Avansement betyr finale

Hvis en skal tro statistikken, vil Liverpool gå helt til årets FA-Cup finale dersom de slår Brighton på søndag. Slik har det i alle fall vært de foregående 20 år.

Til tross for at de røde fra Anfield, stiftet 1892, ikke vant FA-Cupen før i 1965 har laget en stolt historie også i denne turneringen. Det er bare Manchester United, Arsenal og Tottenham som har vunnet flere ganger enn de syv triumfene som LFC har kunnet bokføre. Visste du forresten at det lenger siden Man U og Arsenal vant FA-Cupen enn Liverpool?

Det vil nok likevel være resultater i ligaen og ute i Europa som for alvor har satt Liverpool på kartet, og preget klubbens historie mest. I FA-Cupen har man for eksempel ikke kommet til 5.runde flere enn seks ganger på de siste 20 årene.

Når Brighton på søndag blir syvende motstander på 21 år i runden før kvartfinalen, er det også et sammentreff at det faktisk er syvende gangen man spiller på Anfield. Siden 1992 har altså Liverpool hver gang hatt muligheten til å avgjøre hjemme i 5.runde. I 1992 spilte man riktignok først borte mot Ipswich, men vant returen på Merseyside. De seks neste gangene, inkludert i år mot Brighton, har altså Liverpool kommet først opp av hatten. Ved fire av de seks foregående tilfellene har Liverpool vunnet, og i alle de årene har man gått helt til finalen.

Liverpool røk i 2008 og 2004, mot Barnsley og Portsmouth. Mange vil vel fortsatt huske at Barnsley snudde 0-1 (Kuyt) ved pause til 2-1 og hvor Brian Howard satte inn seiersmålet tre minutter på overtid foran The Kop. Michael Owen scoret før to minutter var gått i 2004, men Matt Taylor sikret omkamp i 2.omgang for laget til Harry Redknapp, og Richard Hughes avgjorde omkampen på sørkysten.

Men så var det triumfene da. 0-0 i Ipswich i ’92 ble til 3-2 på Anfield. I en periode hvor man slet under ledelse av Graeme Souness hadde «traktorene», som den gang spilte på nest høyeste liganivå, fullt fortjent uavgjort etter 180 spilte minutter. Johnson hadde utlignet en ledelse fra Houghton under ordinær tid i omkampen. Dramaet skulle komme i 1. ekstraomgang, da tre mål på fire minutter ble avgjørende. Først scoret Dozzell for gjestene, før Jan Mølby dunket inn et frispark i krysset og unge Steve McManaman så scoret seiersmålet. 20 år gamle McManaman var også god i finalen, da mål fra Michael Thomas og Ian Rush ga 2-0 seier mot Sunderland.

I 1996 var Rochdale blitt slått 7-0 og Shrewsbury 4-0 i 3. og 4.runde, hvor Stan Collymore totalt hadde notert seg for fire nettkjenninger og Robbie Fowler to. Begge scoret også mot Charlton, og de ble en nokså smertefri passasje til kvartfinalen til tross for at gjestene reduserte tre minutter før slutt. Et sent mål fra Eric Cantona ga imidlertid et smertefullt tap i en spillemessig svak finale, som inntil en drøy uke til vil være den siste Liverpool har spilt på Wembley.

Det var det året vi vant alt av cuper, og hvem husker særlig mye fra 4-2 seieren mot Manchester City i 5.runde i FA-Cupen i 2001? Jari Litmanen på straffe, Emile Heskey, et nytt straffespark fra Vladimir Smicer og Markus Babbel scoret målene. Liverpool ledet 2-0 og 4-1, mens Kanchelskis og Goater reduserte for gjestene. Finalen i Cardiff vil bli husket for to sene mål av Michael Owen, etter at et velspillende Arsenal fortjent hadde tatt ledelsen ved Fredrik Ljungberg og Stephane Henchoz hadde fått lov til å være keeper uten å bli straffet.

5. runde fem år senere husker vi imidlertid. Rivalen Manchester United ble sendt ut av cupen, da en kort corner fra Steven Gerrard og Steve Finnan gjorde at Peter Crouch kunne rage høyest og dunke ballen i nettet med hodet foran Anfield Road End. Om finalen i 2001 har stempelet Michael Owen, vil sluttkampen i 2006 alltid bli finalen til Steven Gerrard. Scouseren og kapteinen, som før sesongen nær hadde endt i Chelsea, skrev nok et kapittel i de helrødes historiebok. Et slitent og svakt Liverpool hadde kommet under med 0-2 etter selvmål fra Jamie Carragher og Dean Ashton. Djibril Cisse fikk redusert før pause og et tidlig mål etter pause fra Gerrard roet nervene for en stakket stund. Et innlegg fra Paul Konchesky, ja du leste riktig(!), seilte imidlertid over en for dagen uvanlig svak Pepe Reina. Da håpet syntes å svinne og uret viste 90 minutter, dæljet imidlertid Steven Gerrard lærkula i nettet fra 35 meter. Reina hadde rettet opp noe med en viktig redning i ekstraomgangene, og ble en av heltene da han reddet tre av fire forsøk fra West Ham i straffesparkkonkurransen. Skudd fra Zamora, Konchesky og Anton Ferdinand ble reddet. En miss fra Sami Hyypiä spilte ingen rolle da Hamann, Riise og Gerrard nettet i Liverpools syvende finaleseier.