Kamp for TV-penger

Sky har igjen sikret seg en stor avtale om å sende CL i England, men blir utfordret på sin eksklusive rett til å vise sendingene, og som igjen kan påvirke klubbenes inntekter. “Tippekampene” i fare?

Sammen med ITV har Sky sikret seg rettighetene for Champion League fram til 2015, i en avtale som skal være verdt om lag £400M. En lignende sum som skal gjelde for nåværende 3-års kontrakt.

Utbetalingene fra UEFA til klubbene baserer seg både på resultater og hvor stor TV-avtalen er i hvert land. Engelske klubber tjener nå gjerne mellom £20M og £35M for sin deltakelse i Mesterligaen. Den europeiske domstolen ved Juliane Kokott har lagt fram en anbefaling om at det å sende fjernsynsrettigheter til separate land innen EU går i mot europeisk lov. En avgjørelse på dette er ventet senere i sommer.

- Dette kan tvinge oss til å selge rettighetene totalt til Europa, som igjen vil hindre oss i å ha individuelle TV-avtaler, sier William Gaillard til PA Sport. – Det vil være dårlige nyheter for klubber som tilhører store TV markeder, slik som i England.

Det er også en sak som pågår nå i England hvor en pubeier i Portsmouth har gått til sak mot Premier League, etter at hun ble nektet å vise kamper direkte i sin pub ved å bruke en gresk kanal. Hvis Premier League taper den kampen kan bli slik at Sky må selge en avtale for hele Europa, og ikke slik som nå hvor man har egne rettigheter i England og så selger separate avtaler til for eksempel Norge og Skandinavia.

Dette kan igjen i ytterste konsekvens medføre at det ikke vil bli sendt kamper fra PL lørdag kl 16.00 (norsk tid) over hele Europa, mens dette tidspunktet nå kun beskyttes på engelsk jord. Det har som kjent aldri blitt sendt kamper direkte på lørdag kl 15.00 lokal tid i England for å beskytte klubbene.

Sportsminister Hugh Robertson sier at den britiske regjeringen nå har lagt press på EU-kommisjonen om å opprettholde systemet slik det er i dag.

Premier League sa i februar at nye regler ville kunne “skade interessene til kringkasting og seere av Premier League på tvers av Europa.”