Før kampen: Bolton-Liverpool

Liverpool tar fatt på en knallhard uke borte mot Bolton lørdag kveld. Gjestene har vunnet de ti siste innbyrdes. Kevin Friend dømmer.

Det første spørsmålet som ble stilt i forrige runde omhandlet laguttaket til Kenny Dalglish. Tre midtstoppere og én spiss mot forsvarsmekanismen fra Stoke på Anfield opplyste ikke om sterk og offensiv vilje, men heller en forberedelse på midtbanekrig og saftige dueller. Ballen ble trillende mellom Liverpool-spillerne fra start, men de store sjansene uteble. Det beste forsøket på mål før halvspilt var Henderson sitt skudd fra over 20 meter. Sørensen hadde ingen problemer med å plukke avslutningen. Den fysiske forklaringen på frustrasjon ble en vitne til utover kampen da spillerne aldri fikk den store muligheten de søkte. Etter Carrolls innhopp i andre omgang, fikk hjemmelaget inn et merkbart press, men maktet ikke å få uttelling. Den skuffende kampen endte 0-0.

Lørdagens hvitkledde motstandere kommer fra sitt femtende ligatap denne sesongen. Det som preget de engelske overskriftene etter Bolton sitt tremålsnederlag mot Manchester United var Paul Scholes. 37 år og 59 dager gammel gjorde midtbanespilleren sitt ligacomeback, omkring ni måneder etter han la opp. Scholes scoret Uniteds første rett for pause. Tidligere i første omgang reddet Bolton-keeper Adam Bogdan et straffespark fra Wayne Rooney, som for øvrig har to miss fra ellevemeteren på rad. Etter hvilen spilte Rooney igjennom Welbeck som satte inn 2-0 alene med Bogdan. Syv minutter før slutt slo Carrick ballen i mål og påførte Wanderers sitt tredje baklengs på Old Trafford.

Cahill til Chelsea
Den ettertraktede midtstopperen, Gary Cahill, ble mandag klar for Chelsea. Engelskmannen spilte 147 Bolton-kamper etter overgangen fra Aston Villa i januar 2008. I sin siste kamp ble Cahill matchvinner mot Everton. Han scoret totalt 15 mål for klubben.

I løpet av sin tid på Reebok Stadium, spilte 26-åringen seg inn på det engelske landslaget og blir nå regelmessig plukket ut i troppen til Capello. Han har syv opptredener for England etter sin debut i september 2010.

- Gary har alltid oppført seg 100 prosent profesjonell, i tillegg til at han er en strålende person, fortalte manager Owen Coyle til bwfc.co.uk mandag kveld.

- Alle i Bolton Wanderers ønsker Gary lykke til videre og ønsker ham alt godt videre i karrieren på Stamford Bridge.

- En helt vanlig kamp
 Franske David N’Gog ble solgt fra Liverpool til Bolton for 4 millioner pund i august 2011. Nå ligger en startplass mot gamle lagkamerater til rette for 22-åringen, som har nettet to ganger på sitt første halvår i Bolton.

- Jeg møter min gamle klubb, men som profesjonell er du nødt til å ikke la deg påvirke av følelser, men heller se på det som en helt vanlig kamp.

N’Gog forteller Bolton sine offisielle hjemmesider at han føler seg mer og mer komfortabel i klubben, og han mener de blir bedre for hver kamp.

- Nå må vi holde tunga rett i munn, og prøve å vinne kamp etter kamp. Det kommer ikke til å bli enkelt, men ting begynner å se bedre ut.

- Jeg ser frem til å møte Liverpool. Jeg er gode venner med alle på Anfield, spesielt Martin Kelly og Martin Skrtel.

Liverpools tidligere «24» avslutter med å forklare at han som angriper alltid ønsker å score mål.

- Det ville vært spesielt å gjøre det i helga, men en seier og klatring på tabellen er mye viktigere.

Innbyrdes
I sesongens første røde hjemmeseier hadde Bolton aldri noen reel sjanse foran The Kop. Henderson satte inn sitt – og Liverpools – første etter snaue kvarteret. Hjemmelaget var best i alt i den første omgangen, og i motsetning til sesongåpningen mot Sunderland, slapp ikke Liverpool seg bakpå etter pause, men valgte å kjøre kampen på samme måte etter sidebytte. Charlie Adam viste frem dødballfoten sin fra cornerflagget etter 52 minutter, og den beinharde hodeskallen til Martin Skrtel dunket ballen i mål. Adam brukte ikke lenger enn ett minutt på å selv øke ledelsen til 3-0 med høyrefoten. På overtid reduserte Ivan Klasnic på en feil fra Jamie Carragher.

LFC: Reina – Kelly – Carragher – Agger – Enrique – Henderson (Rodriguez 77) – Lucas – Adam – Downing – Suarez (Carroll 77) – Kuyt

BWFC: Jaaskelainen – Steinsson – Knight – Cahill – Robinson – Reo-Coker – Muamba (M. Davies 26) – Petrov – Eagles (Tuncay 57) – K. Davies (Pratley 71) – Klasnic

Det forrige oppgjøret på Reebok Stadium ble Roy Hodgsons første borteseier i ligasammenheng med Liverpool. Etter 85 målløse minutter med høyt tempo og mange feil, gikk en hælflikk fra Fernando Torres gjennom Bolton-forsvaret, til Maxi Rodriguez. Argentineren tuppet inn kampens eneste mål, og gjestene tok med seg alle tre poengene vestover.

De fem siste (5-0-0):
2011/12: Liverpool-Bolton 3-1 (Henderson, Skrtel, Adam)
2010/11: Liverpool-Bolton 2-1 (Torres, Cole)
2010/11: Bolton-Liverpool 0-1 (Rodriguez)
2009/10: Liverpool-Bolton 2-0 (Kuyt, Davies selvmål)
2009/10: Bolton-Liverpool 2-3 (Johnson, Torres, Gerrard)

Reebok Stadium (4-0-1):
2008/09: Bolton-Liverpool 0-2 (Kuyt, Gerrard)
2007/08: Bolton-Liverpool 1-3 (Jaaskelainen selvmål, Babel, Aurelio)
2006/07: Bolton-Liverpool 2-0

Liverpool har slått Bolton i ti kamper på rad. Det forrige tapet kom på Reebok i 2006. Avdøde Gary Speed scoret kampens første etter 30 minutter. Ivan Campo fastslo sluttresultatet til 2-0, seks minutter ut i andre omgang.

Totalt har klubbene spilt 132 kamper mot hverandre. Liverpool er historisk best med 57-32-43, hvorav 34 av seirene er kommet på Anfield. På Reebok Stadium har Bolton vunnet 30 av 66 ganger, mens de røde står med 22 seiere. 14 ganger har det endt uavgjort.

Etter dannelsen av Premier League har klubbene møtt hverandre 25 ganger. Liverpool har vunnet hele 18 av dem, mot Boltons fattige tre. Av de 12 kampene gjestene har i Bolton, er halvparten vunnet. De hvitkledde har vunnet alle sine tre Premier League-seiere mot Liverpool hjemme på Reebok.

Bolton Wanderers FC

De hvitkledde scorer 35 % av målene sine mellom det 60.- og 80. minutt, men de slipper også inn flest mål (34 %) i samme periode. Laget har fått tildelt tre straffespark så langt, og alle har blitt satt i mål – lavt i keeperens høyre hjørne.

Owen Coyles menn har mistet færrest poeng (2) i ligaen etter å ha scoret kampens første mål denne sesongen.

Målvakter: Adam Bogdan, Robert Lainton, Jay Lynch
Forsvarere: Gretar Steinsson, Paul Robinson, Zat Knight, Sam Ricketts, Dedryck Boyata (på lån fra Man City), David Wheater, Mark Connolly, Adam Blakeman, Joe Riley
Midtbanespillere: Fabrice Muamba, Chris Eagles, Martin Petrov, Mark Davies, Nigel Reo-Coker, Darren Pratley, Josh Vela
Angripere: Tuncay Sanli (på lån fra Wolfsburg), Kevin Davies, Ivan Klasnic, Robbie Blake, David N’Gog, Tom Eaves, Michael O’Halloran

Skader: Jussi Jaaskelainen (lår/hofte), Ricardo Gardner (lår), Tyrone Mears (brukket fot), Chung Yong-Lee (brukket fot), Stuart Holden (kne)
Usikker: Marcos Alonso (ankel), Sean Davis (kne)

Merk: Siden Stuart Holden debuterte for Bolton har laget vunnet 43 % av kampene han har spilt. Uten ham er seiersprosenten nede i 23. Holden antas å komme tilbake fra sin langvarige kneskade senere i vår.

Oppsummering av 2010/11: God mot de sterke, dårlig mot de svake
Det var nok ingen som trodde på ligagull i den tolvte sesongen hvit-trøyene hadde i Premier League, men at de nå har spilt 72 sesonger på øverste nivå - uten å vinne den engelske ligatitlen - setter klubben i rekordstatus. Ingen andre klubber har spilt så mange år på øverste nivå uten å vinne ligaen.

Etter blant annet en sesongoppkjøring i USA med tre av tre seire, samt noen kamper på engelsk jord, åpnet Wanderers som verter i en målløs kamp mot høye og lave fra Fulham. Svenske Johan Elmander sørget for Boltons første seier etter to serierunder. 3-1 borte mot West Ham, som rykket ned, ble fulgt opp med hele fire avgjort og ett tap.

Sterke resultater, som 2-2 mot Manchester United, ble litt for ofte fulgt opp med resultater som 1-1 mot West Bromwich - noe som til syvende og sist resulterte i at de havnet på nedre halvdel, og kunne glemme Europa-spill.

Men det betyr ikke at de spilte dårlig. Kun Liverpool, Chelsea, Sunderland og Manchester City fra Premier League klarte å slå Bolton i begge oppgjørene lagene i mellom denne sesongen. Maxi sørget for Liverpool-seier på Reebok, mens et mål fra Joe Cole etter 92 minutter på Anfield, på den første dagen i 2011, gjorde at de røde vant 2-1.

I ligacupen ble det kun nådd tredje runde, mens de i FA-cupen fikk spille semifinale på Wembley. Smått overraskende kledde Stoke av Bolton, og mørbanket dem hele 5-0 foran 75 064 tilskuere.

Med kun to borteseire, mot West Ham og Wolverhampton, kan Reebok sies å ha vært et slags fort som nok reddet livet deres før sesongen 2011/12. Flest mål ble scoret det siste kvarteret av kampene, og i en sesong som verken ble fulg eller fisk, havnet Wanderers på nedre halvdel og 14. plass.

Liverpool FC

De røde scorer oftest (19 %) mellom det 10.- og det 20. minutt. Ingen har blitt blåst av for offside flere ganger enn Liverpool (73) denne sesongen. De har også flest avslutninger (8,4 per kamp) i ligaen som ikke treffer mål.

Målvakter: Brad Jones, Jose Reina, Alexander Doni
Forsvarere: Glen Johnson, Jose Enrique, Daniel Agger, Fabio Aurelio, Sebastian Coates, Jamie Carragher, Martin Kelly, Martin Skrtel, John Flanagan, Jack Robinson
Midtbanespillere: Steven Gerrard, Maxi Rodriguez, Jordan Henderson, Stewart Downing, Jay Spearing, Charlie Adam, Raheem Sterling, Jonjo Shelvey, Conor Coady
Angripere: Andy Carroll, Dirk Kuyt, Craig Bellamy

Skader: Lucas Leiva (kne)
Karantene: Luis Suarez (soner femte av åtte kamper)