Dalglish vil ikke ha ståtribunene tilbake

Den såkalte Football Fans Federation driver for øyeblikket utstrakt lobbyvirksomhet for å få ståtribunene tilbake på Premier League-arenaene. Kenny Dalglish er blant de som håper at supporterorganisasjonen ikke lykkes med sine fremstøt.

Dalglish er enig med Premier League, som så langt har nektet å gi etter for supporterorganisasjonens krav. FSF har satt i gang en underskriftskampanje for å få innført ståtribuner igjen, noe Liverpool-manageren mener er utidig.

- Det er 21 år siden Taylor-rapporten anbefalte at ståtribuner skulle forbys. Det var en direkte konsekvens av tragedien på Hillsborough, hvor 96 mennesker aldri kom tilbake etter en fotballkamp. At tiden går bør ikke forringe grunnen til at det ble stilt krav til kun sitteplasser på banene. Jeg er instinktivt dypt uenig i at man skal tillate ståplasser på fotballbaner igjen, skrev Dalglish i sin faste spalte i Mail on Sunday i går.

- Jeg er helt enig med Premier League i at fordelene med kun sitteplasser veier langt tyngre enn fordelene ved å innføre ståplasser igjen. Slik jeg ser det, har kun sitteplasser fungert bra. Å forandre på dette nå, vil være å ta en unødig risiko. Jeg har friskt i minne hva som skjedde på Hillsborough, og hva familiene har måttet gjennomgå i månedene og årene som har gått siden.

- Fotball har blitt en tryggere sport for supporterne etter at man forbød ståplasser og gjerder på tribunene. Det er færre skader og mindre bråk også. Det kan ikke være feil.

- Jeg har hørt at folk argumentere med at de blir nektet retten til selv å ta valget mellom å stå eller å sitte, men jeg tror alle er enige om at det er tryggest å sitte. Og sikkerhet er ikke noe man skal ta lett på. Det er tryggere å være fotballsupporter nå, på grunn av at man tok anbefalingene i Taylor-rapporten ad notam.

- Den andre påstanden jeg stadig hører bli gjentatt, er at sitteplasser går ut over stemningen på stadion. Selv om det skulle medføre riktighet, ville det ikke være riktig å ofre litt av stemningen for å øke sikkerheten? Jeg tror ikke påstanden medfører riktighet uansett. Ingen kan benekte at det har vært noen helt utrolige kvelder på Anfield etter at stadion fikk kun sitteplasser.

- Ja, stemningen var fantastisk mot St Etienne i Europacupen i 1977, da 26 000 stod som sild i tønne på The Kop. Men stemningen var også ekstremt god mot Olympiakos i 2004, da Steven Gerrard satte inn målet som fikk Liverpool videre mot alle odds. Og folk snakker om semifinalen mot Chelsea i 2005, med det utrolige lydnivået og lidenskapen på tribunene som formelig sugde Luis Garcias avslutning over linjen. Folk må huske på at denne utrolige stemningen ble generert på en stadion med kun seter.

- Noen baner har kanskje mistet litt av den gamle stemningen, men fordelen er at mødre og fedre kan ta sine barn på kamp i trygge omgivelser. Det kan ikke være feil. Jeg ville helt klart hatt mer lyst til å ta med mine barn eller barnebarn på kamp nå til dags, når du kan sitte i stedet for å måtte stå.

- Jeg vet at folk fortsatt står i for eksempel Tyskland. Men situasjonen der er ikke sammenlignbar med vår. Dersom Tyskland hadde opplevd en tragedie som Hillsborough, der en rekke uskyldige supportere dør på en fotballkamp, ville de også ha lagt ned forbud mot ståplasser. Og de ville ikke ha diskutert å oppheve forbudet nå.