gå til et veldedig formål. Det ble også lagt merke til at Evertons manager David Moyes var tilstede på 20-års markeringen for Hillsborough.

- Kvelden for et par år siden hvor foreldrene til Rhys Jones (red: gutten som ble myrdet da han var på vei hjem fra en fotballtrening) ble invitert til Anfield leget mange sår, forklarer Ian MacDonald hos Everton Independent Supporters Association til Liverpool Echo. - Jeg trodde aldri jeg skulle høre Z-cars (red: melodien som spilles før Evertons kamper) bli spilt på Anfield i min levetid. Det var en stor, stor gest og det er viktig at vi husker slike ting.

- I 90 minutter vil det alltid være erting og begeistring i et lokaloppgjør. Vi har to sett med lidenskapelige supportere.

- Jeg tror aldri vi kommer tilbake til da vi sang "Merseyside" sammen på Wembley, men når sluttsignalet går ville det vært hyggelig om vi kunne igjen bli en utvidet familie.