- Stor fremgang til tross for ankelproblem

Villyan Bijev forteller om en skadeproblematisk høst. Spissen må forbedre fysikken og avslutningene. Han representerer for tiden USA, men utelukker ikke å spille for Bulgaria senere.

Villyan Bijev har nylig avsluttet sin første treningssamling med USA U20. Spissen fikk en treårskontrakt med opsjon på ytterligere to år av Liverpool i sommer etter et prøvespill. Han spilte to treningskamper for U18. I 6-1-seieren mot Tranmere nettet han to mål og stå for én målgivende. I den andre kampen, i 8-1-seieren mot Stevenage, lagde han hattrick og hadde én assist.
- Jeg synes prøvespillet gikk veldig bra fordi jeg fikk sjansen til å spille med spillere som har spilt profesjonell fotball siden de var unge. Jeg fikk trene med spillerne før treningskampene. I treningskampene visste jeg hva de lette etter. Jeg kom på noen gode løp og ballen bare kom dit jeg løp. Alt jeg hadde å gjøre var i sette ballen i mål, noe jeg har instinkt for som spiss, sier Villyan Bijev til New York Times.

Bijev ble født i Bulgaria, men flyttet til Fresno i California da han var barn, og det var der han begynte sin utvikling ved å spille for California Odyssey, en av de beste juniorlagene i landet. Da han var 17 år, fikk han amerikansk statsborgerskap. Bijev kan ikke spille for Liverpool før etter minst ett år fordi han ikke fikk britisk statsborgerskap ettersom Bulgaria ikke har full status innen EU. Derfor ble spissen utlånt til Fortuna Düsseldorf i Tyskland. Der spiller han for reservelaget på fjerde nivå.
- Jeg liker meget godt å være i Tyskland. Spillestilen til Fortuna Düsseldorf er ballbesittende, og tempoet er hurtig. Det har hjulpet meg mye så langt når det gjelder hva jeg skal gjøre med ballen før jeg får den og spille den videre etter én eller to berøringer. Jeg ville ha foretrukket å være i Liverpool fra begynnelsen av fremfor å gå ut på lån. Hvis jeg måtte gå ut på lån et sted på grunn av situasjonen med arbeidstillatelsen, ville jeg ha foretrukket Tyskland.

Bijev har slitt med et ankelproblem i løpet av høstsesongen
- Jeg vrikket ankelen i en kamp da vi spilte på kunstgress. Jeg teipet den og fortsatte å spille. Jeg kom til et punkt hvor jeg ikke lenger kunne spille. Jeg reiste til Liverpool og fikk behandling der. Jeg kom tilbake til Tyskland for mer behandling. Jeg returnerte til spill, men jeg gjorde den feilen at jeg spilte uten å teipe. Skaden ble enda verre.

Skaden holdt ham på sidelinjen i fire uker, og det var ikke før i begynnelsen av desember at han begynte å føle seg 100 prosent. Likevel var 2011 et meget godt år for ham.
- I fjor hadde jeg den største fremgangen jeg har hatt så langt i karrieren. Jeg tror hovedsaken har å gjøre med å ha fokus. Jeg har hele tiden ønsket å bli profesjonell spiller i motsetning til å gå på college. Jeg har presset meg til det ytterste med California Odyssey, samt trent på egenhånd og vært på treningsleir med U18 for å bli bedre dag for dag. Til slutt lyktes jeg.

Bijev håper å få sjansen på Fortuna Düsseldorfs førstelag i andre halvdel av sesongen, men han vet at han må forbedre seg fysisk.
- Det jeg ønsker å forbedre i spillet mitt er i hovedsak å bli sterkere og bedre med ballen. For å være spiss må jeg ha styrke i overkroppen. Jeg må også jobbe med avslutningene fra distanse og få bedre kontakt med ballen for å holde skuddene nede. På den annen siden føler jeg at jeg har god årvåkenhet når jeg er i straffefeltet. Når ballen kommer i føttene mine, vet jeg hva jeg skal gjøre med den.

BIjev har tidligere spilt for U18-landslaget til USA. Han kan velge mellom å representere USA eller Bulgaria.
- Akkurat nå er det USA jeg tenker på når det gjelder hvem jeg ønsker å representere. Men på dette tidlige stadiet i min karriere, og også i livet, tror jeg det er bra å ha en mulighet til å kunne spille for begge landene. Jeg ville like å holde alternativene åpne. Men akkurat nå har jeg forpliktet meg til å spille for USA. Jeg er meget velsignet som har blitt innkalt til denne treningsleiren, og jeg er meget takknemlig.