Comolli om transfers, speidernett og Dalglish

Damien Comolli snakker om sommerens transfervindu, speidernettet og samarbeidet med Kenny Dalglish.

Liverpoolfc.tv har hatt et langt intervju med Damien Comolli, og fotballdirektøren har svart på spørsmål fra fansen.

Liverpoolfc.tv: Hvor fornøyd er du med sommerens transferaktivitet?
Comolli: - Vi er meget fornøyd, men det vi gjør i løpet av sesongen vil avgjøre hvor bra vi gjorde det i overgangsvinduet. Mange stiller meg spørsmål om vi er fornøyd med det vi har gjort. Jeg sier bestandig ja, men la oss vente og se hvor vi ligger i slutten av mai og hvor bra vi har gjort det i ligaen og cupene.

- Dessuten er det ikke et arbeid for én sesong, men et arbeid for to, tre eller fire sesonger. Spesielt når du investerer i unge spillere, noe som vi har gjort. Det er denne sesongen, så neste sesong og deretter neste, og forhåpentligvis kan vi reflektere tilbake på sommeren 2011, som var viktig, vi visste det – og så være fornøyd med arbeidet vi gjorde.

Hvor suksessfulle var vi med å signere transfermål som vi hadde utpekt ved starten av sommeren?
- Jeg vil si meget suksessfulle. De fleste av spillerne vi fikk var våre prioriteringer, eller var blant våre to mest prioriterte. Selvsagt går jeg ikke innpå de individuelle tilfellene, men vi har gjort det vi ønsket. Nesten viktigere enn spillerne er posisjonene. Vi har forsterket posisjonene vi måtte forsterke. Noen ganger er det vanskelig, som for eksempel venstrebacken. Jeg tror det er vanskelig for enhver klubb å finne venstrebacker, men vi var fornøyd med å få Jose dagen før første kamp for sesongen.

- De to vanskeligste posisjonene å fylle i fotball er venstre back og midtstopper, fordi det er mangel på talent verden over. Det er derfor vi er henrykt over at vi fikk de to vi fikk i Sebastian Coates og Jose Enrique.

Hvor mange fra klubben er involvert i prosessen med en overgang, og hva er deres ulike roller?
- Det er et kort spørsmål, men det har et langt svar. Det starter med speiderne som arbeider med å identifisere spillere i et år eller også to år. De følger spillerne, og noen ganger enda lenger. Straks speiderne har gjort arbeidet sitt, kommer det til meg og så Kenny. Vi tar avgjørelsen om det er den rette spilleren. Kenny kan si: “Jeg liker ham” eller “Jeg liker ikke ham”, “Han kan passe inn i laget”, “Han passer ikke inn i laget”, “Han er den vi trenger”, “Han er ikke den vi behøver.” Straks fotballavgjørelser er foretatt, vil jeg forklare til eierne hvorfor vi ønsker å gå for denne spilleren og hva de finansielle konsekvensene blir.

- Vi starter så å forhandle med klubben og spilleren, og noen ganger er det den enkle biten. Det høres veldig langdrygt ut, og det er en lang prosess, men så snart vi forhandler med klubben, kan det ta dager å ordne papirarbeidet. Vi er meget heldige som har en meget, meget god administrasjon i klubben, med Zoe Ward, klubbsekretæren, og hennes lag. De har gjort en fantastisk jobb i løpet av overgangsvinduet. Vi har hatt noen vanskelige avtaler. Vi hadde en veldig vanskelig avtale med Ajax i januar. Å få Coates fra Nacional var veldig komplisert. Vi hadde noen sene kvelder mot slutten av vinduet. Det er en lang og komplisert prosess.

- Noen ganger kan forhandlingene være veldig frustrerende når du står fast i flere dager på et lite punkt, og plutselig går det veldig fort og du gjør avtalen veldig raskt. Jeg nyter det ikke i løpet av prosessen, men jeg nyter det virkelig når avtalen er i havn og spilleren har signert. Dere kan se at alle er fornøyd. Kenny er henrykt, eierne er fornøyd, spilleren er glad for å være her og vi vet at han kommer til å bli en viktig spiller for fremtiden, da nyter vi det.

Hvor stort er speidernettverket? Kan du gi oss litt info om hvordan speiderprosessen fungerer og hvordan den er koordinert?
- Vi har et ganske stort speidernettverk over hele verden. Vi har utviklet speidernettverket i UK mye siden jeg kom til klubben. Vi har mange speidere på heltid i utlandet også. De reiser på turneringer hele tiden. Vi snakker om åtte eller ni heltidsansatte speidere i utlandet og minst like mange i UK. Steve Hitchen koordinerer speidingen i utlandet. Han er engelsk, men har sin base i Frankrike. Så har vi to seniorspeidere, Mal Hutchinson og Alan Harper, som koordinerer speidernettverket i UK.

- I utlandet jobber de fra 16 år til førstelaget. I UK fra 17/18 og oppover. Det er bare for reservene og førstelaget. Så har vi mange speidere for akademiet, og de arbeider både i utlandet og i UK. Det er stort lokalt, rundt Liverpool og i nordvest.

- Dersom en lokal speider finner en spiller, vil han gå og se ham under ulike forhold: Hjemme, borte, bra vær, dårlig vær. Hvis det er en angriper, kan han spille på høyre kant, venstre kant, helt fremme, så han forsøker å dekke alle mulige situasjoner.

- Straks en spiller har blitt anbefalt av en speider, vil en av speiderkoordinatorene dra for å se ham. Det er da jeg begynner å bli involvert. Jeg drar for å se spilleren spille, samler informasjon og data om ham. Hvis alt er meget positivt, tar vi det videre til Kenny og sier: “Vi ser etter en venstre back. Vi tror det er ham, eller bør han ligge på listen som nummer to, tre eller nummer én." Derfra går vi for å gjøre en avtale. Det er en veldig lang prosess.

Du har uttrykt i et intervju at du har forklart eierne at innkommende spillere måtte prioriteres foran utgående. Hvordan har du klart å overbevise eierne til å akseptere dette? Hvordan tok de det i mot og hva var årsaken at du gjorde dette?
- Å forsøke å “overbevise” eierne er ikke den riktige måten å si det på. De er vant til å vinne i alt de gjør. Spørsmålet fra dem er: “Hvordan kan vi vinne?” Det de sier er at de er her for å vinne. Dersom de ønsker å vinne, måtte vi snu rundt på ting ganske raskt. De forsto ganske lett at dersom vi måtte selge spillere før vi fikk inn spillere, ville det ha tatt lang tid. For det andre ville våre transfermål sannsynligvis ha reist før vi hadde kunnet snu oss og si: “Ok, nå er vi klare til å kjøpe denne spilleren”.

- De gjorde det veldig raskt. Jeg må si at de var modige når du er en eier som må akseptere det. Dersom vi til slutt ikke hadde solgt spillerne, ville det ha kostet klubben og dem penger. Det er derfor jeg synes at de var meget, meget modige. De forsto prosessen veldig raskt. De sa at de ville ta sjansen fordi de ønsket å snu rundt på ting. De se at dersom vi drastisk kunne forbedre laget ved å gjøre noen forretninger veldig tidlig og kjøpe før vi solgte, stoler vi på deg og Kenny, så la oss gjøre det.

Hvor mye innflytelse har manageren og hans trenerstab i avgjørelsen om å signere en spiller?
- Meget stor innflytelse. Hvis det er en spiller Kenny ikke er komfortabel med, så vil vi ikke signere ham. Han er den som til slutt må si: "Jeg er meget komfortabel med den spilleren” og “Jeg liker din anbefaling” eller “Jeg liker ikke din anbefaling”. Kennys mening er massiv, trolig den viktigste. Det er pågående samtaler hele tiden med trenerapparatet fordi Steve tilbrakte mye tid på høyeste nivå i andre klubber. Han har spilt mot mange spillere, og hans lag spilte mot mange spillere i Champions League og andre turneringer, så du får også alltid meninger fra trenerstaben.

- Da vi så på keepere i løpet av sommeren for å hente inn en reserve til Pepe, så hadde selvsagt John [Achterberg] sitt å si. Jeg ga ham rapporter og DVDer og sa til ham at vi hadde alternativer. Han er spesialist som keepertrener. Jeg liker å stole på keepertreneren til å si ja eller nei og gi sin mening. Keepertreneren vil se ting som ikke andre gjør. De har sin lidenskap for den posisjonen. Jeg sier ofte at de snakker sitt eget språk. Jeg tror ikke vi ville gjort noe på keepersiden mot Johns råd.

Snakker dere med kapteinen eller andre spillere om transfermål?
- Det avhenger egentlig av spilleren. For eksempel Stevie har spilt sammen med Jordan Henderson. De har trent og spilt sammen på Wembley mot Frankrike, så ville det selvsagt ikke være veldig smart å ikke spørre Stevie. Jeg spurte ham om hva han syntes, hvordan han er som spiller, som individ, er han god til å trene, hvordan han oppfører seg utenfor banen, er han ærbødig, ting som det. Det var akkurat det samme i januar. Vi snakket med Stevie og de andre Englandsspillerne om Andy Carroll. Det samme med Kuyt som er nederlender. Han visste mye om Luis Suarez. Du spør alltid om preferanser. Jeg vil ikke si at vi spør om råd og spør en spiller om vi bør signere en spiller, men desto mer dialog og mer kommunikasjon det er, jo bedre er det.

Spillerstallen har blitt bedre de seneste månedene, men er det posisjoner dere allerede er ute etter å forsterke.
- Ikke for øyeblikket. Vi ønsker å se hvordan vi gjør det. Vi er meget, meget fornøyd med hva vi har gjort i dette vinduet, og i det forrige også. For meg er det som et stort vindu fra januar til 31. august. Totalt har vi hentet inn ni spillere. Vi har forandret laget og stallen, så det er tid for refleksjoner. For å være ærlig ville jeg virkelig ha slitt for å svare på spørsmålet nå om vi trenger noen spillere her eller der. Jeg synes vi har en komplett tropp i øyeblikket. La oss se hvordan disse spillerne utvikler seg, hvordan samspillet blir, hvordan unge spillere som Coates finner seg til rette, og da kan vi ta en avgjørelse senere.

Folk tvilte på om en fotballdirektør kom til å fungere i Liverpool. Hvordan har forholdet ditt til Kenny Dalglish vært i dette vinduet.
- Det har vært fremragende, ikke bare i løpet av overgangsvinduet, men fra første dag Kenny startet. Vi har hatt et flott samarbeid på jobb, og også utenfor jobben. Det er en pågående prosess både før starten av vinduet og i løpet av vinduet. Vi snakket hver dag, selv dersom han er borte og jeg på kontoret. Noen ganger snakket vi flere ganger per dag fordi ting kan forandre seg hele tiden. Du tror det er en avtale, og så er det ingen avtale eller klubben er interessert i en av våre spillere, men i neste minutt er de ikke lenger interessent. Så det er mye kommunikasjonen hele tiden.

- Det var ikke én gang i sommer at vi ikke var enige om alt, enten det var spillere inn eller spillere ut. Fordi vi hadde planlagt så mye for vinduet de seneste seks månedene, visste vi før det startet hva vi ønsket å gjøre. Når du har gjort alle forberedelser er det en smidig prosess. Vi sier: “Vi ønsker ham, ham og ham. De er våre mål.” Vi gikk ikke bort fra den planen. Vi visste hvilke posisjoner vi skulle styrke og spillerne vi ønsket. Det var en ganske enkel prosess.