Taper på Anfield

LFC er nr.7 i oversikten over fotballklubber med størst inntekter, men mindre penger gjennom telleapparatene gjør at de helrøde ligger dårligst an blant topp fire i England.

I en rapport publisert av regnskapsfirmaet Deloitte hadde Liverpool i 2009 £184,8M i inntekter, fordelt på £42,5M i forbindelse med kamper, £74,6M på TV og £67,7M på salg og reklame som inkluderer salg av trøyer og trøyesponsor.

Topp 7 er: 1) Real Madrid £341,9M  2) Barcelona £311,6M  3) Manchester United £278,5M  4) Bayern München £246,6M  5) Arsenal £224,0M  6) Chelsea £206,4M  7) Liverpool £184,8M.

Etter disse igjen følger de største italienske klubbene, mens Tottenham (£113,4M), Manchester City (£87,0M) og Newcastle (£86,0) er de øvrige engelske klubbene inne blant Europas topp 20.

Det som er interessant er fordelingen blant de fire største i England hvor merkevaren Liverpool (salg og reklame) bare ligger like etter Manchester United med £67,7M mot £70,0M, mens Arsenal og Chelsea har £48,1M og £52,8M.

Angående inntekter fra fjernsyn er Man U klart i tet med £99,7M, mens Arsenal, Chelsea og Liverpool er nokså like med £75,8, £79,1M og £74,6M.

Den store forskjellen er når det gjelder inntekter i forbindelse med kamper, hvor Manchester United med kapasitet på over 70.000 tilskuere tjente £108,8M mens Arsenal med en moderne arena med 60.000 plasser kom £100,1M i pluss. Chelsea hadde med sine høye billettpriser £74,5M, mens Liverpool kom desidert dårligst ut med £42,5M.

I rapporten til Deloitte blir det slått fast: "Liverpools planer om å bygge en ny stadion med kapasitet til 73.000 i Stanley Park er blitt lagt på is gjennom hele 2009 samtidig som klubbens eiere venter på det passende tidspunktet til å skaffe kapital. Med 10000 seter til firmaer og sponsorer vil de økte kampinntektene på den planlagte stadion være nøkkelen for at Liverpool skal tette gapet til sine konkurrenter når det er snakk om penger."

Ifølge Deloitte kan opp til 40% av inntektene på en kampdag komme fra VIP-seter hvis det er snakk om en moderne stadion med de nødvendige fasiliteter.

Nå er det vel kjent at Liverpool FC ved sine eiere Tom Hicks og George Gillett pr i dag har en gjeld på £237M og et rentenivå som man sliter med å håndtere i en slik grad at Liverpool i 2009 solgte spillere for om lag £15M mer enn de kjøpte for. Daglig leder Christian Purslow i LFC har nylig bekreftet at bankene forlanger at gjelden skal nedbetales med £100M til sommeren.

- Liverpool har en rekke problemer, sier James Dow hos det finansielle rådgivningsfirmaet Dow Schofield Watts til Liverpool Echo.

- Roman Abramovich har slettet gjelden til Chelsea og Manchester United er i gang med sin refinansiering. Disse klubbene vet derfor hvor de står for de nærmeste fem årene eller mer.

- Liverpools gjeld blir trolig sett på som for høy for en klubb av deres størrelse. Problemet er at man i markedet ikke vil finne en slik gjeld akseptabel.

- Når det i tillegg er behov for å styrke spillerstallen og så bygge en ny stadion, og en ser graden av problemer. Dette er ikke forskjellig fra hvilken som annen bedrift, pengene er bare ikke til stede for øyeblikket.

- Jeg kan derfor ikke se hvordan Liverpool skal kunne tette avstanden fram til sine konkurrenter.

Liverpool Echo runder av sin artikkel med å forklare at selv om Liverpool FC skulle greie å låne nok penger til å bygge en ny stadion, vil en stor del av økte inntekter i forbindelse med kamper gå bort i å betale renter. Eiiere som Hicks og Gillett har kjøpt klubben gjennom å låne penger, en gjeld som de så har ført over på klubben. Når man så bruker klubbens inntekter til å betale avdrag og renter, er det noe som kun gavner eierne og ikke klubben selv.