Før kampen: Liverpool-Newcastle

Året 2011 avsluttes med en hjemmekamp de røde elsker å spille, men på en uvanlig kampdag. Liverpool er verter for Alan Pardews Newcastle, som ikke har reist fra Anfield uten å slippe inn mindre enn to mål siden 2004, fredag kveld. Suárez soner karantene.

NB FORAN KAMPEN vil ha en fast link under "Neste kamper" på forsiden av liverpool.no.

Frustrasjonen brer seg over Merseyside nå som sesongen nærmer seg halvspilt. Etter å ha vært best i kampene mot blant andre Sunderland, Manchester United, Norwich, Manchester City, Fulham og Wigan, har ingen av dem resultert i tre poeng. Forestillingen gjentok seg nok en gang mot Blackburn.

Et vanvittig overtak kampen igjennom er ikke noe nytt for Dalglish denne sesongen. Mens Blackburn gravde frem to små avslutninger, nærmet Liverpool seg 30 forsøk. Allikevel var det gjestene som tok ledelsen. Charlie Adam sliter sannsynligvis med å huske sist han traff like forkjært på ballen som han gjorde etter hjørnesparket til Morten Gamst Pedersen. Ballen kunne havnet hvor som helst på hele stadion, men valgte å snike seg mellom stolpen og Reina. 0-1 til pause var det høy odds for. Det røde presset trappet seg opp etter hvilen, og allerede åtte minutter etter avspark av andreomgang tok Maxi Rodríguez affære og utliknet med hodet. Og der stoppet det. De største sjansene fikk ikke publikum se før på overtid, men Blackburn-keeper Bunn holdt utrolig nok buret fritt for baller mot slutten. 1-1 og to nye poeng i vasken.

Kun åtte prosent av de 263 avslutningene til Liverpool denne sesongen har gått i mål, ifølge Opta. Det er den laveste treffprosenten i ligaen. Liverpool har scoret færrest mål blant klubbene som ligger blant topp syv på tabellen.

Suárez får ikke spille
Det engelske fotballforbundet (FA) sendte onsdag ut en pressemelding hvor straffen til Liverpool ble offentliggjort fra bortemøtet med Fulham 5. desember. Klubben har fått en bot på £20 000 for å omringe og protestere mot dommeren etter Jay Spearings diskutable røde kort. Luis Suárez slipper heller ikke unna for å ha vist fingeren til Fulham-fansen etter kampslutt. FA har ilagt angriperen én kamps karantene som trer i kraft med umiddelbar virkning. Det vil si at Newcastle-kampen blir spilt med uruguayaneren på tribunen. Han fikk en bot på £20 000 i tillegg.

Sjelden kampdag
Oppgjøret mot Newcastle vil bli den første fredagskampen siden 3-0 mot Bolton på Boxing Day i 2008. Sett bort fra noen uoffisielle treningskamper, blir det altså Liverpools tredje fredagskamp på over seks år, siden 3-1-seieren mot CSKA Moskva i UEFA Super Cup i august 2005.

Kalenderårenes siste seks kamper
:
2010: Liverpool-Wolverhampton 0-1
2009: Aston Villa-Liverpool 0-1 (Torres)
2008: Newcastle-Liverpool 1-5 (Gerrard 2, Hyypiä, Babel, Alonso str.)
2007: Manchester City-Liverpool 0-0

2006: Tottenham-Liverpool 0-1 (García)
2005: Liverpool-West Bromwich 1-0 (Crouch)

Innbyrdes
Newcastles 80. kamp på Anfield endte 0-3 i mai. Maxi satte inn kampens første, mens Kuyt satte inn nummer to fra ellevemeteren. Suárez hamret igjen lokket på kista med Liverpools tredje etter 65 minutter.

De tre siste oppgjørene mellom klubbene på Anfield har alle endt med 3-0 til Liverpool.

Mål er blitt scoret i samtlige kamper mellom klubbene siden 1974 på St. James' Park. I mars 2005 gikk Liverpool sist av banen mot The Magpies uten å lage mål, noe som har skjedd 37 ganger i historien - hvis en ikke tar med treningskampen i Nordøst-England som endte 0-0 i 1893.

Siden dannelsen av Premier League har de røde vunnet hele 20 av de 34 oppgjørene. Gjestene har kun tatt alle poengene åtte ganger, mens det har blitt uavgjort ved seks anledninger. På Anfield har hjemmelaget den klare fordelen med 14-2-1. Newcastle vant 2-0 på Anfield i 1994. Med en seiersprosent hjemme på over 82 har det også blitt et høyt antall scoringer. 42 nettkjenninger på 17 kamper gir selvtillit på noe som er blitt en altfor høy mangelvare i Merseyside denne sesongen.

Premier League, 2010/11
Liverpool-Newcastle 3-0 (Suárez, Kuyt, Maxi)

Newcastle-Liverpool 3-1 (Kuyt)

Premer League, 2008/09
Liverpool-Newcastle 3-0 (Benayoun, Kuyt, Lucas)

Newcastle-Liverpool 1-5 (Gerrard 2, Hyypiä, Babel, Alonso str.)

Premier League, 2007/08
Liverpool-Newcastle 3-0 (Pennant, Torres, Gerrard)

Newcastle-Liverpool 0-3 (Gerrard, Kuyt, Babel)

Premier League, 2006/07
Newcastle-Liverpool 2-1 (Bellamy)

Liverpool-Newcastle 2-0 (Kuyt, Alonso)

Premier League, 2005/06
Newcastle-Liverpool 1-3 (Crouch, Gerrard, Cissé str.)

Liverpool-Newcastle 2-0 (Gerrard, Crouch)

Liverpool FC

Hjemme på Anfield har de røde scoret hele 60 % av målene sine mellom det 40.- og 60. minutt. På tross av at de største sjansene har kommet mot slutten av kampene, har ikke Liverpool scoret fra 70 minutter og inn foran The Kop, slik en har blitt vant til de siste årene.

Skader: Fabio Aurélio, Jack Robinson (ankel), Lucas Leiva (kne)
Karantene: Luis Suárez (en av en kamp)

19 ganger har Liverpool truffet solpene denne sesongen. Med Gerrard tilbake, som for øvrig har truffet stolpen hele 14 ganger siden 2008, er det duket for serveringer til hodesterke Carroll. Det vil eventuelt bli duens første start sammen denne sesongen.

Premier League

Tabellen før runde 19 (spilt, V-U-T, mål, poeng)
1. Manchester City (18, 14-3-1, 53-15, 45)

2. Manchester United (18, 14-3-1, 47-14, 45)
3. Tottenham Hotspur (17, 12-2-3, 34-19, 38)

4. Chelsea (18, 10-4-4, 36-21, 34)
5. Arsenal (18, 10-3-5, 34-26, 33)
6. Liverpool (18, 8-7-3, 21-14, 31)

7. Newcastle United (18, 8-6-4, 25-22, 30)

15. Sunderland (18, 4-6-8, 22-22, 18)

16. Queens Park Rangers (18, 4-5-9, 18-32, 17)

17. Wolverhampton (18, 4-4-10, 20-33, 16)
18. Wigan Athletic (18, 3-5-10, 15-35, 14)

19. Bolton Wanderers (18, 4-0-14, 22-41, 12)]

20. Blackburn Rovers (18, 2-5-11, 11)

Kamper i runde 19:

Fredag 30. desember 2011
20.45: Liverpool v Newcastle (TV2PL1)

Lørdag 31. desember 2011
13.45: Manchester United v Blackburn (TV2PL1)

16.00: Bolton v Wolverhampton (Sumo)

16.00: Norwich v Fulham (Sumo)

16.00: Stoke v Wigan (Sumo)

16.00: Arsenal v Queens Park Rangers (TV2PL1)

16.00: Chelsea v Aston Villa (TV2PL2)

16.00: Swansea v Tottenham (TV2PL3)

Søndag 1. januar 2012
13.30: West Bromwich v Everton (TV2PL1)
16.00: Sunderland v Manchester City (TV2PL1)

Toppscorer
16: Robin van Persie (Arsenal)
14: Demba Ba (Newcastle)
13: Sergio Agüero (Man City), Wayne Rooney (Man Utd)

Newcastle United

The Magpies har vært overraskelseslaget denne sesongen. Etter et løp på hele elleve kamper uten tap i begynnelsen, lå Pardews menn på tredjeplass før Manchester City ble første klubb til å beseire klubben fra Nordøst-England.

Skader: Sylvain Marveaux (strekk),  Danny Guthrie (strekk), Peter Løvenkrands (legg)
Usikker: David Santon (kne), Steven Taylor (akilles)

Demba Ba er lagets toppscorer. Den franskfødte senegaleseren, som kom gratis fra West Ham i sommer, har nettet hele 14 av Newcastles 25 fulltreffere så langt denne sesongen. Flesteparten av målene (21 %) blir scoret i løpet av kampens siste ti minutter.

, Tim Krul, Rob Elliot

Fosvarere: Fabricio Coloccini, Davide Santon (usikker)

Den vanligste startelleveren sålangt:
Krul; Simpsons, Coloccini, Taylor, R. Taylor; Obertan, Cabaye, Tioté, Gutiérrez; Best, Ba.

Oppsummering av 2010/11: Tilbake i det gode selskap

Nyopprykket og klar for det gode selskap, ville The Magpies gjøre sine supportere stolte av klubben sin igjen. En meget dårlig sesong to år tilbake, sendte striptrøyene ned en divisjon. Der viste Newcastle hvorfor de får spille på en stadion med 52 409 seter. The Magpies imponerte hele veien, vant ligaen og rykket direkte opp med sine 102 poeng.

Den første kampen kunne vel ikke vært verre, Manchester United på Old Trafford, i en kamp som nesten var avgjort før den hadde begynt. Null scoringer og tre i mot var det ingen som ble overrasket over. 43 546 tilskuere møtte opp i andre runde på sesongens første hjemmekamp. Og kampen ble verdt inngangsbilletten - til de grader. Joey Barton hamret inn 1-0 etter drøye ti minutter, før Kevin Nolan og Andy Carroll sørget for at det sto 3-0 til pause. Men kampen var bare halvveis - både resultat- og tidsmessig. Duen Nolan-Carroll scoret hvert nok en gang hvert sitt mål i andreomgangen, før Carroll fullførte sitt hat-trick på overtid. 6-0 og full fest i Newcastle var fasiten etter to kamper.

Blackpool sto for den første «blemma» på St. James' Park. Charlie Adam på et straffespark like før pause og en scoring fra DJ Campbell rett før slutt gjorde at The Seasiders vant 2-0.

Etter 3-2 mot Accrington Stanley, ventet en meget vanskelig oppgave i Chelsea på Stamford Bridge i ligacupen. Den unge Chelsea-backen Patrick van Aanholt gjorde det ikke enklere ved å score allerede etter seks minutter, men Nile Ranger, som i dag er lånt ut til Barnsley, og Ryan Taylor sørget for at Newcastle ledet 2-1 til pause. Shola Ameobi sendte gjestene opp i 3-1, før Nicolas Anelkas to mål skapte ny spenning i kampen. På stillingen 3-3 tok Ameobi affære etter ordinær tid og vant kampen for Newcastle med lagets fjerde scoring. Arsenal ble for sterke med 4-0 i Newcastle runden etter.

Etter en periode i ligaen uten seier, valgte Newcastle-eier Mike Ashley kontroversielt å sende manager Chris Hughton ut av klubben. Mange supportere viste sin misnøye med boikott, bannere og rop fra tribunen. Inn døra kom tidligere West Ham- og Charlton-manager Alan Pardew.

Etter nyttår gjorde Accrington Stanley kort prosess på The Magpies' FA Cup-eventyr, og sendte klubben hjem etter tredje runde med stygge 1-3 i ryggsekken.

Senere i januar skjedde det etterhvert ting på overgangsfronten. Liverpool valgte å satse på Newcastles lokale monster Andy Carroll, etter at Torres forlot klubben til fordel for Chelsea. I løpet av den hektiske avslutningen ble det punget ut hele £35M for kraftspissen.

Avslutningen på sesongen endte med to uavgjort, slik at The Magpies endte på en godkjent 12. plass i en tett klynge midt på tabellen.