- Panelet vil kunne kaste lys i alt det mørke

Leder av panelet som i dag skal levere rapport om tidligere hemmelige dokumenter fra Hillsborough forteller om en lang prosess, men hvis resultat en i dag vil få oppleve.

Biskop James Jones har i et langt intervju med Liverpool Echo fortalt om det uavhengige panelet som han har ledet i to og et halvt år, hvor de har studert 400000 dokumenter, hatt 40 møter samlet og en ytterligere mange sammenkomster i mindre grupper.

- Ja, det har vært mørke stunder. Jeg kan huske jeg stod i kontrolltårnet til politiet på Hillsborough og så ned på tribuneseksjonene hvor folk hadde omkommet. Det var et mørkt øyeblikk, men for meg var det et øyeblikk hvor arbeidet til panelet kom i fokus. Det satte fokus på hva vi holdt på med og hvor viktig det var.

- Arbeidet har vært vanskelig og krevende, men samtidig givende gitt hva det tjente til. Vi tenkte aldri på om vi kom til å greie å håndtere dette, for å være ærlig, da dette dreide seg om familiene og hvordan de håndterte det. En må kunne si at vi har fått drahjelp fra familiene.

- Da vi først møttes debatterte vi om vi bare skulle være et panel. Til det svarte vi nei. Isteden ønsket vi at familiene skulle være der slik at vi inviterte deres grupperinger. Det var vesentlig. Det første møtet dreide seg om deres saker, deres spørsmål.

- Alle i panelet var eksperter og jeg forstod fort at denne ekspertisen mente at vi kunne kaste lyst i alt det mørke. Vi hadde eksperter på alle de felt vi behøvde, som politi, informasjonsfrihet, arkiv, databeskyttelse og kriminologi. Jeg hentet inn en person til, Peter Sissons, da jeg følte vi også behøvde en ekspert fra media.

- Jeg kan bare rose de offentlige tjenestemenn vi har arbeidet sammen med, de har vært fantastiske. Har de blandet seg inn i noe? Jeg kan si kategorisk – aldri.

- Jeg håper verden som helhet reagerer på samme måten som familiene vil gjøre når de får rapporten, og hvordan den blir mottatt lokalt.

- Panelet vil ikke komme med noen form for bedømmelse eller anbefalinger, men dette er en alvorlig rapport som må tas alvorlig. Det er to forskjellige deler av publikum, de etterlatte og de som deler deres tap, i tillegg er det den øvrige befolkning.

- Folk har snakket om at saken kan lukkes, men ingen kan bestemme det i forhold til et annet menneske og hva det mener. Men hvis sannheten i enhver situasjon blir brakt fram og lagt åpent, da vil sannheten kaste lys og vise en vei framover. Det vil også ha styrken av å kunne legge press. Vi må bare tro på den prosessen.