Før kampen: Liverpool - Everton

Wembley blir farget rød og blå i den første semifinalen av FA-cupen denne sesongen. Everton har kun slått Liverpool to ganger på nøytral bane tidligere. Howard Webb dømmer.

Et av drømmescenarioene i engelsk fotball blir realitet. Merseyside deles i to klare farger og tar turen sørover til hovedstaden. Innmarsjen i FA-cupsemifinalen, på ærverdige Wembley Stadium, blir det første møtet mellom Liverpool og Everton utenfor Merseyside siden 1989. Klubbene har allerede spilt to ganger mot hverandre denne sesongen, og det er endt med totalt 5-0 til den røde delen. Kampen vises direkte på Viasat Fotball og Viasat Sport HD lørdag kl. 13.30. Studiosendinga til Viasat begynner en halvtime tidligere, og går på begge kanalene.

Det ble flere smil om munnen på spillere med Liverpool-drakt i generalprøven til semifinalen. En bortekamp mot hardtkjempende Blackburn er ingen enkel oppgave, men Maxi Rodríguez åpnet tidlig med en god figur. Argentineren satte først kula i mål, etter glitrende forarbeid av Martin Škrtel og Craig Bellamy, før han kun to minutter senere doblet den røde ledelsen på volley. Kampen tok en ny vendig da Jon Flanagan sørget for en nærmest håpløs oppgave for reservekeeper Alexander Doni, en snau halvtime inn i kampen. Rødt kort og straffespark resulterte allikevel ikke direkte i mål, men Yakubu rakk å redusere for vertene før halvspilt. Etter pausen serverte gjestene en ny gave til klubben i nedrykksstriden, da Brad Jones dyttet Yakubu etter surrete forarbeid. Toppscoreren nettet på sitt andre forsøk fra krittmerket. Det så lenge ut til ende med 2-2, men på overtid stanget Andy Carroll inn sitt første mål siden februar, og sørget for tre røde poeng på Ewood Park.

Smil ble det også på Everton-spillerne i lagets siste kamp før londonbesøket. Tross en målløs omgang, fikk de blå et stort hull på byllen etter pause. Magaye Gueye ble førstemann på scoringslista i det 52. minutt, før innleide Steven Pienaar doblet ledelsen med en lekker avslutning. Ett minutt senere spikret Leon Osman igjen kista med hjemmelagets trejde, og Victor Anichebe kompletterte festen med å fastsette sluttresultatet til 4-0, noe som ble Martin O’Neill sitt første nederlag på Goodison Park. Sentrale spillere som Leighton Baines, Tim Cahill og Nikica Jelavić hvilte hele kampen, grunnet FA-cupsemifinalen.

Blå knallform
Etter det hjerteskjærende tremålstapet mot Liverpool på Anfield for én måned siden, har Everton plassert labben på gasspedalen og ikke sett seg tilbake. Det endte uavgjort i kvartfinalen av FA-cupen mot Sunderland, noe som sørget for omkamp, og Arsenal var knepent 1-0 på Goodison Park i den påfølgende kampen. To flotte nettkjenninger av Baines og Jelavić sørget imidlertid for tre sterke poeng i bortekampen mot Swansea, før returoppgjøret mot Sunderland på Stadium of Light stod på programmet. Jelavić sendte de blå i føringen, halvveis ut i første omgang, og en kunne virkelig juble høyt da Sunderlands David Vaughan satte ballen i eget mål etter pause. Everton holdt buret rent ut kampen, og kunne notere seg for sin første reise til Wembley siden FA-cupfinalen i 2009.

Jelavić har for øvrig scoret fem mål på sine ti første Everton-kamper.

På bedringens vei?
Kalenderåret har utviklet seg grusomt, dersom en ser på ligaresultatene til Liverpool. Kun tre seiere – mot Wolverhampton, Everton og Blackburn – veier ikke mye mot åtte tap. De to siste månedene har bydd på tre strake tap ved to anledninger, med kun en 3-0-seier mot nettopp Everton som hvilepunkt. Men før lysene blir blåst ut, er det verdt å nevne at Liverpool ikke har tapt en eneste cupkamp i 2011/12-sesongen. Sterke borteseire mot Chelsea og Manchester City har bygget på håpet om at det meste er mulig i cuper, og det ble senest cupseier i kvartfinalen mot Stoke. Etter en lang rekke med svake ligakamper, ble det i tillegg en etterlengtet seier før togturen til London.

Liverpool – Stoke 2-1 (FA-cup)

3-2-triumfen mot Blackburn foregikk uten Steven Gerrard og Luis Suárez. Allikevel ble det vist en glød og vilje som har vært fraværende den siste måneden, noe som gir Kenny Dalglish større hodebry enn ventet før laguttaket på Wembley. Tenningen i laget har ikke sett bedre ut siden forrige Merseyside-derby, og den røde klanen håper det varer ut sesongen.

Ingen store skadeproblemer
Martin Kelly, Glen Johnson og Daniel Agger er alle klare til semifinalen, skal en tro Liverpool Daily Post. Johnson og Agger fikk begge en gode dose minutter i seieren mot Blackburn, og det spekuleres i at begge starter i backrekka. Kun Lucas og Charlie Adam må tilbringe kampen på tribunen med skade. José Reina ble utvist mot Newcastle, og fikk følgelig tre kampers karantene. Etter å ha beriket tribunen mot Aston Villa og Blackburn, blir semifinalen den siste kampen spanjolen må stå over – noe som ville blitt Reina sitt Merseyside-derby nummer sytten, dersom han hadde spilt. Doni fulgte opp førstekeeperen med å også pådra seg rødt kort, og må sone det som kunne blitt et slags gjennombrudd for brasilianeren.

Den eneste på skadebordet for de blåkledde er Jack Rodwell. Unggutten sliter med en skade i hamstringen. Steven Pienaar er for øvrig også utilgjengelig, da sørafrikaneren allerede har spilt i FA-cupen for Tottenham denne sesongen.

Overlegen på Wembley
Lørdagens oppgjør blir sesongens tredje mellom klubbene. De to foregående Merseyside-derbyene har begge endt med klare Liverpool-seiere. På Goodison Park nettet Carroll og Suárez kampens to eneste mål, begge i andre omgang. Hjemme på Anfield stjal kapteinen showet, og Gerrard stoppet ikke før han hadde scoret tre ganger – det første hattricket i et Merseyside-derby siden Ian Rush gjorde det i 1982.

13.03.12: Liverpool – Everton 3-0 (Gerrard 3)
01.10.11: Everton – Liverpool 0-2 (Carroll, Suárez)
16.01.11: Liverpool – Everton 2-2 (Meireles, Kuyt str)
17.10.10: Everton – Liverpool 2-0
06.02.10: Liverpool – Everton 1-0 (Kuyt)

Det er snart 23 år siden klubbene sist spilte mot hverandre utenfor Merseyside. Den gang vant Liverpool FA-cupfinalen etter ekstraomganger. John Aldridge og Ian Rush to ganger stod for Liverpools tre scoringer. Stuart McCall nettet begge for Everton.

Everton har kun slått storebror to ganger utenfor Merseyside, senest for nesten tretti år siden. Bruce Grobbelaar ble matchvinner for blåtrøyene med sitt selvmål. I 1906 vant Everton 2-0 i FA-cupsemifinalen, den gang på Villa Park. Det var første gang klubbene spilte mot hverandre utenfor Liverpool. De røde har seiret seks ganger på nøytral bane.

20.05.1989: Liverpool – Everton 3-2 (FA-cupfinale, Wembley)
16.08.1986: Liverpool – Everton 1-1 (Charity Shield, Wembley)
10.05.1986: Liverpool – Everton 3-1 (FA-cupfinale, Wembley)
18.08.1984: Liverpool – Everton 0-1 (Charity Shield, Wembley)
28.03.1984: Liverpool – Everton 1-0 (Ligacupfinale, omkamp, Maine Road)
25.03.1984: Liverpool – Everton 0-0 (Ligacupfinale, Wembley)
27.04.1977: Liverpool – Everton 3-0 (FA-cupsemifinale, omkamp, Maine Road)
23.04.1977: Liverpool – Everton 2-2 (FA-cupsemifinale, Maine Road)
27.03.1971: Liverpool – Everton 2-1 (FA-cupsemifinale, Old Trafford)
25.03.1950: Liverpool – Everton 2-0 (FA-cupsemifinale, Maine Road)
31.03.1906: Liverpool – Everton 0-2 (FA-cupsemifinale, Villa Park)

Kamplederen
Howard Webb har dømt Liverpool i 27 ligakamper tidligere. Han har da delt ut 35 gule kort og kun ett rødt. Dommeren var sist i rød aksjon mot QPR, kampen Liverpool tapte 3-2. Han får med seg Stephen Child og Mike Mullarkey som assistentdommere, mens Lee Mason sk

Fakta før kampen

* Everton har blitt slått ut i FA-cupsemifinalen flere ganger enn noen andre i historien.

* Steven Gerrard har åtte mål mot Everton. Kun Ian Rush (25) har flere.

* Den største røde seieren mot blåtrøyene fant sted på Anfield i 1935. Liverpool vant 6-0.

* Liverpool mot Everton er den mest spilte FA-cupsemifinalen i historien.

* Kun tre klubber har tidligere vunnet både ligacupen og FA-cupen samme sesong (Arsenal i 92/93, Liverpool i 00/01 og Chelsea i 06/07).