England trener straffer

Landet med tre løver på brystet har blitt slått ut på straffespark fem ganger av de ni siste sluttspillene de har vært med i. Steven Gerrard ventes å få eventuelt ansvaret fra 11 meter.

England og straffesparkkonkurranser har vært en dårlig kombinasjon i store mesterskap, og fem ganger på de ni siste mesterskapene har man blitt slått ut i denne nerveprøven. Inkludert to semifinaler, i VM 1990 og EM 1996. Manager Roy Hodgson er også klar over dette og har beordret ekstra straffetrening foran kvartfinalen mot Italia på søndag.

- Det er noe som vil være tyngende siden vi har tapt viktige kamper på straffespark tidligere, sier Hodgson om den frykten som virker å være for England og en avgjørelse med spark fra det hvite merket.

- Vi har allerede begynt å trene på det, og det er noe vi vil ta enda mer seriøst framover. Det er klart at du kan trene på straffespark til solen går ned, men til slutt vil det dreie seg om å være samlet, ha selvtillit og evnen til å blokkere ut alt annet og glemme stundens alvor. Du håper at trening kan utgjøre en stor forskjell, men det avgjørende vil være den mentale styrken til hver enkelt.

The Guardian tror Steven Gerrard, Wayne Rooney, Ashley Young, James Milner, Danny Welbeck og Ashley Cole er mest aktuelle blant de fem som eventuelt skal gå frem for England. Gerrard tok straffe for England mot Portugal i VM i 2006, og misset, men har vært sikker for Liverpool de siste par sesongene.

Glen Johnson scoret på Wembley i straffesparkkonkurransen mot Cardiff i Carling Cup denne sesongen, noe også Stewart Downing gjorde. Downing misset imidlertid senere i sesongen hjemme mot Chelsea i ligaen. Andy Carroll tok straffespark i Carling Cup mot Chelsea på Stamford Bridge, og brente det forsøket slik så mange andre helrøde gjorde sist sesong.

Søndagens motstander Italia har for øvrig også en heller miserabel statistikk på straffer, selv om de ble verdensmestere i 2006 ved å beseire Frankrike på den måten i finalen. Totalt har de imidlertid bare vunnet to av syv konkurranser fra straffemerket, inkludert et nederlag mot Spania i EM for fire år siden.