Topp syv gir trolig e-cupspill

England har fire plasser i Champions League og tre i Europa League. De tre plassene i Europa League vil sannsynligvis gå til klubbene på 5., 6. og 7.plass da Portsmouth ikke har lisens for spill i Europa.

Det har vært mye snakk om kampen om 4.plassen for å ta den siste Champions League-plassen England er tildelt for 2010/11-sesongen, men Liverpool er faktisk heller ikke garantert spill i Europa League for neste sesong.

De tre beste klubbene i Premier League går rett inn i gruppespillet i Champions League. Klubben som havner på 4.plass må ut i kvalifisering (17./18.august og 24./25.august) mot en motstander som heller ikke vant sin hjemlige serie.

England har også tre plasser i Europa League. Disse går i utgangspunktet til vinneren av FA-cupen, vinneren av Carling Cup og klubben som ender på 5.plass i Premier League. Manchester United har allerede vunnet Carling Cup og kommer også til å spille Champions League neste sesong. Derfor vil også 6.plassen i Premier League få spille Europa League. Tapende finalist i Carling Cup belønnes ikke med spill i Europa.

Chelsea og Portsmouth er klare for finalen i FA-cupen. Chelsea kommer til å spille Champions League neste sesong, mens Portsmouth ikke har søkt om lisens for spill i Europa. Dermed vil den siste Europa League-plassen gå til det høyest plasserte laget i Premier League som ikke er kvalifisert for Europa, nemlig laget som havner på 7.plass.

Klubbene på 5. og 6.plass i Premier League skal da starte Europa League i playoff-runden som spilles 19. og 26.august. Klubb nummer 7 i Premier League må spille i 3.kvalifiseringsrunde 29.juli og 5.august.

Vinneren av Europa League går direkte inn i gruppespillet av neste sesongs turnering. Hvis Europa League-vinneren havner utenfor e-cupplass, får vinnerklubbens nasjon en ekstra plass.

UEFA deler også ut fair play-plasser til de tre nasjonene som havner øverst på fair play-rankingen. England lå ved siste opptelling blant de tre beste her, men Liverpool lå så langt nede som på 13.plass på den hjemlige fair play-rankingen oppdatert for mars. Arsenal leder foran Tottenham og Fulham. Plassen går til laget som havner øverst på far play-rankingen og som ikke er kvalifisert for e-cup gjennom plassering i liga og cup.



Portsmouth håper på spill i Europa League
Portsmouth har imidlertid ikke gitt opp håpet om å spille Europa League neste sesong. Siden Chelsea skal spille Champions League neste sesong, er Portsmouth egentlig berettiget til Europa League-spill enten som vinner eller tapende finalist i FA.cupen. Sydystklubben er satt under økonomisk administrasjon og hadde ikke søkt om lisesn for spill i Europa da fristen gikk ut 1.mars. Portsmouth vurderer nå å levere en anke til det engelske fotballforbundet innen fredag fordi de mener å være kvalifisert på bakgrunn av sportslige resultater.

Hvis Portsmouth lykkes med en anke og samtidig vinner FA-cupen, så går de inn i playoffrunden sammen med klubb nummer 5 i Premier league. Klubben på 6.plass i Premier legaue må da ut i 3.kvalifiseringsrunde. Skulle Portsmouth istedenfor tape finalen mot Chelsea, så starter de Europa League i 3.kvalifiseringsrunde. Klubb nummer 5 og 6 i Premier League begynner da i playoffrunden.