Før kampen: Liverpool-Bayer Leverkusen

Etter en vellykket kvalifiseringsrunde mot Gomel i Europaligaen, blir Sami Hyypiä sin tyske klubb sparringspartner i de rødes siste test før seriestarten neste helg.

Kampen blir også søndagens gjester sin siste treningskamp før sesongen sparkes i gang for alvor. Laget har vunnet to av de fem siste kampene denne sommeren, og ønsker å finne selvtilliten før seriestarten om to uker.

Oppgjøret vises direkte på LFC TV Online og ESPN UK fra kl. 16.00. Vi oppdaterer fortløpende fra kampen på liverpool.no, i tillegg til pause- og sluttrapport.

Ni titler i rødt

Gérard Houllier hentet den 25-åringe finnen, som skulle danne stopperpar med Stéphane Henchoz, i sommervinduet 1999 – en overgang som har blitt karakterisert som det beste kjøpet den franske manageren gjorde i sin tid på Anfield.

Sami Hyypiä, med totalt 464 kamper på ti år i Liverpool, spilte sin siste kamp på Anfield mot Tottenham for tre år siden. I løpet av den perioden rakk fyrtårnet med den lyse luggen å score 35 mål og løfte ni pokaler over hodet: FA-cupen, ligacupen, UEFA-cupen, UEFA Super Cup og Community Shield i 2001, ligacupen i 2003, Champions League og UEFA Super Cup i 2005, og FA-cupen i 2006.

– Han fortjener statusen som en ‘legende’, og er definitivt en av de beste spillerne jeg noensinne har spilt med, sa Steven Gerrard etter finnens siste kamp på Anfield.

Den finske forsvarsklippen, som ble kåret til årets spiller i LFCSCSB i sesongene 1999/2000 og 2000/2001, avsluttet siden sin spillerkarriere med to sesonger i Bayer Leverkusen og Bundesliga. For 15 måneder siden kunngjorde spilleren at han skulle legge opp i en alder av 37 år. Kort tid senere ble det kjent at Hyypiä skulle få en sentral rolle i trenerstaben, og under ett år senere fikk han managerjobben i klubben, sammen med tidligere U19-trener Sascha Lewandowski som ble sjefstrener, etter at Robin Dutt ble sparket.

Håper på seier mot gamleklubben

Dette har også vært Hyypiä sin første sesongoppkjøring som enslig manager for en klubb, og etter å ha avsluttet forrige sesong med fire seire og to uavgjort på de seks siste, ser Liverpool-legenden fram til å teste troppen sin mot solid motstand. 

Den tidligere forsvarsklippen var i godt humør på en kort pressekonferanse lørdag.

– Det er herlig å være tilbake, sa en følelesladet Sami til på plass i Liverpool.

– Jeg har vært borte i tre år, og det har blitt gjort en god del endinger i byen og i klubben, forklarte han, og la til at han fortsatt hadde godt kontakt med sine tidligere lagkamerater.

På spørsmål om de to mest rutinerte scouserne i klubben, var han full av lovord.

– Steven er en fantastisk spiller. Han er selvfølgelig blitt litt eldre, men også litt smartere. Og Jamie, da, som allerede har spilt over 700 kamper for Liverpool. Han er en flott person, og jeg er sikker på at han ennå kommer til å få ytterligere kamper for klubben, sa 38-åringen.

Tross følelsene for Merseyside-klubben, forsikret Hyypiä om at han ikke ønsker noe annet enn seier i treningskampen mot de røde.

– Vi ønsker å avslutte sesongoppkjøringen med en seier. Det blir en vanskelig kamp for oss, men vi ønsker å løpe utpå matta for å vinne. Jeg står 100 prosent bak Leverkusen på søndag, men håper – naturligvis – også på en fin mottakelse fra Anfield-publikumet.

– Jeg håper jeg bare ikke går inn i hjemmegarderboen av gammel vane, lo finnen.

Bayer Leverkusen sine fem siste (2-0-3):
29. juli: 1–2 mot Napoli (B)
25. juli: 0–2 mot Augsburg (H)
18. juli: 3–0 mot Offenbach (B)
11. juli: 0–1 mot Gent (H)
6. juli: 5–1 mot MSV Duisburg (H)

Tyskerne har slitt i kampene mot Liverpool. To måneder før Istanbul-eventyret for Liverpool i 2005, vant de røde 3–1 i begge Champions League-oppgjørene mot Bayer Leverkusen.

I sesongoppkjøringen den påfølgende sommeren spilte lagene mot hverandre på Reichshofstadion i Østerrike, og Liverpool vant komfortabelt 3–0.

Tre år tidligere ble utfallet imidlertid annerledes, da klubben fra Leverkusen dunket inn fire mål mot de rødes to på Bay Arena i Champions League. Liverpools 1–0-seier i det første oppgjøret ble dermed der lite til å gå videre i kvartfinalen.

De fem siste innbyrdes (4-0-1):
16. juli 2005: Bayer Leverkusen-Liverpool 0–3 (treningskamp)
9. mars 2005: Bayer Leverkusen-Liverpool 1–3 (CL)
22. februar 2005: Liverpool-Bayer Leverkusen 3–1 (CL)
9. april 2002: Bayer Leverkusen-Liverpool 4–2 (CL)
3. april 2002: Liverpool-Bayer Leverkusen 1–0 (CL)

Ingen Allen på søndag

Nysigneringen ble som kjent tatt ut i den walisiske landslagstroppen som skal møte Bosnia kommende onsdag, og troppen skal ha første samling på søndag, ifølge flere rapporter fra balløya – blant andre walesonline.co.uk. Dermed blir ikke Joe Allen med troppen som skal møte Bayer Leverkusen.

LIVERPOOL-BAYER LEVERKUSEN
Treningskamp
Søndag 12. august kl. 16.00
LFC TV Online/ESPN UK