Vevsprøver tatt uten samtykke

Hillsborough Independent Panel bekrefter at det ble tatt kroppsvev av enkelte av ofrene etter Hillsborough-tragedien, uten at de etterlatte fikk vite om det.

Det er Liverpool Echo som melder at det ble tatt vevsprøver av noen av de omkomne etter tragedien uten at ofrenes familier har fått vite om det. Ti familier har fått brev om dette.

Vevsprøvene ble tatt for å fastslå dødsårsak, og disse har blitt holdt igjen for ytterligere etterforsking. Denne praksisen er ikke lovlig i dag, men var ikke ulovlig i 1989.

Hillsborough-panelet oppdaget dette i forbindelse med sin gjennomgang av hemmeligholdte dokumenter etter tragedien. Oppdagelsen blir betraktet som så viktig at de berørte familiene ble informert om dette umiddelbart, slik at de slapp å vente til dokumentene blir frigitt neste år.

Vevsprøvene skal ha blitt tatt fra døde som ikke viste tydelige tegn på å ha blitt drept av trengsel.

- Nyheten har kommet som et sjokk for de involverte familiene, og de ønsker å fordøye dette før de kommenterer nyhetene, uttaler Margaret Aspinall i Hillsborough Family Support Group.

- Dette beviser at ting har blitt holdt hemmelig for familiene i over 22 år, sier Sheila Coleman i Hillsborough Justice Campaign.

- Dette er ikke noe som har vært kjent fra før, og vi vil kreve svar. Jeg ønsker å vite hvem de har tatt vevsprøver fra, og grunnen til at disse prøvene ble tatt, legger hun til.

- Dette er en skandale, og viser bare hva som har vært holdt skjult i over 20 år, utbasunerer bystyreleder i Liverpool, Joe Anderson.

- Dette viser at de har tuklet med de døde uten familienes samtykke. Jeg antar at folk ønsker å vite hvem som var ansvarlig for dette, og at disse menneskene får sparken om de fortsatt er i jobb, legger han til.

Hillsborough Independent Panel har kommet med følgende pressemelding i sakens anledning:

«The Hillsborough Independent Panel kan bekrefte at vi har blitt oppmerksomme på ti tilfeller der det har blitt tatt kroppsvev fra omkomne etter Hillsborough-tragedien for ytterligere undersøkelser. Selv om dette var i tråd med den etablerte praksis på den tiden, og standardprosedyrer ble fulgt, er det et faktum at fjerning og oppbevaring av vev på denne måten opprører de etterlatte. Panelet tar nå kontakt med de berørte familiene, for å forklare det som har skjedd og høre om de vil vite eksakt hva som har skjedd med deres slektninger. Panelet anser dette som konfidensiell informasjon for de berørte familiene, og ikke noe som skal offentliggjøres. Dersom familiene ønsker det, vil vi diskutere med dem hva som skal skje med disse vevsprøvene, og assistere dem slik at dette blir håndtert på en respektfull måte i tråd med deres ønsker.»

- Jeg beklager tilleggsbelastningen dette medfører for noen av Hillsborough-familiene. Disse har lidd nok allerede. Jeg vet fra tidligere erfaring hvor mye sorg og sinne denne type praksis medfører. Panelet mener det er riktig at de berørte familiene nå får høre om dette, uttaler formannen i Hillsborough-panelet, biskop James Jones.

- Nytt lovverk og profesjonelle retningslinjer er nå innført slik at ingenting blir fjernet fra et lik uten at de etterlatte kjenner til det, og at alt kroppsvev blir håndtert i tråd med etterlattes ønsker. Dette lovverket eksisterte ikke da Hillsborough-ulykken fant sted, og resulterer nå dessverre i en tilleggsbelastning for familiene, uttaler Bill Kirkup, som er medisinsk sakkyndig i Hillsborough-panelet.

- Vi håndterer dette på en så forsiktig måte som vi kan, og jeg håper at familienes rett til å holde detaljene privat blir respektert, legger han til.