Bellamy hjelper afrikansk ungdom

For å døyve skuffelsen over å ikke slippe til i Champions League-finalen i 2007, da Liverpool tapte 2-1 for Milan, reiste Craig Bellamy etter finalen til Afrika for å besøke en venn som hadde tilhold i Sierra Leone. Det resulterte i at spilleren startet sin egen veldedighetsorganisasjon for å hjelpe fattige barn i det vestafrikanske landet.

Bellamy har hjulpet tusenvis av afrikanske barn og ungdommer etter at han etablerte Craig Bellamy Foundation. Organisasjonen driver Sierra Leones eneste fotballakademi, og koordinerer også en liga bestående av 88 lag fordelt på fire regionale avdelinger.

- Jeg satt på benken for Liverpool i Champions League-finalen i 2007, og slapp ikke innpå. Jeg var svært skuffet over at jeg ikke fikk komme inn, og holdt på å gå fra konseptene, minnes Bellamy.

- En venn av meg jobbet i Sierra Leone, og han inviterte meg på besøk for å avreagere. Jeg ble forelsket i landet. Men jeg ble også veldig skremt av det jeg så, og følte jeg måtte gjøre noe. Hadde jeg ikke gjort det, ville jeg ha angret resten av livet, forteller han til Liverpool Daily Post.

- Fattigdommen er helt hinsides. Jeg ønsket å gjøre noe med det. For å få være med å spille i ligaen må ungdommene gå på skole, så det handler i grunnen ikke om fotball, men om utdanning, fortsetter han.

- Opplegget har vært en stor suksess. Nå er det langt færre som skulker skolen, og Unicef sier at dette er det beste som har skjedd Sierra Leone.

Bellamys innsats i Sierra Leone har fått mye oppmerksomhet, og det har blant annet blitt lagd en to episoders TV-dokumentar, hvor første del vises på ITV1 Wales i kveld.

Bellamy var 10 dager i Sierra Leone i juni, hvor han blant annet møtte et fotballag der alle spillerne hadde amputerte kroppsdeler etter å ha blitt ofre for machete-angrep under borgerkrigen i landet. Dette møtet blir vist i dokumentarfilmen.

- Jeg har aldri vært med på å lage en dokumentar tidligere. Jeg følte meg langt fra komfortabel, men det måtte gjøres, sier spilleren selv om saken.

Bellamy har donert over £750 000 av egne midler til organisasjonen han har stiftet.

- Jeg er en annen person utenfor banen enn på banen. Dette arbeidet har vært lærerikt for meg. Jeg hadde fantastiske foreldre. Min far ga meg alt. Nå prøver jeg å støtte mine gutter i Sierra Leone på samme måte, slik at de kan lykkes i livet. Det jeg elsker med folkene i Sierra Leone, er at de har tro på fremtiden.