Analyse Everton - Liverpool

Det var knyttet store forventninger til denne viktige derbykampen på Goodison Park mellom Everton og Liverpool.

Everton har hatt en god start på årets sesong med sine 15 innkasserte poeng på de første 8 kampene før gårsdagens møte med sine erkerival. Liverpool kunne med en seier bruke dette som en plattform videre i sesongen, og legge de dårlige resultatene bak seg en gang for alle.

Med andre ord var det mye som sto på spill, og denne kampen kunne på mange måter gi oss svar på om Everton i år er et lag å regne med, eller om Liverpool for alvor har startet klatringen mot toppen av tabellen.

Brendan Rodgers sto ovenfor noen tøffe beslutninger før gårsdagens kamp. Glen Johnson hadde gjennom hele uken kjent antydninger til en hamstringskade, og sto derfor over denne kampen. Pepe Reina hadde også slitt med skade i inngangen til denne kampen, og ble erstattet av Brad Jones. Brendan Rodgers mistet med dette to viktige spillere som har lang erfaring i å spille derbykamper, og han mistet en offensiv kraft i Johnson som de siste ukene har spilt veldig godt for Liverpool. Josè Enrique, som startet på venstrebacken, ser helt klart ut til å være milevis unna kampformen, men forhåpentigvis ble dette bedret av de 90 minuttene han fikk under beltet i går.

 

"Game of two halves"

 

Begge lag mønstret opp i en 4-2-3-1 formasjon men med vidt forskjellige måter å angripe på. Måten Everton ønsker å angripe på er etter hvert blitt vel dokumentert for de aller fleste av oss. David Moyes ønsker å spille fri Fellaini i mellomrommet som i neste fase skal linke opp Jelavic, Baines eller Pienaar i siderom eller bakrom. Sistnevnte var suspendert og ble derfor erstattet av Mirallas på venstrekanten, som helt klart var en fordel for Liverpool i denne kampen. For det var noe essensielt som manglet i angrepene til Everton i gårsdagens kamp. Savnet av den kreative venstrekanten Steven Pienaar var veldig synlig, og venstrekanten Mirallas stjal ofte rommene som Baines ønsket å bevege seg inn i. Dette resulterte i at Liverpool ofte kom seg hurtig nok ned på rett side når Everton klarte å spille seg fri gjennom midtbaneleddet til Liverpool.

Jeg har i de tidligere analysene skrevet om hvor viktig det er at Liverpool fyller inn med spillere på topp når Suarez faller dybt ned i midtbaneleddet, og jeg mener at dette er koden som Liverpool er nødt til å knekke for å bli mer produktiv når de angriper mot etablert. Liverpool har fremdeles en tendens til at de blir for smale når de angriper, og de klarer ikke å utnytte de rommene som oppstår i korridor eller i bakrom. Hvis vi ser på de målene Liverpool har scoret så langt denne sesongen, ser vi helt klart at dette mannskapet er best når de kommer seg rundt på kantene å fyller opp inne i boks, eller når de får spillere inn i bakrommet når Suarez dropper dybt i banen.

Og det var nettopp disse rommene som de utnyttet i forkant av 1-0 scoringen :

 

 

  • Liverpool vender spillet hurtig

  • Ballen skal da som regel gå innom Steven Gerrard på veien over

  • Jose Enrique kommer seg opp på venstrekanten

  • Gerrard vender spillet hurtig

 

 

 

  • Enrique spiller vegg med Suso - beveger seg inn i rommet bak Coleman

  • Liverpool fyller opp med spillere inn i boks

 

Hadde Liverpool gjort dette oftere i den første omgangen er jeg ganske sikker på at de hadde punktert kampen før pause. Everton gikk over til en 4-4-2 formasjon utover i omgangen og Liverpool fikk tidvis veldig store rom ute i korridor, men som de dessverre ikke klarte å utnytte. Suso, Sterling og Suarez opererte som regel i mellomrommet, mens Enrique og Wisdom slet med å komme seg opp som breddeholdere når Liverpool angrep mot etablert. Vi ser tydelig på dette bilde hvor smalt Liverpool angriper :

 

Etter Liverpool sin 2-0 scoring var det noe som skjedde med Everton. Plutselig gikk de høyere i banen og de fikk justert pressrytmen sin. De nektet Daniel Agger å sette igang spillet bakfra, og ledet presset over mot Skrtel i denne fasen. Everton pushet opp midtbane 4-ern sin samtidig som at Jelavic og Fellaini vekslet på å markere ut Agger. Dette gjorde at Liverpool slo mye langt i denne fasen mot Suarez, Sterling og Suso som fikk en hard jobb mot Jagielka og Distin i luftrommet. Med disse små endringene klarte David Moyes å få kampbildet inn i sin bane ,og dette var hovedårsaken til at Everton klarte å komme tilbake før pause.

Jeg mener Liverpool burde håndtert denne perioden av kampen mye bedre enn hva de gjorde. Allen og Gerrard burde tatt mye mer ansvar sentralt i banen, og Suso/Sterling burde ha brettet ut spillet mye mer. Liverpool lå med sin offensive trio sentralt og høyt i banen, og dette gjorde at Jagielka og Distin enkelt kunne støte opp i mellomrommet på feilvendte Liverpool-spillere hvis Neville og Osman glapp i markeringen. Jagielka og Distin kunne altså støte høyt opp i banen uten risiko siden Liverpool ikke fikk noen kvalitetsbevegelser inn bak forsvaret.

 

  • Everton stenger av Agger

  • Liverpool er nødt til å bruke Skrtel som igangsetter bakfra

 

  • Skrtel mister ballen

  • Everton overtar

 

 

Daniel Agger 1.omgang

 

  • Suarez faller ned i midtbaneleddet

  • Enrique og Wisdom klarer ikke å komme seg høyt nok i banen

  • Liverpool mister de gode pasningspunktene bredt

  • Angrepet ender opp med en håpløs pasning i bakrommet

 

Brendan Rodgers gjør grep

Endringene som Brendan Rodgers gjorde i pausen kan vi i ettertid si var geniale. Liverpool gikk over til en 5-3-2/3-5-2 formasjon med Agger, Coates og Skrtel som midtstoppere, og med Wisdom og Enrique som vingbacker. Liverpool kunne nå kontrollere Fellaini i langt større grad med 1 av de 3 midtstopperne, mens vingbackene ga de mer fleksibilitet i det offensive spillet. Risikoen med å spille i denne formasjonen er at man åpner opp veldig mye rom på utsiden av midtbanen når man forsvarer seg. Og man skulle tro at med sidebacker som Baines og Coleman på motsatt banehalvdel kunne bli stygt hvis Everton snudde spillet hurtig i sitt etablerte angrepspill. Uten kantspillere ble Liverpool sine sidebacker ofte isolert 1v1 mot Baines og Coleman, men offensivt kunne Liverpool gjerne oppnå 2v2 situasjoner bredt med Sterling og Suarez som var flinke til å bevege seg ut i disse kanalene. Og det var nettopp i slike situasjoner Liverpool vasket opp den ene muligheten etter den andre. Luis Enrique kom seg høyere opp i banen, midtbanespillerne var flinkere til å vende hurtig ut på kant før de søkte direkte bakrom mot Sterling eller Suarez.

Men Liverpool fikk også mer kontroll i banespillet sentralt i banen, og de evnet til å vinne de viktige 2.ballene etter oppspillene mot Fellaini, som utover i den andre omgangen ble mektig sliten.

Gerrard og Shelvey var flinke til å utfordre midtbanen til Everton, og de kom seg ved flere anledninger inn mellom midtbanen og forsvaret til Everton med ballen i beina. Liverpool hadde da Sterling og Suarez som var flinke til å bevege seg inn bak hver sin stopper, som gjorde Liverpool mye mer bakromsorientert.
Vi kan trygt si at disse endringene var geniale av Brendan Rodgers, og at det kun var en forferdelig dommeravgjørelse som gjorde at Liverpool måtte reise hjem med 1 poeng.

Vi skal nå se på noen bilder som viser hvorfor Liverpool hevet spillet sitt i 2.omgangen :

 

Coates var den som skulle støte opp i mellomrommet på Fellaini

 

Direkte i bakrom mot Suarez

 

Shelvey og Gerrard utfordrer pressledd - kommer til en stor mulighet

 

Liverpool flytter opp backene sine - søker direkte bakrom

 

 

Gedigen mulighet for Sterling

 

 

Konklusjon :

 

  • Everton hindret Liverpool å sette igang pasningspillet de første 45 minuttene

  • Everton vant alt av 2.baller og trykket Liverpool helt inn i egen målgård mot slutten av den første omgangen

  • Liverpool ble altfor smale i sitt etablerte angrepspill

  • Liverpool slet med å håndtere Fellaini

  • Liverpool gjorde noen meget gode grep i pausen

  • Disse grepene sørget for at Liverpool var det beste laget de siste 45 minuttene

  • En forferdelig dommeravgjørelse sørget for at det bare ble 1 poeng i denne kampen

 

Analysehjørnet er den første siden som bruker Interplay i sine analyser, og vil komme med flere analyser på liverpool.no i løpet av sesongen.


Les flere analyser om engelsk og norsk fotball på Analysehjørnet (www.analysehjornet.com). Du kan også følge de på Facebook her og på twitter her.