«Umulig» å bli frifunnet av FA

En gjennomgang av FAs disiplinærsaker det seneste året viser at det nesten er umulig å bli frifunnet når FA først har tatt ut tiltale. Kun i to av 473 saker har utfallet blitt «ikke skyldig», mens ingen har fått gjennom en anke.

Det engelske fotballforbundet (FA) setter opp en uavhengig kommisjon i disiplinærsaker, og mellom desember 2010 og desember 2011 var det 473 saker oppe til behandling. Bare to av disse endte med kjennelsen «ikke skyldig», og ingen ble omgjort ved en anke.

FAs disiplinærsystem har vært i rampelyset etter at Luis Suarez ble funnet skyldig i å ha kommet med rasistiske bemerkninger mot Manchester Uniteds Patrice Evra. Spissen ble utestengt i åtte kamper. Liverpool valgte å ikke anke, men er opprørte over måten saken har blitt behandlet på. De mener disiplinærprosessen må forandres. Spilleren ble funnet skyldig uten konkrete bevis. FA valgte å støtte seg til Evras versjon av saken.

Stuart Gilhooly tar seg av juridiske spørsmål for spillerforeningen i Irland. Han mener at FAs system, som det seneste året har en domfellelsesprosent på 99,5, trenger å bli gjennomgått.
- En instans med en slik domfellelsesprosent må se igjennom prosedyrene, sier Gilhooly til Liverpool Echo.

- Det er som du er skyldig inntil det motsatte er bevis, og det er ikke i rettssystemets interesser. Jeg er aldri fornøyd når instansen selv oppnevner dommer og aktorat. Du vil aldri se det i et rettsmiljø.

En annen advokat innen idrettsjuss, som ikke ønsker å bli navngitt, beskriver FA som «politi, dommer og jury i ett og alt»
- Dine sjanser til å nå frem hos FA, UEFA og FIFA er praktisk talt null. Jeg har sjelden anbefalt mine klienter til å ha en personlig høring. Dommene kan bli utvidet nesten ubegrenset, sier han til Liverpool Echo.

FA forsvarer imidlertid sitt nåværende system.
- FA bare følger opp saker der det er en sak å følge opp, sier en talsmann for FA.

- Vi må huske på at vi tar avgjørelsene innen idrett. La oss gjøre dette klart - vi sender ikke folk i fengsel.

- Jeg er sikker på at vi ser på tusenvis av saker hvert år som vi ikke gjør noe med. Motargumentet er at dersom vi tar ut tiltale, men ikke får en domfellelse, så er det å kaste bort folks verdifulle tid, og det er å ikke gjøre jobben vår skikkelig.

I de 471 disiplinærsakene, som har vært gjennomgått, er for eksempel anker mot feilaktige utvisninger ikke tatt med.