- Vi vil produsere flere egne spillere

Direktør på akademiet, Frank McParland, sier at vi i løpet av de neste årene vil få se mange flere spillere som tar steget opp til Liverpools førstelag fra klubbens egen junioravdeling.

Raheem Sterling har fått sjansen for Liverpool i Premier League denne sesongen og har så langt vært en av lagets beste spillere, 17 år gammel. Ikke siden Steven Gerrard, som debuterte i 1998, har de røde produsert en stjernespiller fra egne rekker. Sterling har allerede blitt kalt opp til seniorlandslaget til England og kan bli den første av forhåpentligvis flere som nå kan bryte igjennom med en bakgrunn fra akademiet i Kirkby.

Direktøren på akademiet, Frank McParland, har i et langt intervju med Sachin Nakrini på The Anfield Wrap, blitt spurt om bl.a. Raheem Sterling og planene fremover.

- Det er svært gode nyheter, sier McParland om det faktum at Sterling nå spiller på førstelaget og har vært i landslagstroppen. – Vi signerte Raheem fra QPR da han var 14 og han har vært her siden. Alle har arbeidet hardt med ham og til slutt har han slått igjennom.

- Når en spiller er 14 er det vanskelig å spå om de vil klare det, siden så mye kan skje med deres utvikling i den alderen. Hvor bor de? Har de foreldrene med seg? Tar vi skikkelig vare på dem? Dette var vesentlig for Raheem og han fikk hjemlengsel, slik at vi fikk moren hans opp hit og siden har han blomstret. Det er derfor ikke bare hva som skjer på banen som har betydning for at unge gutter blir bedre.

- Raheem er veldig rask, han er en intelligent spiller, han arbeider ekstremt hardt og han er en vinnertype. Han er også stille, han er en god personlighet, god humoristisk sans og han er en virkelig hyggelig gutt. Når han er ute på banen har han virkelig besluttsomhet og vet hva han vil gjøre, og nå ønsker han å komme seg lenger.

- Å kunne produsere en ny Steven Gerrard er vanskelig da det var han mor og far som produserte Steven Gerrard, som Shankly ville ha sagt, ikke trenerne her. Steven Gerrard var født til å være en toppspiller, men hva vi er bedre til nå er å produsere spillere som kan spille i Premier League og dere vil få se over de neste tre eller fire årene at vi vil få fram mange flere spillere som kommer til å spille for Liverpool.

- Dette er det fjerde året med det prosjektet som ble startet med Rafa Benitez og allerede har vi den yngste spilleren som noen sinne har spilt for Liverpool i Jack Robinson, den tredje yngste i Raheem Sterling, siden er det Flanno (Jon Flanagan) og Morgan, som er blant topp 20. Det viser at vi er i ferd med å få fram ungguttene hurtigere.

- Programmet vi startet opp med i 2009 er den spanske måten, som dreier seg om å presse hardt, arbeide hardt, holde på ballen og være komfortable når vi har ballen. Alle trenerne her arbeider etter samme lest, vi har en fast timeplan her som i hovedsak er tankene til og hvordan Pepe Segura arbeidet i Barcelona.

- Det var Rafa Benitez som startet den veien som nå gir suksess. Vi er nå en samlet klubb, slik vi var under Rafa, under Kenny og nå under den nye sjefen.

- Det var et slag å få ja, svarer McParland på spørsmålet om det var skuffende at Pep Segura trakk seg som akademiets tekniske direktør i sommer. – Pep er faktisk fortsatt her, slik at jeg vet ikke helt hvordan situasjonen er med det, men så fort det er løst vil sjefen (Brendan Rodgers) og jeg snakke om hvordan han ønsker å bringe akademiet framover. Han har stor erfaring med å arbeide med ungdommer fra sin tid i Chelsea og vil ha en vesentlig innflytelse her.

- Måten Brendan ønsker å spille på er langt på vei hvordan vi har etablert vår stil her; guttene blir fortalt å presse høyt, backene bedt om å komme fram etc. Noe han ikke minst ønsker er at hans spillere skal være komfortable med ballen i alle posisjoner og det er hva vi har søkt etter under Pep Segura. Han (Rodgers) er fornøyd med hva vi har fått til og jeg er sikker på at han ønsker å influere det ytterligere. Det vil ikke være noen som er bedre enn Brendan til å foreta de nødvendige justeringer.

- Målet er at halvparten av førstelagstroppen skal komme fra akademiet. Jeg mener ærlig talt at det kan være realistisk. Hvis vi fortsetter å investere i spillere som Raheem Sterling når de er enda litt yngre og arbeider på samme måte med dem som vi har gjort med ham, da vet jeg at vi kommer til å produsere spillere for førstelaget.