Før kampen: Chelsea-Liverpool

De røde er i hovedstaden for å måle krefter mot serietoeren, og spiller i ettermiddag for å opprettholde sin svært gode form på Stamford Bridge. Terry er tilbake. Howard Webb dømmer.

Ingen klubber i toppdivisjonen på balløya har møtt hverandre like mange ganger som Chelsea og Liverpool de siste årene. Medregnet alle de klassiske oppgjørene i Champions League og øvrige cupkamper, i tillegg til ligakamper, har klubbene spilt hele 42 kamper mot hverandre siden årtusenskiftet.

De fleste av disse ble spilt da Liverpool hevdet seg i Europa under Rafael Benítez. Innbyrdes ble det faktisk spilt hele sju kamper bare i kalenderåret 2005.

Og den siste tiden har Brendan Rodgers sitt mannskap definitivt statistikken på sin side. Spesielt på vanskelige Stamford Bridge.

Få tilsendt Liverpools lagoppstilling i god tid, hurtige scoringsvarsler og viktige oppdateringer via SMS, eller følg kampen på liverpool.no – med fortløpende referat, pause- og sluttrapport samt spillerbørs like etter kampslutt.

Liverpools manager er godt kjent med kampene mellom de røde fra Anfield og Londons blå. Nordiren fikk nemlig en trenerplass i junioravdelingen til Chelsea i begynnelsen av José Mourinho-æraen i 2004. Rodgers avanserte i gradene to år senere, og fikk jobben som reservelagssjef. I løpet av perioden han var ansatt hos London-klubben, spilte lagene 21 kamper mot hverandre. Liverpool vant seks av dem.

– Det var begynnelsen på en ny æra i Chelsea, og kampene mot Liverpool var fantastiske, sa Rodgers på fredagens pressekonferanse.

– Kampene, som startet med ligacupfinalen (i 2005) og ble fulgt opp med Champions League-kampene, var alltid strålende.

Blant de mest minneverdige kampene, finner en semifinaleoppgjørene i Champions League. Etter en målløs aften på bortebane, sørget Luis García for at ballen var noen millimetere over streken i returoppgjøret på Anfield, noe som etter hvert resulterte i en finaleplass mot AC Milan i Istanbul.

– Jeg kommer alltid til å huske Liverpool-supporterne på Stamford Bridge. De var noe av det viktigste. Atmosfæren de stod for der, og den påfølgende uka på Anfield (under Champions League-semifinalen 2005), var helt utrolig.

De siste sesongene har Liverpools fravær i Europa sørget for færre kamper mellom storklubbene. Men de har allikevel ikke hatt tid til å savne hverandre.

Fernando Torres har fremstått som hovedpersonen i linken mellom Chelsea og Liverpool de foregående årene. Spanjolen scoret sitt første mål i den røde trøya i sin ligadebut mot Chelsea i august for drøyt fem år siden, og var de blå sin verste fiende fra Merseyside med fem ytterligere mål de tre neste årene – to ganger i lagenes siste møte før han skiftet klubb.

Nå venter imidlertid Torres, som etter all sannsynlighet starter på topp for de blå, fortsatt på sin første seier mot klubben han forlot på tampen av fjorårets januarvindu.

28-åringen møtte kun Daniel Aggers albue og noen knallharde Jamie Carragher-taklinger i forsøket på å senke rødtrøyene, bare dager etter den kontroversielle overgangen til London-klubben. Raul Meireles’ matchvinnerscoring sørget for Merseyside-klubbens første av etter hvert tre triumfer på rappen i hovedstaden.

Maxi Rodríguez og Glen Johnson scoret ett mål i hver sin omgang den påfølgende sesongen, og ordnet tre poeng på brua. Maxi nettet igjen på samme bane kun ni dager senere i ligacupen. Det gjorde også Martin Kelly, noe som sørget for at de røde vant sin fjerde av seks bortekamper mot Chelsea siden slutten av 2008. Før den kampen må en tilbake til da Bruno Cheyrou senket blåtrøyene for snart ni år siden for å finne forrige bortetriumf.

De fem siste (4-0-1):
Liverpool-Chelsea 4-1
Chelsea-Liverpool 2-1 (FA-cupfinale på Wembley)
Chelsea-Liverpool 0-2 (ligacup)
Chelsea-Liverpool 1-2
Chelsea-Liverpool 0-1

Det er totalt spilt 165 kamper mellom Liverpool og Chelsea før denne helgens møte. Ettermiddagens gjester er best historisk sett med 75 seire over de blå, som på sin side har slått Liverpool 57 ganger. På Chelseas hjemmebane er det imidlertid vertene som har kommet best fra det. Liverpool har kun vunnet 20 kamper på 80 forsøk, og tapt 43.

Chelsea-kapteinen tilbake

Førstelaget på venstreback, Ashley Cole, og midtbanegeneral Frank Lampard må begge se ettermiddagens kamp fra tribuneplass med en skade. Det må ikke klubb- og tidligere landslagskaptein John Terry.

Han ble idømt fire kampers karantene etter rasismeanklagene mot Queens Park Rangers’ forsvarsspiller Anton Ferdinand forrige sesong. Terry ble i forkant frikjent i retten, men slapp ikke unna fotballforbundet sitt vrede. Nå har imidlertid 31-åringen sonet ferdig, og er tilgjengelig for Di Matteo sitt laguttak.

Uten midtstopperen har laget sluppet inn tolv mål på de fem siste kampene, og det er gått sju kamper siden Chelsea gikk av banen uten baklengsmål.

Gjestene får tilbake forrige sesongs matchvinner på Stamford Bridge, Glen Johnson, etter å ha måttet klare seg uten backen i ligakampene mot Everton og Newcastle. Samtidig er det mer tvil om Pepe Reina rekker å bli klar.

Rodgers opplyste fredag at førstevalget bakerst skulle gjennomgå noen fysiske tester og øvelser før en kunne konkludere med å ta ham med i dagens startellever. Spanjolen skal uansett bare være dager unna å være helt skadefri, og manageren fastslo at dersom Reina ikke rekker Chelsea-kampen, spiller han garantert neste kamp.

Fakta før avspark

Liverpool har beseiret Chelsea i hjemme og borte på én sesong tre ganger i Premier League – samtlige i løpet av de fire siste sesongene. De røde har imidlertid aldri klart å gjøre det tre ganger på rad i ligasammenheng.

Alle Liverpool-seirene på Stamford Bridge etter 1992, har vært med ett mål. Forrige gang Anfield-klubben vant med større sifre på brua, var i desember 1989 – da vant de 5-2.

Liverpool er på jakt etter sin tredje ligaseier borte mot Chelsea på rad, noe som eventuelt blir andre gang i historien – forrige gang var i 1974/1975-sesongen.

Laget fra Merseyside har scoret tre ganger i løpet av de fire siste ligabesøkene på brua, etter tidligere å funnet veien til nettmaskene kun to ganger på ni forsøk.

Gjestene har ikke vunnet fem ganger på rad mot Chelsea på 40 år (fra 1972 til 1974).

Glen Johnson spilte 72 kamper for Chelsea fra 2003 til 2007, og kom på scoringslista fire ganger. Hans forrige mål kom for øvrig i Liverpool-seieren på dagens arena for ett år siden.

Jordan Henderson debuterte i Premier League borte mot Chelsea som Sunderland-spillet i november 2008. Den gang tapte han 0-5.

Steven Gerrard har scoret én gang for de røde i løpet av 33 kamper mot Chelsea. Målet kom på Anfield i 1-4-tapet i oktober 2005.

Jamie Carragher har spilt flere kamper (43) som Liverpool-spiller mot Chelsea enn noen annen. Til sammenlikning er Frank Lampard blåtrøyenes mest brukte spiller (36) mot Liverpool.

Patrik Berger scoret Liverpools foreløpig siste hat-trick mot Chelsea – på Anfield i oktober 1997. Ingen røde har noen gang scoret tre mål for Liverpool på Stamford Bridge.

Liverpool har ikke tapt en ligakamp siden Manchester United vant 2-1 på Anfield i september.

Luis Suárez har scoret sju ligamål på 900 minutter denne sesongen. Det tok ham 1977 minutter å gjøre det samme forrige sesong.

Liverpool har til gode å score et ligamål etter det 71. minutt denne sesongen.

Chelsea har kun scoret sju kamper mot Liverpool i løpet av de elleve siste ligakampene hjemme og borte.

Fernando Torres scoret sju mål på åtte kamper mot London-klubben i den røde trøya – og gjorde flere opptredener og scoret flere mål mot Chelsea enn noen annen klubb i løpet av hans tid på Anfield.

Spanjolen har imidlertid ikke scoret mot Liverpool, og i tillegg tapt samtlige kamper han har spilt mot de røde.

14 forskjellige spillere har scoret for Chelsea denne sesongen – kun én færre enn hele forrige sesong.

Juan Mata har scoret sju mål i løpet av hans ni siste kamper for London-klubben.

Kamplederen i ettermiddag er Howard Webb. Han dømmer Chelsea for første gang denne sesongen, mens han dømte Liverpools hjemmetap mot Arsenal i september. Han har dømt Chelsea v Liverpool to ganger tidligere – begge har endt med rød seier.

Avspark på Stamford Bridge er kl. 17.00, og kampen sendes direkte på TV 2 Premier League HD1.