Oppgitt over privatlandskamper like før ligastart

Kenny Dalglish er oppgitt over at internasjonale fotballmyndigheter har terminfestet en runde med privatlandskamper til bare tre dager før ligastart 2011/2012.

- Forholdet mellom klubb og landslag er alltid ganske komplisert, på grunn av den tette terminlisten og all reisingen det innebærer. Klubbene setter stor pris på det, når de får hjelp fra fotballforbund og landslagssjefer. UEFA sin avgjørelse om å flytte kvalifiseringskampene fra onsdagkvelder til tirsdag har fungert bra. Det medfører at spillerne får bedre tid til å returnere til sine klubber og forberede seg skikkelig til kampene påfølgende helg, skriver Kenny Dalglish i sin faste spalte i Mail on Sunday.

- Jeg ønsker å applaudere Fabio Capello for måten han håndterte Englands kamper mot Wales og Ghana nylig. Jeg ser ikke noe problem med å la spillere som spiller i Champions League, som Wayne Rooney og John Terry, slippe å spille tirsdagens kamp mot Ghana. Det ga karer som Stewart Downing og Leighton Baines en sjanse til å vise seg frem for England. Det må vel være poenget med en vennskapskamp.

- Jeg kan imidlertid ikke skjønne hvorfor fotballmyndighetene har tillatt en håpløs terminliste i starten av neste sesong, som potensielt kan ødelegge en veldig viktig sesong for alle.

- Sesongen 2011/12 kommer til å bli lang. Og tatt i betrakting at vi ønsker at de beste spillerne skal spille bra når EM finner sted etter neste sesong, burde helsen til disse spillerne ha blitt tatt i betraktning.

- Derfor virker det helt sprøtt at man har planlagt en rekke privatlandskamper onsdag 10.august, som bare er tre dager før seriestart i Premier League. Den dagen skal England spille mot Holland på Wembley. Skottland møter Danmark, og Nord-Irland spiller EM-kvalifiseringskamp. Man har Tyskland-Brasil i Stuttgart, Frankrike-Chile i Montpellier, Romania-Argentina i Bucharest og en rekke andre kamper.

- Alle som kjenner til trafikken rundt Wembley skjønner at de engelske landslagsspillerne ikke kommer til å kunne forlate stadion før rundt midnatt, og vil komme hjem midt på natten. Det forventes da av dem at de møter opp på trening for klubbene sine bare noen timer senere, uten skikkelig søvn og kanskje med småskader fra kampen kvelden i forveien.

- Enda verre er det for spillerne som må komme hjem fra utlandet. Managere vil kanskje ikke se dem før fredag. Altså dagen før sesongens første kamp, når alle skulle være uthvilte og opplagte. Det er organisering som dette som driver klubbmanagere til vanvidd. Og det er ikke bra for landslagene heller.

- Hvorfor skulle Capello ha ønske om at spillerne hans spiller på onsdag og så på lørdag i starten av sesongen, når han ønsker dem i toppform under EM 10 måneder senere?

- Dette er dårlig planlegging av fotballmyndighetene, og til syvende og sist er det klubber og landslag som vil lide av det. Alle vil lide på grunn av dette, fordi vi ikke behandler spillerne riktig. Det kommer til å gå ut over noe. Jeg håper man kan flytte disse landskampene ett døgn frem i tid til tirsdag 9.august, slik at spillerne får bedre tid til å forberede seg til ligaåpningen. Enten det, eller at Premier League utsetter åpningsrunden til søndag 14.august.

- Jeg vet TV-selskapene har stor makt, og du må inkludere dem i diskusjonene, men det må gå an å bruke litt sunn fornuft. Det høres kanskje ut som en selvfølgelighet, men jeg vil påpeke at klubber og landslag er en del av den samme fotballfamilien. Vi har selvsagt egne interesser, men det er ikke noe man ikke kan løse med litt godvilje.

- Jeg synes Fabio viste godvilje mot Andy Carroll i forrige uke, da han ikke benyttet ham lenger enn en time mot Ghana på grunn av at han nylig har vært skadet. Og før folk gjøre et poeng av at jeg bare sier det fordi det hjalp Liverpool, så vil jeg påpeke at jeg ikke klaget selv om Glen Johnson spilte både mot Wales og Ghana. Jeg forstod Fabio slik at hans andrevalg på høyrebacken, Kyle Walker, var skadet og utilgjengelig mot Ghana, noe som var grunnen til at Glen spilte. Jeg har forståelse for det.

- Fabio ønsker ikke at hans spillere skal bli utbrente av å spille i to år i strekk, og det gjør ikke klubbene heller. Det er grunnen til at uken med privatlandskamper og ligaåpning i august, med så lite tid til å komme til hektene igjen, kan gjøre så stor skade.

- Jeg synes Fabio hadde noen utmerkede dager med England. Jeg synes ikke forandringene han gjorde til Ghana-kampen vitnet om manglende respekt overfor fansen. Faktum er at det viste seg å bli en veldig god kamp og en fantastisk stemning.

- De to kampene viste hvilke muligheter Fabio nå har på midtbanen. Scott Parker, Frank Lampard og Jack Wilshere fikk alle skryt, og Steven Gerrard vil selvsagt komme med i betraktningen igjen når han blir kvitt lyskeskaden. Flere journalister har skrevet nekrologer om partnerskapet Gerrard-Lampard. Jeg har ingen tro på det. Fabio vil være henrykt over å ha flere valgmuligheter, men Steven og Frank kan helt klart spille sammen uansett hvilken formasjon England spiller.

- Ingen har høyere tanker om Wilshere enn meg, men dersom han får en liten formsvikt mot slutten av sesongen kan Steven og Frank komme inn på laget og spille sammen mot Sveits i juni. De er fantastiske fotballspillere begge to.