- Høyden er ikke et problem

Akademi-direktør Frank McParland nevner egenskaper som hurtighet, styrke og modighet når han beskriver Raheem Sterling. Spilleren er en av de laveste i Premier League med 167 cm.

- Hvis han var midtstopper, ville vi ha vært litt bekymret for hans høyde fordi han er like lav som meg, fleiper Frank McParland til Liverpoolfc.com.

- Men på kanten eller som hengende spiss, hvor han også har spilt for England, tror jeg ikke høyden er så veldig viktig.

- Han er fysisk meget sterk – for en ung gutt er han meget sterk. Vi har jobbet med hans styrke siden han kom hit. Du kan ikke gjøre noe med høyden din, du kan ikke endre den, men du kan bli sterkere, du kan bli litt hurtigere.

- Vi gjorde en statistikk på ham da vi spilte mot Crystal Palace på Anfield i FA Youth Cup da kampen gikk til ekstraomganger. I de første par minuttene løp han en rask spurt, og han gjorde nøyaktig det samme i det 119. minutt. Analyseteamet på førstelaget kunne ikke tro at han klarte det igjen. Det var utrolig. Så han foretok flere spurter i kampen enn de fleste Premier League-spillerne ville ha gjort, og for en 16-åring på den tiden var det utrolig.

McParland sier at Sterling også har andre kvaliteter enn styrke og hurtighet.
- Han er ikke redd for noe. Han er ikke redd for taklinger. Dere kan se noen av taklingene i Premier League, og dere kan undre dere over hvordan han noen ganger klarer å håndtere dem.

- Da han spilte den første kampen for oss, hadde han bare vært med oss en uke. Vi møtte Everton på Home Farm, og mange folk så kampen. Han ble tatt fire eller fem ganger, og folk ville selvsagt bli lagt merke til, men han endte opp med en scoring, et vunnet straffespark og seier 4-3. Han er veldig modig.

Rodolfo Borrell har både vært U18- og reservelagstrener for Sterling.
- Rodolfo har lært ham mye. Han har hatt stor innflytelse på ham på banen. Den som har hatt nest mest innflytelse er manageren. Sjefen har tatt ham opp, tok ham med til Nord-Amerika og så ham på nært hold og innså hvilken god spiller han hadde der.

- Han har brukt mye tid på Raheem. Jeg kan si det utifra bare å ha sett gutten spille på førstelaget nå at jeg synes han har blitt mye bedre taktisk enn da han var hos oss. Manageren har brukt mye tid med ham og har gjort det fantastisk.

McParland husker første gang han så Sterling på speideroppdrag.
- En av speiderne hadde sett ham spille og jeg måtte dra for å se ham og ta en avgjørelse på ham. Jeg så ham spille for England, og han gjorde det meget bra. Vi startet så forhandlinger med QPR. Man kunne se fra første minutt at han hadde ekstraordinær fart, og han var så rask som jeg noen gang hadde sett.

- Det er en av hovedtingene du trenger for å spille i Premier League. Han kunne utfordre en mot en, og det er ikke hundrevis av spillere som kan det i toppdivisjonen, så den egenskapen var fantastisk.

- Hovedsaken er at gutten elsker å spille fotball. Han har fortsatt den samme entusiasmen i dag på førstelaget som han hadde på første trening med oss. Han har alltid hatt fokus på fotball på banen.

Sterling debuterte for Liverpools førstelag under Kenny Dalglish mot Wigan 24. mars.
- Kenny ga ham hans debut. Da han var manager, snakket han mye med oss om ham. Jeg synes han var klar, syntes jeg. Jeg så ham spille for reservene og på trening hver dag. Det var ikke slik at det var for lett for ham, men han var tydelig klar til å ta steget opp.

- Spilleren trente med førstelaget likevel og reiste med dem til bortekamper. Han varmet opp med spillerne før Arsenal-kampen selv om han ikke var på benken, slik at vi forberedte ham riktig, men jeg tror vi kunne ha mistet ham dersom vi hadde kastet ham inn for tidlig. Jeg synes måten klubben, akademiet og førstelaget har håndtert ham på har vært meget god.

McParland trekker også frem Sterlings familie, spesielt moren Nadine som har spilt en stor rolle for Raheems utvikling.
- Han var med husverter i cirka 18 måneder. De gjorde en utrolig jobb. Phil Roscoe (velfredsansvarlig) og jeg jobbet veldig tett sammen med ham utenfor banen. Jeg husker at i begynnelsen synes vi det virket som han hadde hjemlengsel. Det bekymret oss. Han ble veldig stille. Jeg tror ikke han trivdes så mye, så vi tok fatt i det ganske raskt.

- Phil og jeg snakket med hans mor i London. Vi sa at vi syntes hun burde flytte til Liverpool. Hun støttet det, og Nadine har vært helt fantastisk i hans karriere. Hun har støttet ham så bra. Hun forlot alt i London, hun fikk seg jobb i Liverpool og bor nå i et hus i Liverpool. Hun tok med seg hele familien hit.

- For å skape en spiller handler det ikke bare om å ha en god spiller – det handler om alt rundt ham. Det handler om å finne den rette spilleren, ha de beste trenerne til å jobb med ham, ha de beste folkene og strukturen rundt for å hjelpe slik som, Phil og Clive Cook (utdannings- og velferdsoffiser) som gjør en utrolig jobb med spillerne, og så gi dem et skikkelig kampprogram.

- Jeg ser på vår rekruttering på to ulike måter. Jeg ser på de lokale guttene som vi henter inn i 9-årsalderen og jobber meget hardt med programmet med dem hver dag.

- Vi er Liverpool FC og må ut i verden for å forsøke å hente de beste spillerne, og han var kanskje den beste spilleren tilgjengelig som vi kunne ha hentet det året, og vi fikk ham.