Cooper om virksomheten på The Academy

U16-trener Steve Cooper mener det vil ta to til tre år før man er fornøyd med tilstanden på The Academy. 120 spillere trener der hver uke. Ni lag i aldergruppene 9-18 år.

- Nerven på et akademi er programmet til de yngre spillerne. Det involverer lokale gutter, og for en klubb som Liverpool er det avgjørende. Det er viktig vi får de mest talentfulle scouserne hit, sier Steve Cooper til Liverpoolfc.tv.

- Jeg har det meget i tankene at vi er Liverpool. Folk ser til oss som eksempel. Vi er en meget stor klubb. Som et resultat av det må vi gjøre ting skikkelig.

- Vi driver lag fra 9 til 16 år. Det gir åtte ulike lag. Hver gruppe har to trenere. Mike Garrity, som er fulltidsmedlem i staben, har ansvar for U9, U10 og U11. Han tar seg av U9, og så har vi to deltidstrenere på U10 og U11.

- Jeg leder U12-U16. Det er to trenere for hver gruppe bortsett fra U16. Jeg jobber mye med dem. Vi har også Mike Marsh, som er den eneste deltidstreneren.

- Han er en flott trener. Vi pleide å ta oss av U16 sammen, men etter endringene nylig har jeg mye å gjøre. Jeg kan ikke være like mye involvert som jeg ville like.

- Jeg må si Mike har gjort en meget god jobb med dem. Vi er heldige som har ham her. Han har virkelig akseptert det tekniske programmet vi har her. Det er også flott at han er en tidligere Liverpool-spiller og en scouser. Han ble født like nede i veien her i Kirkby. Jeg tror det er viktig for denne fotballklubben. Vi er heldig å ha ham som en god U16-trener, men også en som kan gjøre det klart for spillerne hva som behøves for å gå gradene i klubben.

- Er vi fornøyd med fremgangen vi har hatt de seneste 18 månedene? Ja. Kommer vi til å slå oss til ro med det? Nei.

- Vi har bare holdt på i 18 måneder. Det tar år med trening, repetisjoner og kunnskap for å komme noe i nærheten av det nivået vi ønsker å være på.

- Vi begynner å se noen resultater av arbeidet vårt. Vi forventer at det vil ta enda to eller tre år før vi er relativt fornøyd med hva vi gjør.

- Det er fortsatt mye arbeid som skal gjøres. Det er viktig at alle vet det. Vi har et program vi følger. Vi har et teknisk møte hver tirsdag hvor alle trenerne møtes og snakker om planen.

Steve Cooper tror han har blitt mer tålmodig enn tidligere.
- Jeg pleide å se på en U12 eller U13-spiller og syntes ikke de hadde det som trengtes. Men vi har lært at det er langsiktig. De har kanskje ikke egenskapen A eller B, men de har C. Jeg har lært av Pep og Frankie at jeg bør se på glasset som det er halvfullt.

- Den forbedringen jeg har sett de seneste to årene med spillerne på U15-nivå er utrolig. Det er noen der vi er fornøyd med at vi har beholdt. Jeg sier ikke at de kommer til å fortsette og bli profesjonelle spillere, men de har opplagt gitt seg selv muligheten.

- Vi kan nå se på en spiller og referere til planen. Er han en type venstreback vi ønsker? Vil han passe inn i vår stil og vårt system. Det er viktig. Vi begynner å få puslespillet sammen.

- Du må også være klar over hvor mye en gutt kan utvikles fysisk også. En gutt kan være i starten av en aldersgruppe og en annen på slutten. Forskjellen i hvordan de har utviklet seg kan være enorm. Så du må ha det i tankene.

Det skjer mye på The Academy gjennom hele uken.
- Det er 120 barn som trener her samtidig. De fra 9 til 12 år trener her tre kvelder i uken. De fra 13 til 16 år trener her hver kveld i tillegg til helgene. Som jeg sa, det er mye som foregår.

- De har alle hvert sitt program. U9-U14 spiller på søndag. Tre av  lagene spiller vanligvis hjemme, og det er vanligvis oddetall – U9, U11 og U13. Da spiller partall-lagene borte.

- Med U15 er det litt annerledes fordi hvert akademi har ikke et U15-lag. De pleier å spille onsdag kveld. Det er en så viktig aldersgruppe på grunn av deres midtukekamper. Det betyr at hele seniorapparatet får en mulighet til å se dem.

- De har 12 måneder på seg før en avgjørelse tas om dem. Det gjelder i prinsipp om vi tilbyr dem scholarship eller ikke.

- Jeg vil si Frank (McParland) ser 95 prosent av kampene, og det gjør Pep også. Selv sjefen (Dalglish) har sett de seneste tre kampene. Han kommer ned fra Melwood for å se guttene i aksjon. Dere kan se fordelene ved å spille onsdag kveld.

- U16 spiller lørdag. Deres terminliste gjenspeiler programmet til U18. Så dere kan se at vi har hendene fulle hele tiden.

De ulike lagene reiser også på turneringer i utlandet hvert år.
- Vi har som mål å ta hvert lag på tur to ganger. Vi ser dette som en veldig viktig del av utviklingen. I år har vi allerede vært i Madrid med U13 og U14. De har også vært i Dublin. Fra nå og frem til slutten av sesongen vil det bli veldig hektisk.

- En blanding av U15 og U16 reiser til Menorca i påsken. Det vil bli en fantastisk reise. Der skal vi spille mot lag som Barcelona og Bayern München.

- Det er mye å ta med seg fra slike turer. Fotballmessig er det en stor erfaring fordi vi spiller mot ulike stiler og nasjonaliteter. Det er annet klima og språk å forholde seg til. Det er interessant for oss å se hvilke spillere som tilpasser seg slike forhold.

- Det er også interessant å sammenligne hvordan vi gjør det mot resten av Europa. Når du returnerer fra disse turene, tror jeg vi vet mer om spillere – enten det er en god eller dårlig karakteristikk. Det er derfor dissene turene er så viktige. Både Frankie og Damien (Comolli) har stor tro på dem. Det er en stor del av vårt tekniske program.

Steve Cooper forteller at Kenny Dalglish er like interessert i virksomheten på The Academy som da han var Academy Ambassador.
- Han er på Melwood nå, men han viser fortsatt like stor interesse som da han hadde tilholdssted her. Vi må sende ham dvd-er av alle kampene fra alle aldersgruppene, og jeg vet at han ser på dem. Det er så dedikert han er.

- Vi er i en heldig situasjon med ham. Fra vår side må vi sørge for at vi får frem spillere som er gode nok for ham.

- Bare fordi sjefen er veldig mye involvert i det vi gjør, betyr ikke det at han bare vil ta i mot spillere for at vi skal føle oss bra. Han vil bare gjøre det dersom de er gode nok.